Is het wel wetenschappelijk?

Wetenschapper sloopt Married at First Sight

25 februari 2024 11:38 | amusement | Door Wietse Zuidberg

© RTL
Married at First Sight is een kijkcijferkanon, maar er is ook kritiek. Zo worden regelmatig vraagtekens geplaatst bij de 'wetenschappelijke' kant van het programma. 

Dat doet ook gedragsbioloog Tom Roth in zijn column in Trouw. "Wetenschappelijk bepalen of je bij elkaar past, dat kán helemaal niet", schrijft hij.

Geen wetenschap?

Volgens Roth impliceren de makers van Married at First Sight heel expliciet dat middels wetenschap mensen aan elkaar worden gekoppeld. "Maar met wetenschap heeft dit programma weinig van doen. De experts die aan het woord komen grossieren in huis-tuin-en-keuken wetenschap die laat zien dat ze weinig kaas gegeten hebben van het onderzoek naar menselijke partnerkeuze." 

Niet alleen slecht voor de deelnemers

Volgens de gedragsbioloog is dit niet alleen een slechte zaak voor de deelnemers van Married at First Sight zelf. "Dit heeft niet alleen gevolgen voor de deelnemers, maar schetst de kijkers een verkeerd beeld van menselijke relaties", zo schrijft hij in zijn column, waarin hij diverse theorieën uit het programma belicht.

Meer over