Wie is de Mol? - 11 redenen waarom Jochem van Gelder de Mol is

9 Maart 2017 12:30 | amusement | Door Televizier

© Michel Schnater

Na negen weken mysterie gaat de Mol zich zaterdag eindelijk onthullen. In afwachting van de ontknoping zet Televizier verdachte acties en hints op een rijtje. Vandaag: Jochem van Gelder.

Voorafgaand aan dit Wie is de Mol?-seizoen omschreef presentator Art Rooijakkers de zeventiende Mol als iemand die makkelijk opgaat in de groep en die talent heeft voor een dubbelrol. Dit zou een perfecte omschrijving kunnen zijn voor Jochem van Gelder, de vrolijke maar ietwat klungelige allemansvriend, die ondertussen misschien wel de hele boel belazert. Wij presenteren... elf redenen waarom Jochem de Mol is!

1) Het vraagteken

Voor het verloop van aflevering 1 was het eigenlijk noodzakelijk dat de enveloppenzoekers bij hun zoektocht in Portland de envelop met het vraagteken vonden. Dit was immers nodig voor de vervolgopdracht in de bioscoop. Wie hamerde er vanaf het begin op dat hij het vraagteken wilde vinden? Juist ja: Jochem.

2) Eenzaam in de papierfabriek

Opeens was Roos verdwenen in de papierfabriek uit aflevering 2. Jochem was haar een code aan het doorgeven via de portofoon, maar na haar ontvoering doet hij geen enkele moeite om deze opdracht nog af te maken. In zijn eentje gaat hij dwalen langs andere opdrachten – zonder anderen om hulp te vragen. Pas als Yvonne hem tegenkomt bij het projectiescherm, slaagt die opdracht toch nog.

3) Falen op de kermis

Bij de kermisopdracht, ook in aflevering 2, gaat Jochem als ‘verkenner’ op pad om het duistere terrein te onderzoeken. Hij geeft met de portofoon echter maar weinig informatie door. Als hij dan ook nog eens wordt afgeschoten door de snipers, gaat er 500 euro verloren.

4) Min 1000 bij estafette

Jochem staat bij de estafetteopdracht in aflevering 3 bijna aan het einde van het parcours. Een perfecte positie om eerder gevonden geld weg te gooien. Verder maakt hij zich flink verdacht door een half 1000-euro-briefjes te pakken. De eerste helft was niet gepakt en incomplete biljetten betekenen: een bedrag in de min. Zo zorgt Jochem dus voor min 1000 euro.

Afbeelding

5) Gretigheid bij de veiling

Bij de veiling in aflevering 4 biedt Jochem het allerhoogste bedrag voor een joker: maar liefst 3500 euro uit de pot gaat door zijn gretigheid in rook op. Daarbij steekt hij ook nog eens twee keer achter elkaar zijn hand op – compleet zinloos natuurlijk bij bieden.

6) Poster in zicht

Tussen alle gemoedelijkheid en rust tijdens de Oregon Trail in aflevering 5 is Jochem eigenlijk de enige die een grote molactie uitvoert. Bij de zoektocht naar de juiste plaatjes in een veld vol met rodeo-posters krijgt Jochem van Diederik een onwijs goede omschrijving van de afbeelding die hij moet zoeken. Met de juiste poster overduidelijk in zicht geeft Jochem opeens op.

7) Toch niet zo hardcore grasmaaien

“Dit is pas hardcore grasmaaien!”, roept Jochem dolenthousiast als hij in aflevering 6 met een tractor letters mag schrijven in een veld. Hoe groot zijn grasmaailiefde ook is, toch rijdt Jochem eerst doelloos rondjes en ‘vergeet’ hij daarbij te maaien.

8) Onnozel met letters en spreekwoorden

In aflevering 8 gedraagt Jochem zich weer lekker onnozel. Bij de alfabetroute, waar de kandidaten simpelweg de letters A tot en met Z in de goede volgorde moeten hangen, snapt hij niets van het systeem dat Diederik uitlegt. In de spreekwoordenopdracht doet Jochem weliswaar ontzettend zijn best met uitbeelden, maar raadt hij slechts twee goede antwoorden van het andere team.

9) Mollen in Moltown

Tijdens de Moltown-opdracht in aflevering 9 moeten de kandidaten aan de hand van allerlei cryptische omschrijvingen de juiste personages aan de juiste huizen in Moltown koppelen. Jochem zaait hier alleen maar verwarring door opeens de inrichting van de huisjes bij de opdracht te betrekken.

10) Sterrenbeeld

De Molloten hebben door het hele seizoen heen een ‘tweelingtheorie’ ontdekt met allerlei verwijzingen naar tweeën, dubbele getallen en spiegels. Deze zou op Thomas kunnen slaan (wiens naam ‘tweeling’ betekent in het Aramees), maar natuurlijk ook op Jochem, die als enige kandidaat het sterrenbeeld tweelingen heeft.

11) Vrouwen versleten

De bondgenoten van Jochem lijken steeds uit het spel te vliegen. Sigrid kreeg na een pact met de olijke presentator een rood scherm en ook Imanuelle moest naar huis na haar veelvuldige overleg met Jochem. Sanne noemt hij ‘de derde vrouw die ik verslijt’ en ook zij verdenkt Jochem nu niet meer. Heeft de Mol al deze dames zand in de ogen gestrooid?


Genoeg redenen voor een Jochem-tunnelvisie dus. In de WIDM-app is 35 procent van de kijkers er heilig van overtuigd dat hij de Mol is. Hebben zij gelijk?

De ontknoping van Wie is de Mol? is zaterdag 11 maart om 20.25 uur te zien op NPO 1.

Lees ook:
11 redenen waarom Sanne de Mol is 
- 22 redenen waarom Thomas de Mol is

Meer over