WIDM-regisseur noemt kloosterhint grootste fout uit zijn carrière

Wie Is de Mol?-regisseur Rick McCullough noemt de beruchte kloosterhint de grootste fout uit zijn carrière. Het werd hierdoor al snel duidelijk dat Klaas de Mol was. 

"Ik beschouw dit als de grootste fout uit mijn carrière. Ik dacht er mee weg te kunnen komen, maar als één Molloot het doorheeft en het gaat vervolgens rond op sociale media, ben je de pineut. Ik ben er ziek van en heb er zelfs aan gedacht om te stoppen", zegt hij vandaag in het AD.

Kritiek Klaas 

Gisteren uitte Mol Klaas van Kruistum kritiek op de kloosteropdracht in aflevering 2 "Het Laatste Woord... Letterlijk'. Oud-Mollen gaven hierin ieder een cryptische aanwijzing. Alle laatste letters van de woorden: molboek, oordeel, legenda, contra en focus vormden de naam Klaas. "Dat was zo'n in your face aanwijzing, dat ik even voelde dat het een gelopen race was", liet Klaas maandag weten in het AD.

Fantastische Mol 

Klaas krijgt dus gelijk van de regisseur. "Dit heeft de serie meer kwaad gedaan dan Klaas als Mol. Het straalt niet op hem af, maar op mij. Klaas was een fantastische Mol. Maar het is gebeurd, van je fouten kan je leren. Ik wil door, ook als een revanche op mezelf.'' 

Ernstig goed speurwerk 

Avrotros reageert ook op het hele gebeuren en zegt dat er geen sprake is van een fout. "Voorheen werd het speurwerk van Wie Is de Mol?-fans op het WIDM-forum online, maar door de groeiende populariteit van het programma en de enorme opkomst van social media zijn alle verdenkingen al snel overal terug te lezen. Dat maakt Wie Is de Mol? natuurlijk ook zo leuk en houdt ons scherp. Dat deze aanwijzing al zo snel aan het licht kwam, was natuurlijk even schrikken, maar het bewijst de enorme betrokkenheid van de kijkers."

Fout 

Dat de Mol vroegtijdig bekend is geworden, is niet voor het eerst. Anton Jongstra, oud-eindredacteur van Wie Is de Mol?: "Ik snap niet hoe ze dit zo hebben kunnen onderschatten. In seizoen 7 maakten we dezelfde fout met Inge Ipenburg, die met handgebaren seinde dat ze de Mol was. Dit werd opgemerkt in aflevering 8. De kloosteropdracht was al in aflevering 2."

Stoppen 

Anton roept al jaren dat ze moeten stoppen met de geheime aanwijzingen."Het is voor veel mensen dé manier geworden om de Mol te vinden, terwijl je de Mol moet zien te ontdekken door wat hij of zij aan verdachte acties binnen de opdrachten doet." 

Aanwijzigen blijven

Het is dus duidelijk dat de verborgen hints volgend seizoen anders moeten worden aangepakt. "De aanwijzingen blijven, maar hoe we dat in het vervolg doen, weten we nog niet. Daarover gaan we nu in discussie", stelt regisseur Rick McCullough. 

Reageren