Wat kunnen we verwachten van The Grand Tour?

7 juli 2016 15:05 | amusement | Door Televizier

© Jonathan Thursby/BBC 2009

Vanaf dit najaar presenteren Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May hun nieuwe autoprogramma op Amazon Prime: The Grand Tour. Sinds hun vertrek bij BBC-programma Top Gear (foto), sijpelt er mondjesmaats informatie door over de inhoud van de nieuwe show. Wat kunnen we verwachten van The Grand Tour?

Het hele verhaal begon begin 2015, toen Jeremy Clarkson Top Gear-producent Oisin Tymon een klap verkocht. Het contract van de presentator bij de BBC werd niet verlengd, waarop ook Richard Hammond en James May de Britse omroep verlieten. Een aantal maanden later tekenden het drietal een contract bij Amazon Prime, waar ze een nieuwe autoshow zouden maken. 

The Grand Tour

Lange tijd was er onduidelijkheid over de naam van het programma. Verschillende suggesties passeerden de revue. 

May opteerde voor de naam Nigel, want ja, dat is toch ook een naam? Uiteindelijk werd het The Grand Tour. Captain Slow vindt dat stiekem jammer.

Reizen

The Grand Tour wordt een autoprogramma dat zal worden opgenomen in verschillende plaatsen van de wereld. Het drietal zal voor iedere aflevering segmenten opnemen in een grote tent voor een live publiek. Een aantal draailocaties voor de serie zijn inmiddels bekend.

Op geheel eigen wijze maakte Clarkson bekend dat er ook op de Italiaanse wegen gereden zal worden.

Natuurlijk kan ook Groot-Brittannië niet ontbreken.

Voormalig Top Gear-producent Andy Wilman vertelde in gesprek met The Telegraph dat de vriendschap tussen Clarkson, Hammond en May centraal staat in The Grand Tour. De presentatoren zullen 'meer tijd krijgen om te ouwehoeren'. Dat was nou net hun kracht in hun Top Gear-tijd. 

Auto's

In de eerste aflevering reizen de presentatoren af naar Johannesburg in Zuid Afrika. Het drietal krijgt de beschikking over een aantal supercars. De LaFerrari, McLaren P1 en Porsche 918 Spyder zullen door Clarkson, Hammond en May de sporen gegeven worden. Deze auto's kosten samen ongeveer tweeënhalf miljoen euro, maar ook de krakkemikkige driewielige Reliants komen in The Grand Tour voorbij. 

Testcircuit

Top Gear doet circuittests op het Dunsfold-vliegveld in Surrey, maar sinds het vertrek van Clarkson, Hammond en May bij de BBC, zijn ze daar niet meer welkom. Toch zal er in The Grand Tour genoeg circuitactie te zien zijn. Er hebben al opnames plaatsgevonden op het Autodromo Internacional Algarve in Portugal.

Monsterbudget

The Grand Tour beschikt werkelijk over een ongekend monsterbudget. Zo stelt Amazon Prime maar liefst 160 miljoen pond (183 miljoen euro) ter beschikking. Verspreid over 36 afleveringen, betekent dat een bedrag van 4.5 miljoen pond per uitzending. Met zulke bedragen, moet wel iets spectaculairs te produceren zijn. 

Uitzendingen

The Grand Tour is vanaf het najaar van 2016 te zien bij Amazon Prime in de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland. Hoe en wanneer het in Nederland beschikbaar is, is vooralsnog niet bekend.

Meer over