Voor wie moeten we dit EK voetbal juichen?

Vrijdag 10 juni is het zover, dan begint het EK voetbal in Frankrijk. Maar voor welk land moeten wij juichen dit EK nu Oranje er niet bij is? Jan Smit en companen zochten het uit.

Als het aan Jan Smit, oud-international John Heitinga, Victor Reinier en voetbalcoach Mario Been ligt, juichen we in ieder geval niet voor Italië, Engeland en Duitsland. 

België vs Spanje

Maar welk land moeten we dit Oranje-loze EK dan wel aanmoedigen? België heeft tot nu toe de hoogste score met en 8,9. Alleen Spanje kan er vanavond, tijdens de laatste uitzending van Voor wie juichen we?, nog een stokje voor steken dat we deze zomer onze Zuiderburen supporten.

Oranje

Jan Smit legt uit hoe ze op het idee kwamen voor het programma: 'Ik vind het verschrikkelijk dat Oranje niet gekwalificeerd is voor het EK; het is een klein drama. Maar daardoor kan ik nu wel Voor wie juichen we? maken. We hebben zo van de nood een deugd gemaakt. Om met een zeker iemand te spreken: ‘Elk nadeel heb z’n ­voordeel’.'

Vijf landen

Jan en John hebben Duitsland, Engeland en Spanje bezocht. ­Victor en Mario zijn op onderzoek uit gegaan in België en Italië. "Maar het is geen strijd tussen de teams, het is een strijd tussen de landen."

Duitsland

Was onze eeuwige vijand Duitsland écht een kandidaat om aan te moedigen? "Voor mij is Duitsland zeker een optie om voor te juichen aankomend EK," vertelt Jan. Helaas voor hem gaat dat feestje niet door, want Duitsland scoorde een 7,7. Een stuk lager dan België dus.

België aan kop

Alleen in de categorie 'sfeer' scoren onze Oosterburen het hoogst. België pakt de winst in de overige categoriën 'gastvrijheid', 'vrouwen', 'elftal' en 'gunfactor'. Spanje moet dus alles uit de kast halen om Nederland voor zich te winnen.

Vanavond valt definitief de belissing of we voor de Rode Duivels of toch voor La Selección gaan juichen vanaf vrijdag 10 juni

Voor wie juichen we? is 8 juni om 20.30 uur te zijn op NPO 3.

Het hele interview met Jan Smit lees je hier. Daarin vertelt hij ook over zijn 20-jarig jubileum dat afgelopen zaterdag centraal stond in Beste Zangers, en dat terwijl de zanger nog maar dertig lentes jong is. 

Meer over:

Reageren