Raadselachtig

De Mol 2022 in het vizier #2: Zwijgen

1 februari 2022 23:46 | amusement | Door Judith Regeling

© AVROTROS
De komende weken zijn we massaal in de ban van die ene vraag: Wie is de Mol van 2022? Iedere week proberen wij je aan de hand van de beste hints en aanwijzingen op weg te helpen om samen zo snel mogelijk het antwoord hierop te vinden.

De tweede aflevering is alweer voorbij, en wat voor één! Die lieve en soms wat mysterieuze Glen Faria kreeg niet alleen als allereerst zijn scherm te zien. Nee, hij kreeg ook direct een rood scherm. Helaas voor alle mensen die punten om hem in hebben gezet in de app, maar wel een teken dat we weer iets dichter bij de ware identiteit zijn van de Mol van 2022. Maar wie-o-wie is dan wel de saboteur van dit jaar?

Sinds vorige week bespreken we in onze eigen rubriek 'Mol in het vizier' wekelijks welke kandidaten er tijdens de huidige aflevering het meest opvielen als potentiële mollen, van wie we nog niet helemaal zeker zijn (#TrustNobody) en wie we (voor nu) beschouwen als onschuldige kandidaten.

Lees ook: De Mol 2022 in het vizier #1: De tijd zal het leren 

Potentiële Mollen

Kim-Lian van der Meij

Een opvallende mol of een fanatieke kandidaat zo onbeholpen als Jochem van Gelder? Hoewel er langzaam wat twijfels ontstaan over haar ware identiteit, leidt Kim-Lian van der Meij momenteel toch nog even ons lijstje met potentiële mollen. En dat is niet zonder reden.

Deze actrice heeft in deze tweede aflevering alleen al meerdere opvallende acties die we gewoon niet onbesproken kunnen laten. Want waarom drinkt ze in de laatste secondes nog even uit een fles die juist zo vol mogelijk moet zijn? Waarom herkent ze als enige van de groep haar afbeelding niet, een Zweedse vlag nota bene? En was het toeval dat ze een gouden ballon uit de lucht prikte en daarmee geld snoepte uit de pot? Wij geloven nog steeds niet enkel op haar ogen.


Sahil Amar Aïssa

Wie we ook nog niet volledig vertrouwen, is Sahil. Hij is misschien opnieuw aanwezig (en net iets té voor de Mol), maar toch kloppen er gewoon een aantal dingen niet. Hij sloopte het autootje in de eerste opdracht, zorgde ervoor dat het snaarinstrument in de laatste opdracht even net de verkeerde kant op staat en dan de beslissende hint waardoor we definitief niet meer om hem heen kunnen...

In de laatste opdracht draaide het namelijk allemaal om de foto's in een museum. En wat weet je als fanatieke Molloot? Dat daar vast ergens een kiekje van de Mol tussen kan zitten. De oplettende kijkers die gelukkig voor ons op Twitter zitten, spotten een kinderfoto die zomaar eens van onze Sahil kan zijn. Zie jij de gelijkenis?

Welmoed Sijtsma

Vorige week beschouwden we Welmoed Sijtsma nog als onschuldige kandidaat vanwege haar achtergehouden jokers, maar de vraag is: is deze blondine echt zo onschuldig als ze lijkt? Wij beginnen er steeds meer aan te twijfelen. Helemaal omdat deze aflevering de titel 'Zwijgen' draagt, en wie heeft er tot de test gezwegen over haar tweede joker? Juist, Welmoed.

Daarnaast kunnen we er niet omheen: waarom moesten alle dobbelstenen nu precies op het getal 1 komen te staan? Zou dit iets van doen hebben met Op1, het programma waar deze presentatrice bij betrokken is? Als dit nog niet voor genoeg twijfels zorgt, hebben we opdracht drie nog. Welmoed zorgt hier op het laatste moment dat het instrument (met wat hulp van Sahil) wordt omgedraaid naar de verkeerde kant. Dat kost mooi €200, katsjing!


In de gaten houden


Fresia Cousiño Arias

Waar Welmoed twee plekken is gestegen en Sahil één, daalt onze verdenking op presentatrice Fresia een klein beetje. Althans, we houden haar nog altijd goed in het vizier, maar ze was deze week net iets te goed bezig. Ze knalde met de foto's in de derde opdracht (aangezien 7 van de 8 mensen hun eigen afbeelding herkenden) en ook zorgde haar pingpongballetje voor + €100,-.

Alleen toch schrijven we haar nog niet direct af. De afleveringstitel is namelijk 'Zwijgen' en daar is iets opvallends: na het telefoontje van presentator Rik van de Westelaken dat de groep zich moet opsplitsen in twee groepen - mensen binnen en buiten bereik - hult ze zich tot het einde in stilzwijgen. Lijkt dit per ongeluk zo door de montage en is het toeval of was dit echt de bedoeling van deze Mol? 

Arno Kantelberg

Arno Kantelberg lijkt ook in deze tweede aflevering niet zozeer iets opvallends te doen: hij lette uitstekend op de voet tijdens het nemen van de foto in de opdracht 'Ver Gelijken' (wat blijkbaar een van de elementen van de Mol was) en waarschuwde de kandidaten om slechts één hand in de plakkerige honing te stoppen in plaats van twee. Ook in de tweede opdracht knalt hij toch een paar gouden ballonnen kapot. Zou de Mol dat doen? Twijfelachtig.

Wat dan toch maakt dat we Arno een plekje hebben verschoven in tegenstelling tot vorige week, is zijn houding. Iedere keer dat Arno aan het biechten is, ontwijkt hij met zijn blik de camera. Toeval of heeft deze modejournalist iets te verbergen waar hij in deze aflevering over moet ZWIJGEN? Verdacht is het in ieder geval wel.

Everon Jackson Hooi

Everon Jackson Hooi vult zijn dagen normaal gesproken met acteren, maar doet hij dat in Wie is de Mol? 2022 ook? Als we op deze vraag antwoord moeten geven op basis van deze tweede aflevering, zou ons antwoord 'nee' zijn: hij verdient geld, is een kei in het prikken van ballonnen op hoge snelheid en wist de goede foto aan te wijzen in de laatste opdracht.

Wat alleen blijft opvallen, zijn de outfits van Everon. Vorige week stal hij nog de show in zijn hemd met '33' erop terwijl het draaide om 11+22. En deze week heeft hij 91932 (24 als je het optelt) op zijn T-shirt staan. Is dit een code die de kandidaten binnenkort ergens moeten invullen of is het toeval? We houden 'm in de gaten! 


Onschuldige kandidaten

Thomas van Luyn

Thomas mocht dan aan het einde van de opdracht zo zelfverzekerd zijn dat hij dacht door te gaan na 'een testje en een executie', maar of hij de Mol is? Wij hebben er nog altijd onze twijfels bij! 

Dat komt met name door de eerste opdracht, waarin hij tijdens de proefrit al begint met ballonnen te prikken. Hierdoor zorgt hij voor een straf van maar liefst €90. Het zou natuurlijk een geweldig brutale Mol-actie zijn als hij daadwerkelijk de Mol is, maar onze raderen slaan er nog niet van op hol. Dit lijkt eerder een actie van kandidaten als Jochem van Gelder of Charlotte Nijs: onbeholpen in plaats van sluw en doordacht. Is Thomas van Luyn hun opvolger?

Laetitia Gerards

Laetitia Gerards lijkt - op haar chaotische gesprekken met Welmoed na - de stille kracht van de groep. Ze is er wel, maar we kunnen nog niet echt iets (opvallends) aan haar opmerken. Is dit een teken dat we haar in de gaten moeten houden en ze per aflevering iets meer uit de schaduw komt óf doet ze gewoon niets verdachts? Wij weten het vooralsnog niet behalve dan dat ze van taart houdt... 


Hila Noorzai

Dan blijft er nog één kandidaat over (als we de afgevallen Glen en Suzanne even buiten beschouwing laten): Hila Noorzai. Hier hebben we een beetje hetzelfde mee als met Laetitia. Ze lijkt gewoon als een oprechte kandidaat door het spel te huppelen: ze is fanatiek, probeert alles zo goed mogelijk te doen (alleen al als je kijkt naar hoe beeldig ze op die foto staat) en verdiende in deze aflevering samen met Arno en Glen €400 voor de pot in de laatste opdracht. Of we zien wat over het hoofd of dit is precies wat ze is: een kandidaat.

Wie is de Mol? is iedere zaterdag om 20:30 uur te zien op NPO1.

Meer over