Wie is de Mol? 2018 begint!

6 Januari 2018 11:00 | amusement | Door Televizier

© AVROTROS/Michel Schnater

Er zijn wel vaker fanatieke deelnemers in Wie is de Mol? geweest, vertelt Art Rooijakkers, maar deze groep overtreft alles. De kandidaten keken oude afleveringen terug en spraken af met oud-winnaars. 'Niemand deed mee om vrienden te maken.'

Tekst: Freek van Vliet

Wie is de mol? barst deze week los en de mollenjacht staat dit jaar meteen op scherp. De kandidaten zijn nog fanatieker dan anders en gaan tot in de puntjes voorbereid op reis. Allemaal? Nou, bijna allemaal.

Best voorbereide groep ooit

“Ieder jaar verrassen de kandidaten ons weer”, lacht Art Rooijakkers. Wie is de mol? gaat zijn achttiende seizoen in, maar van routine is geen sprake. “De basis van het spel is natuurlijk wel hetzelfde: er is één mol die de boel probeert te bedriegen, de anderen moeten die saboteur zien te ontmaskeren.” Maar elke nieuwe lichting deelnemers pakt de speurtocht anders aan – zo ook de tien die dit jaar meedoen (zie kader). Volgens Art was dit de best voorbereide groep in tijden. “De meeste kandidaten hebben speciaal eerdere seizoenen teruggekeken, sommigen hebben oud-deelnemers om tips gevraagd. Dit jaar verschenen de spelers met een goed uitgedacht plan aan de startlijn.”

Ron Boszhard

Dat gold zeker voor Ron Boszhard, die ter voorbereiding de archieven indook. “Toen ik eenmaal wist dat ik mocht meedoen, ben ik alle oude reeksen terug gaan kijken”, vertelt de Zappsport-presentator. Ron is een enorme ‘molloot’, dus hij had al die afleveringen al eens gezien. “Maar als je al weet wie de mol is, kun je met een ander oog naar zo’n seizoen kijken. Je ziet dan opeens op welke momenten een mol zich kenbaar maakt.”

Olcay Gulsen

Tegenover Ron en de andere goed-klaargestoomde kandidaten voelde Olcay Gulsen zich degene met de minste kennis. “Vlak voor ons vertrek had ik een triatlon gedaan voor KWF Kankerbestrijding. Dus ik had echt geen tijd om me voor te bereiden, ik zat zelfs nog met spierpijn in het vliegtuig.” Zwemkampioen Maarten van der Weijden, die in 2012 op jacht ging naar de mol, stond Olcay bij de triatlon bij. Maar Maarten coachte haar niet op molgebied. “Ik heb me heel strikt aan de regels gehouden: mijn zusje was mijn vertrouwenspersoon, dus alleen zij mocht alles weten.”

Viviënne van den Assem

Ron bedacht daar iets op: als vertrouwenspersoon koos hij Viviënne van den Assem. Deze oud-Avrotros-collega wist in 2009 zelf de mol te ontmaskeren en werd daarmee de winnaar van haar seizoen. “Ik had natuurlijk m’n vriendin als vertrouwenspersoon kunnen kiezen, maar aan Viviënne zou ik meer hebben.” Van tevoren sprak Ron een aantal keer met haar af om al haar tips door te nemen. “Die etentjes met Viviënne hielpen me om een tactiek te bepalen. Zij hield zich in haar groep bijvoorbeeld erg op de achtergrond, dat werkte goed. En Viviënne zei ook: let er vooral op hoe kandidaten zich buiten het spel gedragen. Als ze in het hotel heel anders doen dan tijdens de opdrachten, is dat verdacht.”

24 uur per dag

Ron wist dus dat de zoektocht naar de mol de hele dag doorgaat – iets waar Olcay zich juist over verbaasde. “Ik schrok er echt van dat iedereen 24 uur per dag op z’n hoede was. De hele groep was extreem fanatiek, ik dacht in het begin dat het een grap was. Het was echt wel een leuke club mensen, maar iedereen wilde winnen. We kwamen daar duidelijk niet om vrienden te maken.”

Art Rooijakkers

“Er zijn wel vaker fanatieke groepen geweest,” weet Art, “maar dit overtrof alles. Als ik een opdracht had uitgelegd en het startschot gaf, spatten ze meteen uiteen. Vol adrenaline. Als kippen zonder kop, zou je bijna zeggen, alleen lijkt het dan alsof ze geen idee hadden wat ze deden. En deze mensen wisten juist precies waar ze mee bezig waren.”

Het wordt heel anders

De vraag blijft natuurlijk wat de kandidaten aan al die voorbereiding hebben. Want als we Art mogen geloven, verloopt Wie is de mol? dit jaar heel anders. In de trailer eindigde hij met een mysterieuze boodschap. “De kandidaten weten exact wat ze te wachten staat: ze ontmoeten elkaar in een onbekend land en vallen vervolgens één voor één ten prooi aan het dubbelspel van de mol. Die voorspelbaarheid is hun enige houvast nu ze aan de startlijn verschijnen. Maar wat nou als zelfs dát ze wordt afgenomen? Als echt niets is wat het lijkt...”

Meer over