Wie is de Mol? 2018 - #01: Negeerde Emilio expres die envelop met geld?

Wie is de Mol? is weer losgebarsten - en hoe! Ook dit jaar neemt Televizier na elke aflevering de kandidaten onder de loep met de WIDM-thermometer.

Wat een ge-wel-di-ge opening. Het lijkt een klassieke Wie is de Mol?-opdracht: de kandidaten rennen in duo’s door een stad, op zoek naar geld, jokers en een kluis. Ieder tweetal krijgt aanwijzingen waar een ander tweetal naar toe moet, dus ze bellen elkaar kriskras om die informatie door te geven. So far, so good. Maar dan belt Jan Versteegh met Ruben Hein: “Hebben jullie een idee waar in Kiev je bent?” “Kiev?”, lacht Ruben. “Zei je Kiev?! Wij zijn niet in Kiev, vriend! Wij zitten in Almaty, Kazachstan!” Verbijstering alom. Alle duo’s bevinden zich in andere landen!

Een meesterlijke plottwist. Nog maar net van de schrik bekomen moeten de kandidaten vliegensvlug verder, want de klok tikt. Als ze vijf ijzeren staafjes met verschillende lengtes op de juiste manier op de plattegrond van Azië leggen, verbinden ze hun vijf locaties met één andere stad: Tbilisi, Georgië. Daar wacht presentator Art Rooijakkers hen op. Als de kandidaten de kluis in hun eigen stad vinden en Tbilisi als code invoeren, vinden ze twee vliegtickets naar Georgië en zijn ze direct door naar de volgende aflevering.

Maar de duo’s die de kluis niet vinden, moeten de test maken. Zonder de resterende acht kandidaten ook maar één keer te hebben gezien: gewoon vragen invullen over de identiteit van de Mol. Wie de test het slechtst maakt, mag niet mee naar Tbilisi. En de ongelukkige... is Ron Boszhard. Voordat we aan onze verdenkingen beginnen, nog even een overzicht van deze opdracht:

(Tekst gaat verder onder het schema.)

Afbeelding

In de chaos van tien kandidaten, vijf steden, een overvolle Russische metro, vijf peperdure telefoontjes met Art en een taxichauffeur die sigaretten dealt, snappen we als je wat mogelijke Molacties en hints hebt gemist. Daarom zetten we in onze Wie is de Mol?-thermometer alles nog eens op een rijtje, uitgesplitst per kandidaat. Welke deelnemers zijn potentiële Mollen, wie houden we verder nog in de gaten (trust nobody) en wie beschouwen we als onschuldige kandidaten?


Is Bella de Mol?

Afbeelding

Bella vormt een duo met Simone. In de Armeense hoofdstad Jerevan zijn de dames geen al te heldere lichten. Met de ijzeren staafjes die samen Tbilisi moeten aanwijzen, zit Bella steeds te klungelen op het stratenplan van Jerevan – verdacht? Bella en Simone vinden hun kluis wel, maar brengen verder alleen jokers naar Georgië, geen geld. Wat Bella dan weer wél goed doet: na lang zoeken spot ze de jokers, waardoor zij en Simone eindelijk verder kunnen. En als ze Tbilisi ontdekken op de kaart, snapt Bella meteen dat dit het wachtwoord van de kluis is.

 

Is Emilio de Mol?

Afbeelding

Wat zaten ze daar relaxt hè, Emilio en Stine? In hun koffiebarretje in Bakoe leken ze absoluut geen haast te hebben. Toch lukt het het tweetal om binnen de tijd alle drie hun locaties af te struinen: het operagebouw met de jokers, de boulevard met het geld en het park met de kluis. Enige probleem: bij het flaneren op de boulevard kunnen ze het geld niet vinden, terwijl ze er vlak langs lopen. Emilio kijkt in de goede richting, maar doet niks en strijkt een beetje zenuwachtig met z'n hand door z'n haar. Een duur geintje: zo lopen ze 2000 euro mis.

 

Is Jan de Mol?

Afbeelding

Jan en Jean-Marc zijn wel heel lang aan het treuzelen voordat ze eindelijk Kiev ingaan. En terwijl de kandidaten dit spel alleen maar kunnen voltooien door informatie te delen, wil Jan eerst niet onder de rest verspreiden dat Jean-Marc als oplossing Tbilisi heeft gevonden. Loes geeft wél heel sociaal door dat de kluizen op vakje M18 van de kaart staan, maar Jan belt doodleuk Art op, die dezelfde informatie geeft. En tja, die voicemail-hint van Art kostte 1000 euro. Toch jammer.

 

Is Jean-Marc de Mol?

Afbeelding

Tja, Jan en Jean-Marc zijn allebei verantwoordelijk voor hun falen in deze aflevering – samen met die verdwalende taxichauffeur annex sigarettendealer dan. Maar Jean-Marc staat toch een treetje lager op ons verdachtenlijstje, omdat hij ook wel goede bijdragen levert. Als eerste ontrafelt hij de puzzel met de ijzeren staafjes en vindt hij Tbilisi, de code van de kluis. Hoewel Jan deze informatie geheim wil houden, deelt Jean-Marc die toch met Ruben en Olcay.

 

Is Loes de Mol?

Afbeelding

Loes en Ron krijgen niet veel voor elkaar in deze aflevering, maar wat er wél slaagt, komt door Loes. Als het duo nog op zoek is naar hun plattegrondjes, mobiel en andere benodigdheden, loopt Ron er straal voorbij. Het is dat Loes de spullen ziet liggen, anders waren ze nu nog aan het zoeken in Moskou. Hetzelfde geldt voor de 2000 euro op het Rode Plein. Wat verder voor Loes als onschuldige kandidaat pleit: we zien haar als enige de hint van Art (‘vakje M18’) doorgeven aan een ander duo.

 

Is Olcay de Mol?

Afbeelding

Wat was Olcay goed bezig! Als eerste kwam ze op het idee om bij de map met kandidateninfo ook op de achterkant van de foto’s te kijken. Een noodzakelijke stap, want daar stonden de hints naar de plekken waar geld en jokers lagen. Olcay wijst alle andere duo’s hier ook op – dit zou een Mol toch nóóit doen? Verder spoort Olcay Ruben aan om snel op pad te gaan. Als enige duo brengen ze geld in de pot: 2000 euro.

 

Is Ron de Mol?

Afbeelding

Hè, staat Ron er ook tussen? Jazeker, want we hebben een vaag vermoeden dat deze eerste afvaller zomaar volgende week weer een nieuwe kans kan krijgen. Het zou toch té sneu zijn als hij definitief uit het spel ligt terwijl hij acht van de kandidaten nog niet eens heeft ontmoet? Hoe kun je dan weten wie de Mol is en een test goed invullen?

Een extra aanwijzing voor de rentree van Ron: Art laat bij zijn uitleg van de test opeens de gebruikelijke zin weg dat de Mol nooit naar huis hoeft. Als Ron dus terugkeert, kán hij nog steeds de Mol zijn. Dat deze optie überhaupt open moet blijven, moet toch wel betekenen dat Ron weer opduikt? In dat theater in Tbilisi misschien?

 

Is Ruben de Mol?

Afbeelding

Ruben ziet meteen dat de ijzeren staafjes een puzzeltje vormen dat op de plattegrond thuishoort. En hij heeft nog wel meer heldere momenten: door zijn oplettendheid komen de kandidaten erachter dat elk duo in een andere stad zit. Ruben en Olcay zijn de enigen die geld in de pot brengen. Ze slaan de zoektocht naar jokers over om op tijd bij de kluis te zijn.

 

Is Simone de Mol?

Afbeelding

“Een kluis? Wat zei hij nou allemaal?” Dat verloren gevoel hebben wij ook wel eens als Art net een opdracht heeft uitgelegd, maar van een kandidaat verwacht je toch wel iets meer concentratie. Toch is Simone nog helemaal lost in het begin. Verderop in het spel heeft ze wel wat goede inzichten: ze ziet bijvoorbeeld ‘WID M18’ op de envelop met informatie, een aanwijzing naar vakje M18 op de kaart. Daardoor hoeven Bella en Simone als enige duo Art niet te bellen voor deze hint. Dat scheelt toch 1000 euro.

 

Is Stine de Mol?

Afbeelding

Stine stelt al vroeg in het spel voor om Art te bellen. Dat levert ‘vrij waardeloze informatie’ op, maar toch kost het 500 euro. Later wil ze nóg eens een telefoontje naar Art plegen. Dan is de info wel nuttig, maar gaat er 1000 euro uit de pot. En het wordt nog gekker: Stine wil Arts M18-hint niet delen. Zelfs een ander duo ernaar vraagt, weigert ze iets door te geven, omdat de informatie per stad verschillend is. Hoe zou ze dat kunnen weten? Onzin natuurlijk – en zo moet de rest ook Art bellen, voor 1000 euro per keer.

 

Lees ook:
Nog nooit waren de WIDM-kandidaten zó goed voorbereid

Meer over:

Reageren