Wie is de Mol? - 22 redenen waarom Klaas de Mol is

3 Maart 2016 07:15 | amusement | Door Televizier

Bijna het verlossende woord in Wie is de Mol! Vlak voor de ontknoping zet Televizier alle verdachte acties en hints op een rijtje. Vandaag: Klaas van Kruistum.

Onze Wie is de Mol-thermometer slaat al weken hoog uit bij Klaas van Kruistum. Volgens ons is het Klaas die zaterdag bij de ontknoping zijn molacties zit uit te leggen. Wat heeft de KRO-NCRV-presentator dan allemaal op te biechten? Lees hier alle redenen waarom we hem verdenken:

1) Vertrouwen winnen

In de metro in aflevering 1, bij de allereerste opdracht dus, schat Klaas goed in dat zijn medekandidaten niet zijn geslaagd in hun taken. Hiermee wint hij 1000 euro voor de pot, maar belangrijker nog: hij heeft meteen het vertrouwen van de groep. Klaas wordt zelfs tot penningmeester gekozen! En die 1000 euro kan hij later toch wel weer uit de pot halen.

2) Zogenaamd fanatiek

“Een halve minuut nog, kom op!” schreeuwt Klaas bij de topito-opdracht in aflevering 1, als de topito nét in het 1500-euro-vak ligt. De kandidaten trekken het gevaarte verder, weer uit het geldvak. Zo wordt er niets verdiend.

3) Zout in de wonde strooien

Bij de zoutmijnopdracht in aflevering 2 moeten de kandidaten verschillende soorten zout in de juiste karren scheppen. Dat gaat er sowieso al lekker chaotisch aan toe, maar Klaas strooit nog wat zout in de wonde. Als het mineraalzout gevonden is, rijdt hij de strooizoutkar daarheen. De kandidaten scheppen het mineraalzout dan maar daarin om het vervolgens weer over te scheppen, maar dat lukt natuurlijk niet op tijd.

4) Verwarring op de trap

Wat we ook met een korreltje zout moeten nemen in aflevering 2: Klaas' bijdrage aan de opdracht op de trappen. De kandidaten moeten alle locals terugzetten op de juiste treden, precies zoals op de foto die Art even daarvoor gemaakt heeft. Klaas stelt voor om in 'blokjes' te werken. Uiteindelijk wordt de opstelling per rij goed of fout gekeurd, dus door Klaas' idee is heel moeilijk te zien waar de fouten zaten.

5) Heen en weer

“Dit is nou typisch zo’n opdracht waarbij de Mol lachend gewoon met die 1000 euro heen en weer loopt en denkt: ja, jongens, het zal mijn tijd wel duren, o het is wel moeilijk hoor, ik kan het allemaal niet vinden.” Lachen joh met Klaas in aflevering 3! Tijdens de opdracht waarin de kandidaten stukjes briefgeld moeten combineren tot volledige biljetten, verklapt hij lekker zijn moltactiek!

6) Zonde van de verdubbelaar

Later in aflevering 3, bij de drone-opdracht, pakt Klaas een verdubbelaar, terwijl hij slechts een klein bedrag op zak heeft. Best wel zonde dus!

7) Megafoon, mega-afleiding

Hij blíjft maar getallen roepen, die Klaas. Tijdens de kajakopdracht (aflevering 4) lijkt hij de andere kandidaten alleen maar af te leiden met zijn megafoon. En als hij dan zelf aan de beurt is, wordt hij met twee geldkokers op zak opeens 'overmoedig' en gaat hij nog verder het water op. Maar dan trekt een duiker hem omver. Weg geld.

8) Geen sleutel tot succes

Bij de klimopdracht in aflevering 4 moeten de kandidaten via raadsels goede sleutels verdienen. We zien Klaas amper bijdragen aan de juiste antwoorden. Als hij al iets zegt, sluit hij zich meestal aan bij het verkeerde antwoord.

9) Ellie laten liggen

Klaas haalt in aflevering 5 weliswaar 1000 euro ('een Ellie') uit de kist na de bootjesopdracht, maar daarbij wordt hij door niemand gecontroleerd. Wij denken dat er nóg een Ellie in de kist zat en dat Klaas die sneaky heeft laten liggen.


10) Niet tekstvast

“Aardgas komt voor secretaressedag” maakt Klaas van “voor aardgas hoort nog secretaressedag”. Bij de brugopdracht in aflevering 5 maakt hij veel van dit soort foutjes bij het doorgeven van de zinnen. Wel gek hè, bij een presentator die voor z'n werk altijd keurig teksten uit z'n hoofd kan leren?

11) Theatraal in de fout

Bij de theateropdracht in aflevering 6 moeten de kandidaten in twee teams twee kamers exact hetzelfde inrichten, zonder bij elkaar te kijken. Klaas maakt veel foutjes, zoals met de boeken in de boekenkast en de hamer op tafel. En dit filmpje zegt eigenlijk al genoeg:


12) Uit de route

“Door Klaas waren we een kilometer uit de route, in een stadscentrum waar we alleen maar eenrichtingverkeer hadden”, klaagt Tim in aflevering 6. Doordat Klaas zo klungelde met de plattegrond, komt zijn auto laat aan bij het eindpunt. Er is nog maar weinig tijd om de groepsfoto te reconstrueren met de bordkartonnen kandidaten en alles loopt in de soep.

13) Nóg eens uit de route

“Ik zie je heel ergens anders lopen”, roept Annemieke vanuit de controlekamer tegen Klaas. Tijdens de verlaten-resort-opdracht in aflevering 7 luistert hij niet naar aanwijzingen en verspilt hij veel tijd. Uiteindelijk blijft Klaas' koffer natuurlijk staan waar die stond.

14) Mollen bij Molino

Klaas' taak in restaurant Molino (aflevering 7) is om gerechten af te halen bij de lokale horecagelegenheden. Dat duurt maar en duurt maar. Zou hij gewoon gevraagd hebben of de koks rustig aan deden? O ja, en wát gebeurde er met dat spugen in de kip? Serieus?

15) Touwtjes in handen

In de loods waar de kandidaten tegeltjes op de vloer moeten tellen (aflevering 8) lijkt Klaas het touw flink in de knoop te brengen. Daarna lijkt hij wel tien minuten bezig te zijn om het weer uit de knoop te halen?!

16) Lanterfanten

Waarschijnlijk is Klaas in de verlaten suikerfabriek in aflevering 8 maar wat aan het lanterfanten tussen al die oude machines. De kandidaten moeten geldklokken stopzetten, maar Klaas lijkt zich daar niet druk om te maken. We zien hem maar weinig in beeld. Alleen als Annemieke hem tig keer roept, móét hij wel een klok stopzetten. Een klok die dan wel al in de min staat.

17) Vis

Bij de foto-opdracht in aflevering 9 regelt Klaas (samen met Annemieke) de vis die de visboer moet vasthouden. Uiteindelijk hangt die verkeerd om en rekent Art de foto fout...

18) Veel moeite, weinig geld

Zonder toeristen te filmen een all-inclusive-resort doorkruisen, dat is gewoon supermoeilijk. Toch lukt het Klaas in aflevering 9. Een beetje jammer alleen dat hij onderweg maar 50 euro meeneemt.

19) Kruis(tum)

Dan nog de geheime hints. Vaak zit er wel een verwijzing naar de naam van de Mol in de sfeershots verstopt. Toen Susan Visser de Mol was, zagen we steeds veel vissers in beeld. Bij Margriet van der Linden kwamen er telkens bloemen langs. In dit seizoen waren er opvallend veel kruizen: een hint naar Klaas van Kruistum?

20) De achterkant van het geld

Op de achterkant van alle biljetten staat dit jaar een stipjespatroon. Als de kandidaten al het geld bij elkaar leggen en flink puzzelen, komt het portret van de Mol tevoorschijn. Een fanatieke kijker heeft alle briefjes aan elkaar gepast en kijk eens naar het resultaat! (tekst loopt verder onder de afbeelding)


21) Foutje van Susan?

Versprak Susan Visser zich nou toen ze te gast was in Moltalk? Als Rik van de Westelaken vraagt hoe zij is klaargestoomd voor het Mol-zijn, zegt ze dat ze een geheime bijeenkomst heeft gehad met Patrick Stoof, Anne-Marie Jung en 'Klaas... eh... Kees'. Paniek!

22) molboeK, oordeeL, legendA, contrA, focuS

En last but not least: de hint in het klooster met de oud-Mollen in aflevering 2. Op basis van de titel 'het laatste woord, letterlijk' gingen WIDM-fans puzzelen met de laatste woorden en letters van het mysterieuze Mollengenootschap. Toen Klaas door het klooster liep, waren dat molboek, oordeel, legenda, contra en focus. Neem van alles de laatste letter en er staat Klaas!

 

Als je nu nóg niet overtuigd bent dat Klaas de Mol is, dan weten we het ook niet meer. (Maar stiekem hebben we ook lijstjes gemaakt met de verdachte acties van Tim en Annemieke.)

Lees ook:
- 11 redenen waarom Tim de Mol is
- 11 redenen waarom Annemieke de Mol is 

Meer over