Waldemar, Hadewych en Patries over het nieuwe seizoen van Maestro

29 oktober 2017 13:39 | amusement | Door Televizier

© Michel Schnater

De BN'ers staan voor een nieuwe seizoen Maestro alweer te trappelen met hun baton in de hand. De huizenhoge favoriet? Patricia Paay!

Het is de makers van Maestro weer gelukt om een zeer gevarieerd deelnemersveld bij elkaar te krijgen. Van kickbokser Remy Bonjasky tot zangeres Patricia Paay. De laatste wordt vooraf door diverse deelnemers als kanshebber op de Gouden baton getipt. Vooral omdat Patricia’s vader, John Paay, dirigent en arrangeur was en Patricia al op haar vijftiende in zijn orkest zong. Ook actrice, zangeres en Maestro-deelneemster Hadewych Minis noemt Patricia een kanshebber. Hadewych ziet haar eigen muzikaliteit trouwens niet alleen maar als een voordeel: “Als ik zing zit ik ín de muziek. Dan ga ik mee met de muziek. Maar als dirigent moet je juist vooruit denken. Dat zijn enorme valkuilen.”

Hadewych Minis

Hadewychs belangrijkste motief om mee te doen aan Maestro is haar verlangen om nieuwe dingen te leren. “Ik word heel blij van nieuwe dingen leren. En dit is iets waar je ontzettend veel van leert. Niet alleen als zangeres en actrice, maar ook als mens. Je doet iets wat je niet kunt, dus je wordt teruggeworpen op een aantal dingen. Het was heel confronterend om te merken dat ik dezelfde zwakheden tegenkwam die ik ook op de toneelacademie had. Bijvoorbeeld dat ik echt een soort noeste arbeider ben. Ik ga er zó helemaal in dat ik denk: o ja, ik moet er ook nog van genieten en niet alleen maar als een soort mier al die stronken sjouwen!”

Doodeng

Net als Patricia Paay kreeg Hadewych Minis de muziek met de paplepel ingegoten van haar ouders die beiden muzikant waren en barokinstrumenten bespeelden. Hadewych: “Wat ik ook zo leuk vind van Maestro, is dat het allerlei mensen met klassieke muziek in aanraking brengt. Ook mensen die dat van huis uit niet hebben leren kennen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat dit het allerengste is wat ik ooit gedaan heb. Die eerste keer dat je daar helemaal onvoorbereid voor dat orkest staat is echt doodeng. Op de dag zelf krijg je een mp3’tje met een muziekstuk dat je kunt beluisteren. Als je dat mee-dirigeert denk je: o, dat gaat eigenlijk heel goed! Maar als je even later voor zo’n orkest staat dan val je in alle valkuilen die er zijn. Het is echt doodeng.”

Waldemar Torenstra

Dat laatste kan Waldemar Torenstra volmondig beamen. In een filmpje op de Maestro-site zegt hij vol goede moed dat hij zijn best gaat doen om te genieten. Maar, zo geeft hij nu toe, in de eerste aflevering is dat er in elk geval niet van gekomen. “Toen gevraagd werd of ik mee wilde doen dacht ik twee dingen: o nee, daar doe ik nooit aan mee. Zo’n reallife-ding en over jezelf praten daar hou ik helemaal niet van. En ik dacht ook: wát een waanzinnig bucketlist-ding. Om één keer voor zo’n orkest te staan dat gaat spelen als jij beweegt.” De tweede overweging won met glans. Waldemar: “Toen ik opkwam dacht ik, wat wordt dít te gek! Ik mag daar gewoon stáán! Maar het was verschrikkelijk. Ik heb me er echt doorheen moeten vechten. Ik dacht steeds: kom óp nou met dat orkest. Doe eens een keer wat ik zég! Maar ik deed het natuurlijk zelf verkeerd. Dus na die eerste heerlijke minuut van aan komen lopen en afslaan werd mijn angst om af te gaan meteen werkelijkheid.”

Blokfluit

Waldemar is een van de deelnemers die de uitdaging (bijna) zonder muzikale achtergrond moeten aangaan: “Ik heb ooit een beetje blokfluit en accordeon gespeeld toen ik klein was, maar ik kan alleen met heel veel moeite een beetje noten lezen.” Waldemar schat concurrenten als Hadewych Minis, Patricia Paay en Dave von Raven dan ook hoger in. Die rol van underdog bevalt hem wel. “Dat is wel een lekker veilig gevoel.”

Patricia Paay

Met die druk van een favorietenrol zal Patricia Paay wel moeten dealen. Zelf probeert ze haar favorietenrol in het introductiefilmpje op de Maestro-site zoveel mogelijk te relativeren. “Mijn vader was natuurlijk wel dirigent, maar ik stond er als zangeres meestal met mijn rug naartoe. Dus dat zegt helemaal niks. Ik heb niet opgelet!”

Deelnemers:
acteur Waldemar Torenstra
kickbokser Remy Bonjasky
zangeres Patricia Paay
culinair publiciste Janny van der Heijden
acteur Ruud Feltkamp
zanger en gitarist van The Kick Dave von Raven
actrice en zangeres Hadewych Minis
actrice Maartje van de Wetering

Maestro - zondag, NPO 1 • 20.25 uur

Meer over