Wie is de Mol? 2017 - #01: Verraadt Sanne nu al dat ze voorkennis heeft?

7 januari 2017 23:55 | amusement | Door Televizier

© Michel Schnater / Avrotros (bewerkt door Televizier.nl)

Eindelijk is het zover: Wie is de Mol? is weer begonnen. Ook dit seizoen neemt Televizier de kandidaten elke week onder de loep in deze thermometer.

Een mistig bos, een mysterieus muziekje, rondrennende kandidaten... Al in de eerste minuut zitten we er weer helemaal in. Maar voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, schiet Televizier te hulp. In onze eigen Wie is de Mol?-thermometer bespreken we na iedere aflevering welke deelnemers potentiële Mollen zijn, wie we stiekem verder nog in de gaten houden (trust nobody) en wie we beschouwen als onschuldige kandidaten.

Is Diederik de Mol?

Afbeelding

Wat natuurlijk meteen opvalt, is het shirt dat Diederik draagt in deze aflevering. Daarop staat een speelse scheikundige verwijzing naar de eenheid mol. Aan de ene kant kun je zeggen: véél te opvallend voor een hint naar de Mol. Maar aan de andere kant kan het met dubbel doordenken dan weer juist wél een aanwijzing zijn.

Qua molacties kunnen we Diederik nog niet zo goed plaatsen. In de eerste opdracht moet hij samen met Sanne en Imanuelle op zoek naar enveloppen met geld in het centrum van Portland. Van dit drietal lijkt Diederik voorop te lopen en de weg te wijzen, wat een Mol natuurlijk niet zo keurig zou doen. Maar bij bijvoorbeeld het museum loopt Diederik een paar keer een envelop straal voorbij. Wil hij nou wel of geen geld in de pot? 

 

Is Imanuelle de Mol?

Afbeelding

Imanuelle maakt zich absoluut niet verdacht in deze aflevering. Bij de enveloppen-zoektocht is zij grotendeels verantwoordelijk voor de 1750 euro die haar drietal bij elkaar verzamelt. Terwijl Diederik en Sanne de 750-envelop bij het museum ook in tweede instantie niet zien, sprint Imanuelle er opeens op af. En het trio kan de 1000-envelop bij het Thaise eetstalletje ook alleen maar opduikelen omdat Imanuelle - als enige - op de juiste plek rechtsaf wilde slaan.

 

Is Jeroen de Mol?

Afbeelding

Omdat Jeroen in de eerste opdracht één van de vier helikopter-tickets vindt in het bos, mag hij samen met Roos, Thomas en Vincent een helikoptervluchtje maken en vervolgens op zoek naar vrijstellingen in Portland. Dat lijkt misschien niet zo verdacht omdat hij op deze manier geen invloed heeft op het geld dat de rest intussen kan verzamelen, maar aan de andere kant is het voor het vervolg van de aflevering (een heel spel over die vrijstellingen in de bioscoop) wel heel belangrijk dat de vrijstellingen tevoorschijn komen. Om dat enigszins te kunnen sturen zou de crew de Mol misschien graag in het helikopterteam zien.

Vrij verdacht aan Jeroen: hij komt helemaal niet blij over als hij dat helikopter-ticket ontdekt. Bij de vondst van de vrijstellingen op de Hawthorne Bridge lijkt hij dan juist weer gespeeld enthousiast. En waarom stelt hij aan Roos, Thomas en Vincent voor om tegen de andere kandidaten te liegen dat ze de vrijstellingen niet hebben gevonden? Omdat hij misschien al weet dat er een mooie bioscoopopdracht volgt waarin de zes onwetenden dan alsnog achter dit geheimpje komen?

 

Is Jochem de Mol?

Afbeelding

Omdat Jochem in het mysterieuze bos geen helikopter-ticket vindt (“ik kreeg weer helemaal dat paasei-trauma van vroeger”), moet hij op zoek naar enveloppen op vijf locaties in Portland: vier keer geld, één keer een vraagteken. Jochem wil ontzettend graag naar het vraagteken. Misschien weet hij stiekem al wat deze envelop betekent...

 

Is Roos de Mol?

Afbeelding

Het opvallendste moment van Roos in deze aflevering: als ze samen met Jeroen hun helikopter-teamgenootjes Thomas en Vincent heeft overtuigd om de rest voor te liegen over de vrijstellingen, neemt Roos de bedriegerstaak op zich. “Wie is de Mol? hangt natuurlijk van liegen aan elkaar, maar het is wel even een drempel waar je over moet.”

Roos vertelt aan de zes andere kandidaten een twijfelachtig verhaal over een verkeerde code, waar vooral Sigrid en Yvonne direct doorheen lijken te prikken. Ze zit ook de hele tijd aan haar neus, merkt Vincent op, een bekend bedriegerssignaal. Optie 1: Roos is écht zo’n slechte leugenaar en dus compleet ongeschikt als Mol. Optie 2: ze wil expres iedereen de indruk geven dat ze niet kan liegen, omdat ze juist wel de Mol is. Wij denken toch die eerste.

 

Is Sanne de Mol?

Afbeelding

Zéér verdacht in deze aflevering: Sanne. Als zij met Diederik en Imanuelle het geld bij het museum zoekt, vindt Imanuelle opeens de 750 euro. Vervolgens reageert Sanne heel snel met een vrolijk hupsje en kreetje. Wist ze al waar dat geld lag? Een bekende Moltactiek: zelf eigenlijk niets bijdragen, maar als iemand anders dan geld vindt toch maar snel inhaken en doen alsof je hebt meegeholpen en ook blij bent met geld in de pot. Hetzelfde lijkt Sanne te doen bij de 1000-euro-envelop. Aanvankelijk stuurt zij haar drietal compleet de verkeerde kant op, maar als Imanuelle de juiste richting vindt, gaat Sanne opeens met de eer strijken door de envelop te pakken.

Misschien nog wel verdachter: als Sanne, Diederik en Imanuelle tot slot bij de Umbrella Man komen, waar Jochem, Sigrid en Yvonne de 250-euro-envelop al hebben gevonden, vraagt Sanne: “Had-ie iets in z’n handen?” Hoe weet ze dat het beeld de envelop in z’n handen had? Voorkennis?

 

Is Sigrid de Mol?

Afbeelding

Sigrid komt in deze eerste aflevering vooral over als een fanatieke kandidaat. Ze doet goed haar best om geld te vinden in het enveloppenspel en ze lijkt echt geïrriteerd dat het helikopter-team liegt over de vrijstellingen. “Hoe kan je zo koeltjes en zo minimaal gefrustreerd zijn als je zo dicht bij het goud was en dan dat vertellen alsof het brood bij de bakker op was?” Bij de executie lijkt Sigrid oprecht heel zenuwachtig voor de uitslag van haar test.

 

Is Thomas de Mol?

Afbeelding

De titel van deze aflevering was ‘…zo gedaan’. En laat Thomas nou nét in de serie Ramses hebben gespeeld. Laat me, laat me, ik heb het altijd... Hint of niet?

Alle gekheid op een stokje – we kunnen Thomas nog niet zo goed peilen. Hij zit bij de eerste opdracht in het helikopter-team en draagt behoorlijk bij aan de vondst van de vrijstellingen: Thomas’ oog valt op het wachtwoord dat daarvoor noodzakelijk is. Wist hij als Mol al lang waar de code te zien was?

 

Is Yvonne de Mol?

Afbeelding

Wie een verbondje sluit met de Mol, loopt natuurlijk grote kans om zand in de ogen gestrooid te krijgen en snel uit het spel te vliegen. Zie vorig seizoen bijvoorbeeld het vroege vertrek van harpist Remy, die een kamer deelde met Mol Klaas en hem ten onrechte vertrouwde. Dit jaar lijken er nog geen duidelijke verbondjes te zijn, behalve tussen Vincent en Yvonne. En juist Vincent moest het spel verlaten... Inderdaad, verdacht! Ook apart: hoe kan Yvonne in het spel blijven terwijl ze afvaller Vincent als hoofdverdachte invult bij de test?

 

Potentiële Mollen

Het grote gevaar bij Wie is de Mol? is natuurlijk dat je je vanaf het begin al vastpint op één Mol en volledig in een 'tunnel' verdwijnt. Voor je het weet lijkt alles wat een deelnemer doet verdacht. Daarom houden we naast hoofdverdachte Sanne ook Jeroen en Yvonne scherp in de gaten. Maar hé, waarom keek Sanne nou helemaal niet gespannen bij de executie? (Oeps.)

Lees ook:
Onze interviews met de Wie is de Mol?-kandidaten 

Meer over