Wendy weet het zeker: "Ushi zou nu niet meer kunnen"

Wendy van Dijk maakte jarenlang furore als Ushi, maar vreest dat het typetje tegenwoordig niet meer zou kunnen omdat het als racistisch wordt gezien.

Wendy blikt in Het Parool terug op haar tijd als de Japanse verslaggeefster Ushi Hirosaki die tussen 1999 en 2012 op onnavolgbare wijze bekende binnen- en buitenlanders tot wanhoop dreef in interviews. 

Mening

Naast Ushi was Wendy ook te zien als de Antilliaanse Lucretia Martina en ging ze door het leven als de ietwat simpele levensliedfan Loes en de complete familie Leenders. Maar het lijkt erop dat al deze typetjes niet meer terugkeren: "Dat zou nu waarschijnlijk als discriminerend en racistisch worden gezien. Iedereen heeft een mening over van alles. Het debat raakt steeds meer verhard."

"Nooit commentaar"

Volgens Wendy heeft ze al die jaren nooit commentaar gehad op de zwarte pruik, de vele schmink, forse neptanden of het aangezet accent dat ze nodig had om Ushi te vertolken. "Iedereen vond het leuk", aldus Wendy die meent dat je bij het spelen van typetjes niet zonder stereotyperingen kunt: "Je vergroot altijd dingen uit als je een typetje speelt, maar de laatste jaren is alles zo moeizaam in Nederland."

Lees ook: Ushi stierf in de bios al een stille dood

 

Meer over:

Reageren