'We gaan met Ali B. op Volle Toeren voor de Televizier-Ring!'

5 november 2020 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© AVROTROS

In Ali B op volle toeren bewerken en vertolken een rapper of r&b-zanger en een Nederlandstalig artiest elkaars nummers. ‘Dit is het beste wat we ooit op tv hebben gedaan.’

Door: Tijgerbloedteksten

Is de opzet van het programma hetzelfde als in de vorige seizoenen?
“In grote lijnen wel. Brownie Dutch is weer mijn vaste sidekick, we ontvangen steeds andere gastrappers die met de artiesten werken. Het verschil is dat ik nu al in het begin van het programma op bezoek ga bij de artiest om zijn of haar levensverhaal op te tekenen. De artiesten zijn trouwens ook wat jonger. Het is een diverse groep, van Wolter Kroes, Patricia Paay en Edsilia Rombley tot Trijntje Oosterhuis, Syb van der Ploeg en Xander de Buisonjé.”

Waarom moesten we vier jaar wachten op deze nieuwe reeks?
“Soms is het goed iets even een pauze te geven. Elk jaar werd ik er weer voor gevraagd. Maar ik zit in The voice, Holland’s got talent, We want more, andere tv-optredens, het theater... mijn agenda zat gewoon te vol.”

Wat maakt dit programma voor jou zo bijzonder?
“De kwetsbaarheid van de artiesten die hun levensverhalen durven te vertellen. Het is intiem, ook omdat ze een op een voor elkaar optreden. De muziek slaat bruggen, je ontdekt dat mensen die op het oog erg verschillen toch veel delen. Artistieke meningsverschillen komen ook voor. Verbinding maken is nog boeiender als je van tevoren denkt: die vinden elkaar nooit. Als het toch lukt, heb je écht wat overwonnen. Het mooie is ook dat een tekst zo’n totaal andere betekenis krijgt als iemand anders die zich eigen maakt. Het nummer wordt letterlijk nieuw leven ingeblazen.”

Wat zijn jouw favorieten uit de afgelopen jaren?
“Er zitten heel veel classics tussen. De samenwerking tussen Kleine Viezerik en Willeke Alberti was wel een speciaal momentje, en Herman van Veen én Boudewijn de Groot in een aflevering met Diggy Dex ook. Het optreden van Thé Lau voor Typhoon natuurlijk, vlak voor zijn overlijden. Ik zou graag zien dat Avrotros de afleveringen met de artiesten die niet meer bij ons zijn, opnieuw uitzendt. Thé Lau, Anneke Grönloh, Armand, Koos Alberts, rapper Feis, het zou een prachtige ode zijn.”

Zat corona jullie nog dwars tijdens de opnamen?
“We hebben vier of vijf draaidagen per aflevering, waarin mensen met elkaar praten en werken tijdens het maakproces, we maken samen muziek. Je bent veel bij elkaar, maar inmiddels begint iedereen aardig te wennen aan die anderhalvemeterleefstijl, dat is zo langzamerhand een tweede natuur. Bij ons ook, dus die afstand hebben we keurig aangehouden. De crew droeg bovendien mondkapjes.”

Ben je tevreden over het resultaat?
“Er is geen enkel tv-programma waar ik me zo op verheug. Het wordt magisch, zit vol verrassingen, vol verbinding, zo vet! En dat op primetime op NPO 1, dat maakt het nog spannender. Dit programma is het beste dat wij ooit op tv hebben gedaan. Wie weet gaan we voor die Gouden Televizier-Ring, ik denk dat we een goede kans maken.”

Ali B op volle toeren | donderdag | NPO 1 | 20.35 uur

Meer over