Wie is de Mol? 2017 - #02: Geheime hint in Diederiks beversprookje?

14 januari 2017 23:55 | amusement | Door Televizier

© Michel Schnater / Avrotros (bewerkt door Televizier.nl)

Diederik Jekel blijkt wel héél goed te kunnen liegen. Verdacht hè? Ook na aflevering 2 neemt Televizier de Wie is de Mol?-kandidaten onder de loep in deze thermometer.

Een vervallen papierfabriek, een nachtelijk lasergamespel op een kermis en een heuse strafzaak in een rechtbank... Op deze typische Wie is de Mol?-locaties kon de Mol weer flink aan de slag. Na het vertrek van Yvonne zijn er nog acht BN'ers overgebleven. Wie van hen is de bedrieger van de groep?

In onze eigen Wie is de Mol?-thermometer bespreken we na iedere aflevering welke deelnemers potentiële Mollen zijn, wie we stiekem verder nog in de gaten houden (trust nobody) en wie we beschouwen als onschuldige kandidaten. Laten we meteen maar beginnen bij Diederik.

 

Is Diederik de Mol?

Afbeelding

“En onder die boom was een bever bezig om het hout weg te hakken. Op een gegeven moment komt er een lichtbruine bever bij. Later vertelde de boswachter dat dit een vrouwtje was. En daarachter komen zes van de meest schattige kleine bevertjes met snorhaartjes en handjes. En ze spelen en ze ravotten...”

Wát een verhaal liegt Diederik bij elkaar in de rechtbankopdracht. Net als Jeroen en Roos werd hij 'ontvoerd' tijdens de opdracht in de papierfabriek en bleef hij een hele avond en nacht spoorloos. De drie vertellen de volgende dag in de rechtszaal een verhaal over hun belevenissen; de overige kandidaten moeten als ‘juryleden’ bepalen wie van de drie aan het liegen is.

Omdat Diederik zo overtuigend liegt over de bevers in het Volcano Lake National Park (Yvonne raakt zelfs emotioneel van het natuursprookje), gaat de jury de fout in en loopt de groep 1000 euro mis. Zo wint Diederik een vrijstelling - maar mogelijk heeft hij die als Mol helemaal niet nodig.

En wacht eens, staat die mannetjesbever nou symbool voor Jeroen, de vrouwtjesbever voor Roos en de babybevertjes voor de juryleden? Wil Diederik hier als Mol een geheime boodschap geven?

 

Is Imanuelle de Mol?

Afbeelding

“Ratatatatata!” Imanuelle is bloedfanatiek bij de kermisopdracht. In een duister pretparkje moet ze een attractie zien te bereiken zonder dat de snipers haar met hun lasers raken. Zelf kan ze ook terugschieten naar haar belagers: “Ik dood? Jij dood!” Imanuelle stapt in een draaiende attractie die 500 euro kan opleveren.

Na een doldwaas ritje begeeft ze zich weer op het oorlogsterrein met de snipers (“Sorry jongens, ik zit in een vuurgevecht!”). Door een afvalbak als schild te gebruiken keert ze ongeschonden terug bij het beginpunt. 500 euro in de pot! Hoe graag we ook hopen dat Imanuelle altijd in het spel blijft, de Mol zal ze helaas niet zijn. 

 

Is Jeroen de Mol?

Afbeelding

Zo verdacht als Jeroen vorige week overkwam, zo onschuldig lijkt hij nu. In de eerste opdracht verdwijnt hij, waardoor hij geen rol kan spelen in de kermisopdracht. Als hij dan in de rechtbank weer terugkeert bij de groep, voert hij zijn taak goed uit: hij moet zo geloofwaardig mogelijk vertellen over zijn belevenissen in de avond en nacht dat hij van de rest gescheiden was. Hoewel Jeroen de opdracht had gekregen om als Elvis op te treden, weet hij de groep ervan te overtuigen dat hij de waarheid spreekt. Jeroen de Mol? Dat lijkt nu vrij onwaarschijnlijk. 

 

Is Jochem de Mol?

Afbeelding

Jochem is niet zo goed te peilen. In de papierfabriek verdient hij als enige geld voor de pot – zou een Mol liever niet doen. Maar op de kermis is Jochem juist verdacht: hij gaat als ‘verkenner’ op pad, maar geeft door de portofoon weinig informatie over het terrein door. En als hij dan ook nog eens wordt afgeschoten door de snipers, gaat er 500 euro verloren.

In de rechtbank pleit Jochem als enige voor Diederik als leugenaar. Omdat hij geld wil verdienen of juist omdat hij al ziet dat de meerderheid op Roos wil stemmen en zich zo veilig ‘onverdacht’ kan maken?

 

Is Roos de Mol?

Afbeelding

Na haar twijfelachtige leugencapaciteiten in de vorige aflevering zou het voor Roos ontzettend makkelijk om de juryleden in de rechtbank bewust om de tuin te leiden: ze hoeft maar weer aan haar neus te zitten en de groep zou meteen denken dat zíj de leugenaar is. Toch lijkt Roos haar uiterste best te doen om geloofwaardig over te komen. Ze wil gewoon geld verdienen voor de pot, denken we. Dat de juryleden haar dan toch aanwijzen als leugenaar, is echt hun eigen schuld.

Trouwens: afvaller Yvonne zegt dat ze niet heeft gespreid en noemt bij de test Roos als Mol. Als Yvonne daadwerkelijk alles op haar heeft ingezet en daarmee naar huis moet, is het haast onmogelijk dat Roos de Mol is.

 

Is Sanne de Mol?

Afbeelding

Sanne verdient geld tijdens de kermisopdracht, oké oké. Maar voor de rest blijft ze zich ontzettend mollerig gedragen. In de papierfabriek heeft ze meer dan een half uur (!) om een tekstje foutloos over te tikken op een typmachine. Eitje, zou je zeggen, zeker als je een typdiploma hebt, zoals Sanne. Maar keer op keer gaat ze de fout in – en ze wil absoluut niet dat Sigrid haar taak overneemt. Tegen het einde stelt Sanne voor om dan maar de originele tekst naar Art te brengen, wat natuurlijk geen geld oplevert.

In de rechtbank is Sanne er na de getuigenissen van Jeroen, Roos en Diederik als de kippen bij om Jeroen de leugenaar te noemen. Ook Roos maakt ze flink verdacht. Als Mol zou ze natuurlijk weten dat Diederik zijn verhaal had verzonnen. Naast deze molacties valt trouwens nog steeds op dat Sanne in al haar biechten overduidelijk als kandidaat wil overkomen. Zoals een Mol dat wil.

 

Is Sigrid de Mol?

Afbeelding

Net als Sanne is Sigrid extreem verdacht in de papierfabriek. Nadat Sanne het overtypen heel vaak verkeerd heeft gedaan, bakt Sigrid er ook niets van. En het kipnugget-raadsel gaat haar al helemaal niet goed af. Ze lijkt amper een poging te doen om de som op te lossen. (Voor wie het antwoord wil weten: klik hier en vervang de bitterballen door kipnuggets.)

Vervolgens raakt Sigrid in haar kermisattractie opeens helemaal in trance: “Ik kijk naar de sterrenhemel boven mij, naar de mierenpoppetjes onder mij, en het is heel verhelderend.” Onwijs mooi, Sigrid. Maar geld verdienen, ho maar: 750 euro gaat in rook op als ze wordt afgeschoten door de snipers.

Is Thomas de Mol?

Afbeelding

Thomas is net als vorige week ietwat onopvallend. Op zich een prima uitgangspunt voor de Mol in het begin van de reeks. In de papierfabriek voert hij heel weinig uit, behalve opperen om Diederik alleen te laten (zodat die ontvoerd kan worden?). Maar op de kermis is de acteur dan juist weer minder verdacht omdat hij geld in de pot brengt.

Opvallend is trouwens dat aan de waslijnen met A4’tjes in de papierfabriek de woorden HALVERWEGE en MOL naast elkaar hangen. Wij hebben het even nagezocht: aflevering 2 duurde een uur en veertig seconden. Na een half uur en twintig seconden, dus precies halverwege, is er één deelnemer in beeld… Thomas!

Afbeelding

 

Potentiële Mollen

Heel fijn dat in deze aflevering meer geldopdrachten zaten dan in de vorige: dat schept duidelijkheid over wie er voor de pot speelt en wie niet. Sanne blijft in de bovenste regionen van ons verdachtenlijstje staan en daar komt Sigrid nu bij. Maar misschien wel met stip op één: Diederik. Hebben de kandidaten hem door of zwemmen ze als babybevertjes achter anderen aan?
 

Lees ook:
Onze Wie is de Mol?-thermometer bij aflevering 1 

Meer over