IJsmeesters: een koud kunstje

Viktor Brand: 'Dit is het koudste programma dat ik ooit heb gepresenteerd'

12 februari 2021 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Talpa
De beste ijskunstenaar van Nederland moet opstaan in de nieuwe afvalrace IJsmeesters: een koud kunstje. Presentator Viktor Brand is een leek op dit gebied, maar geeft de kandidaten toch goede tips.

Tekst: Dominique Hofman

In vier afleveringen ga je op zoek naar de beste ijskunstenaar. Hoe werkt dat?
“Elke aflevering krijgen de kandidaten, allemaal ervaren ijskunstenaars, twee opdrachten. De eerste vindt buiten plaats en duurt drie uur. Hierin moeten ze met twee soorten ijs een sculptuur maken. Heel technisch dus. Daarna volgt de belangrijkste opdracht: binnen elf uur in een ijsatelier van min 10 graden een beeld creëren dat binnen het thema van die aflevering past. Voor de eerste opdracht krijgen ze alleen een cijfer van twee vakjuryleden, voor de tweede ook van een bekend gastjurylid. Wie het laagste gemiddelde heeft moet naar huis.”

Wie zijn die gastjuryleden?
“Hans Klok beoordeelt als eerste werken die bij het thema ‘magie’ horen. Erica Terpstra vraagt de kunstenaars een grote ansichtkaart te maken, en Albert Verlinde jureert sculpturen van iconische wereldsterren. Als klap op de vuurpijl hebben we André Kuipers gestrikt voor de finale, die het thema ‘into the future’ heeft. Ik ben heel blij dat hij wil meedoen. De BN’ers kijken niet naar de technische kant en de compositie, zoals de vakjury doet, maar volgen vooral hun hart. Welk beeld blaast hen omver?”

Kon je de kou goed aan?
“Dit is het koudste programma dat ik ooit heb gepresenteerd. Maar ik sta ook buiten het atelier, waar ik alles doe om de kandidaten in de watten te leggen. Rond het kampvuur met een kopje erwtensoep leer je de mens achter de kunstenaar goed kennen, en dat is minstens zo leuk. Als ze bezig zijn, doe ik af en toe suggesties. Een van de deelnemers wees ik bijvoorbeeld op zijn Houdini-sculptuur, die rechtop stond. Ik zei dat Houdini altijd ondersteboven hing. Dat de kunstenaar het uiteindelijk ook zo heeft uitgevoerd, vind ik natuurlijk extra leuk.”

De kandidaten zijn zo ervaren. Is deze wedstrijd nog wel uitdagend voor hen?
“Ja, omdat ze normaal gesproken in opdracht werken, bijvoorbeeld voor een beurs of een festival. Ze vinden het nu zo gaaf om zelf iets te bedenken. Die vrijheid levert ook de mooiste sculpturen op: de Chinese Muur, een ballerina die op het Rode Plein van Moskou danst, een zwevende hoed.”

Heerst er een onderlinge strijd?
“Het grappige is dat ze elkaar al kenden, het is ook zo’n kleine wereld. En ja, ze zijn heel competitief en bloedfanatiek. Soms moet ik tegen ze zeggen: ‘jongens, het is ook gezellig, hè?’ Het leuke is dat er geen topfavoriet tussen zit. Je kunt dus niet voorspellen wie er gaat winnen.”

Hoe zou jij het zelf doen?
“Niet goed. Ik ben niet snel jaloers, maar wel op mensen die goed kunnen zingen of heel creatief zijn. Het lijkt me zo gaaf als je kunt bedenken wat je met dat blok ijs gaat doen en het daarna ook daadwerkelijk creëert. Maar ik ben helemaal niet creatief, laat mij maar lekker presenteren.”

IJsmeesters: een koud kunstje | vrijdag | SBS 6 | 21.30 uur

Meer over