Hoeveel ben je waard?

Viktor Brand houdt eigen salaris geheim: 'Mart Smeets fietst ook niet zelf de Tour'

21 juli 2021 10:11 | amusement | Door Carlijn Schepers

© TalpaTV
Voor het vijfde seizoen van het SBS6-programma Hoeveel ben je waard? stelt Viktor Brand deze vraag opnieuw aan uiteenlopende mensen. Zij gaan financieel met de billen bloot. Zelf doet hij dat liever niet, vertelt de vrolijke presentator in een interview met deze site. "Mart Smeets fietst ook niet zelf de Tour de France!"

Hoe bereken je eigenlijk hoeveel iemand waard is?

Viktor Brand: “Eerst vragen we wat een deelnemer denkt dat hij waard is, dan maken we met experts een optelsom van alles wat iemand bezit, minus de schulden. Spaargeld, auto, fiets, inboedel, huis. Ze gaan financieel volledig met de billen bloot. Eigenlijk is het best een onsympathieke vraag. Het leven draait natuurlijk vooral om wat iemand waard is voor zijn omgeving. Alleen kom je zonder centen helaas niet ver in onze samenleving.”

Hoe reageren mensen op de uitkomst?

“Voor de meesten is het een enorme eyeopener. Ze schatten hun waarde verkeerd in of hebben niet door wat ze allemaal uitgeven. Zo was er een mevrouw van 58 die vanaf haar veertiende maandelijks 150 euro uitgaf aan sigaretten. Wij vertelden haar dat ze daardoor al zo’n 75 duizend euro had weggerookt. En als ze zou stoppen, ze tot haar tachtigste 42 duizend euro zou besparen. Dat kwam wel binnen.”

Hoe is het om Hoeveel ben je waard te presenteren?

“Heerlijk. Ik kan mijn nieuwsgierigheid er volledig in kwijt. Ik mag alles vragen wat ik wil. Wat mensen verdienen, wat hun huis kostte. Wanneer krijg je die kans nou? De openheid van de deelnemers vind ik fantastisch. Want in het calvinistische Nederland is praten over geld nog steeds taboe. Dat willen we doorbreken.”

Nu vragen mensen vast ook naar jouw financiële situatie?

“Zeker, vooral journalisten, maar ook mensen die ik er voor dit programma op straat naar vraag. Dan zeggen ze dat ze mij dat niet aan de neus hangen en vragen ze of ik dat wel zou zeggen. Dan geef ik eerlijk toe van niet. Maar ik vind ook niet dat dat hoeft. Mart Smeets fietst ook niet zelf de Tour de France.” 

Wat leerde je van dit programma?

“Weinig mensen beseffen dat al onze kleine pinbetalingen bij elkaar ongemerkt een hoog bedrag kunnen zijn. Ik heb ook weleens berekend hoeveel ik pin en uitgeef aan eten. Daar schrok ik best van. Ik wist al wel dat ik een impulsieve koper ben en een sneakertik heb. Voor sneakers maak ik altijd ruimte, ook als ik die maand al andere duren uitgaven had.”

Welke berekening vond je het schokkendst?

“Die van een boer uit Drenthe. Die werkte heel hard en leefde van 25 euro per week, maar zijn boerderij en grond bleken miljoenen waard te zijn. ‘Als je je boerderij verkoopt kun je een huis kopen in Saint-Tropez!’, vertelde ik hem. Maar hij antwoordde: ‘Wat moét ik daar?’ En terecht. Ik vind het jammer dat we zoveel status ophangen aan geld. Dat je iets verkeerd doet als je ‘maar’ 1.500 euro netto verdient. Totale lariekoek natuurlijk. Iemand die zich gewoon redt met dat salaris maakt kennelijk andere keuzes. Die doet misschien vrijwilligerswerk of is fantastisch voor zijn gezin. Dat is veel belangrijker dan geld.” 

Hoeveel ben je waard? Is vanaf woensdag 21 juni om 21:30 uur op SBS6

Meer over