Waarom begint GTST zo vaak te laat?

Veel GTST-kijkers ergeren zich eraan: om de haverklap begint hun soap te laat, soms zelfs pas om 20.10 uur. Hoe komt dat?

GTST begint op woensdag en vrijdag vaak tussen 20.05 en 20.10 uur, terwijl RTL 4 in de tv-gidsen zet dat de soap gewoon om 20.00 uur komt, zoals op de andere dagen. Dit is het gevolg van de reclameverkoop van RTL 4.

Reclame

Als RTL 4 GTST om 20.00 uur wil instarten, moet de soap meteen na het RTL Weer beginnen. Maar op woensdag en vrijdag wordt er vaak nog een extra reclameblok uitgezonden tussen het Weer en GTST. Dat heeft dus niet te maken met de uitloop van eerdere programma's: RTL 4 biedt extra reclamezendtijd aan tussen 20.00 en 20.10 uur. Dat blijkt ook uit de tv-schema's bedoeld voor de adverteerders (zie hier). Daarin is te zien dat RTL 4 aan de adverteerders wél vertelt dat GTST op woensdag en vrijdag tien minuten later begint.

Tv-gidsen

Maar aan de tv-gidsen wordt toch doorgegeven dat de soap elke dag om 20.00 uur op tv komt, waardoor kijkers niet weten waar ze aan toe zijn. RTL 4 laat in een reactie weten dat de begintijd van GTST afhankelijk is van verschillende factoren en dat adverteerders op sommige dagen meer interesse hebben in reclamespotjes. De zender wil desondanks elke dag dezelfde begintijd in de tv-gidsen zetten: 20.00 uur. Ook al lukt dat dus niet altijd.

SBS 6

Als GTST om 20.10 uur begint, is het ook pas rond 20.40 uur afgelopen, en kijkers zijn daardoor te laat voor de half-negen-programma's op andere zenders. Lezers van Televizier denken dat RTL 4 dit expres doet om concurrent SBS 6 dwars te zitten. Precies op de woensdag en vrijdag zendt SBS 6 namelijk grote eigen programma's als Danni Lowinski en Popster! uit. Als GTST op die dagen uitloopt, missen de soapkijkers het begin van de SBS-programma's en blijven ze misschien wel op RTL 4 plakken.

Een woordvoerder van RTL 4 laat weten dat de zender van zijn eigen kracht uitgaat en GTST niet laat uitlopen om andere zenders dwars te zitten.

Update:
RTL 4 wil hier nog aan toevoegen: "De programmering van RTL4 is een hele mix van (live) uitzendingen en eerder opgenomen series en shows. Daarnaast hebben we reclameblokken die niet op elk moment een programma kunnen onderbreken. Door dit alles is het mogelijk dat start- en rondrijden van specifieke programma's licht kunnen afwijken van de schema's in de tv-gidsen en kranten. Ons streven is om altijd op tijd te beginnen." 

Lees ook:
De kijkcijfers van vrijdag: GTST zakt plotseling tot 1,4 miljoen kijkers.

Reageren