Wie is de Mol-thermometer #02: Rops rug en Ellies etherdiscipline

Was de Mol in aflevering 2 aan het klooien met een kruiwagen of met een portofoon? Televizier neemt de WIDM-kandidaten onder de loep in deze thermometer.

Portofoons, kruiwagens, een zonnig plein vol dansende Dominicanen, een mysterieus klooster met oud-Mollen en nog een snufje keukenzout, zeezout, mineraalzout en strooizout. Dat waren de ingrediënten voor deze fantastische tweede aflevering van Wie is de Mol. En we zijn weer een heel klein beetje wijzer geworden in de speurtocht naar de bedrieger onder de kandidaten.

In onze eigen Wie is de Mol-thermometer bespreken we na iedere aflevering welke kandidaten potentiële Mollen zijn, wie we stiekem verder nog in de gaten houden (trust nobody) en wie we beschouwen als onschuldige kandidaten.

 

Is Annemieke de Mol?
 

Afbeelding

“Heel intelligent, heel pienter bezig met het spel”, zo beschreef Airen Annemieke. En hoewel Airen als eerste afvaller blijkbaar niet op het goede Mol-spoor zat, heeft ze wel gelijk over deze 3FM-dj. Annemieke lijkt veel te goed bezig als kandidaat om de Mol te zijn. Nadat ze vorige week al niet te betrappen was op een verdachte actie, was ze in de zoutopdracht weer keurig aan het werk. Samen met Cécile ontfermde ze zich over het keukenzout. “Ik stond gewoon met de hoofdredacteur van Harper’s Bazaar agressief bijtend zout in een bak te mikken.” De gevulde kar was op tijd binnen, een van de weinige succesjes in deze opdracht.

 

Is Cécile de Mol?
 

Afbeelding

“Ik had me nog zó voorgenomen: wat er ook gebeurt, houd je waardigheid, houd je haar in de plooi en houd je jurk kreukvrij… Maar het is meteen misgegaan.” Modekoningin Cécile werkte zich volledig in het zweet met het keukenzout, de schep en de kruiwagen. Dit pleit haar eigenlijk vrij als Mol. En ook bij de opdracht op de trappen leverde Cécile goed werk. Samen met Tim en Airen moest ze de mensen van bovenste vijf treden op hun plekje terugzetten, en met haar fashion-analyse leek ze de opstelling van haar vak keurig te onthouden. Drie van de vijf rijen waren goed. 300 euro!

 

Is Ellie de Mol?
 

Afbeelding

“Eigenlijk heeft Ellie nog geen enkele opdracht tot een goed einde gebracht,” zucht Cécile in deze aflevering. En dat klopt: Ellie heeft nog maar weinig voor geld gezorgd. Bij de zoutopdracht liep ze vooral een beetje heen en weer en gaf ze – toen de tijd al liep – een lesje portofoonverkeer. Via de portofoon. “We zetten hem allemaal op dezelfde frequentie, dat is één. Als je wilt spreken en je hebt elkaar nodig,  dan roep je elkaar aan en dan begin je te spreken als de ander aangeeft dat die je gehoord heeft.” En zo had etherdiscipline-Ellie nog wel wat meer regeltjes voor de andere kandidaten. De tijd tikte maar door.

Bij de opdracht op de trappen was Ellie samen met Annemieke en Remy verantwoordelijk voor de middelste treden. Ellie prentte de gezichten van haar vak in haar hoofd. (“You are my team. Look at me.”) Maar uiteindelijk lijkt deze politievrouw helemaal niet zo goed in gezichtsherkenning: in dit middelste deel zijn maar één of twee treden goed opgesteld. Heel vreemd. En dan hebben ze het nog niet eens over de kloosteropdracht waarin Ellie niet het mooie, met fakkels verlichte pad volgde langs alle oud-Mollen, maar onder alle stenen op zoek ging naar vrijstellingen. Met de klok mee.

 

Is Marjolein de Mol?
 

Afbeelding

In de zoutopdracht hield Marjolein zich vooral bezig met het zeezout. Met Klaas stond ze in het water te scheppen en later vulde ze met Taeke de zeezout-kar. Deze leek uiteindelijk samen met de keukenzout-kar de enige bij de finish. Goed bezig dus, die Marjolein. Maar ze stond ook wel lekker om zich heen te kijken soms. Bij de trapopdracht had de GTST-actrice de taak om het totaaloverzicht te bewaren. Met andere woorden: de rest van de kandidaten afleiden door allerlei vragen af te vuren. Deze ‘molactie’ lijkt ons net iets te obvious. Marjolein daalt in de thermometer.

 

Is Klaas de Mol?
 

Afbeelding

Klaas laat zich net als vorige week zien als een fanatieke kandidaat. Vooral in de trapopdracht ging hij heel goed. Hij was als eerste klaar met de opstelling van zijn vak en ging daarna ook nog eens de anderen helpen. Bij de controle door Art bleek dat het onderste deel van de trap, dat Klaas samen met Taeke en Rop had verzorgd, erg goed was opgesteld: twee of drie van de vier treden waren juist.

 

Is Remy de Mol?
 

Afbeelding

De hoogste stand van de thermometer krijgt Remy opnieuw. In de zoutopdracht zagen we hem vrij weinig uitvoeren behalve met wat karren heen en weer rijden en kruiwagens omgooien. Annemieke: “Ik weet dat hij goed is met z’n handen, met de harp, maar van kruiwagens moet hij echt afblijven.” In de trapopdracht stond Remy bij het middelste deel en dat was precies het deel waar de minste treden goed waren.

Verdachte acties genoeg dus. En dan zijn er ook nog eens geheime hints in de richting van Remy. Na de titel van de vorige aflevering (‘wijsmaken’) wijst de titel van deze week opnieuw op de harpist: ‘het laatste woord, letterlijk’. Wie had er letterlijk het laatste woord in deze aflevering? Remy. En wat zei hij daar? ‘Molletje’.

Verder is ondertussen wel héél duidelijk dat we iets moeten met de aanwijzing ‘het spel verandert altijd achter je rug’. In de leader horen we dat er naar Annemieke wordt geschreeuwd: ‘achter je, achter je’. En wie staat er nu al twee weken achter haar op de groepsfoto? Remy.

 

Is Rop de Mol?
 

Afbeelding

Rop schiet deze week omhoog in de thermometer. In de eerste opdracht stelt hij voor het mineraalzout in de strooizout-kar te strooien, om het dan later weer over te gooien in de goede kar. Iets wat veel tijd kost en uiteindelijk niets oplevert. Op het zonnige plein met de trappen doet Rop iets meer zijn best. Uit zijn onderste deel zijn twee of drie rijen goed. Maar Rop was wel als een van de laatsten klaar én bedenkt het systeem van per vak onthouden in plaats van per trede. De perfecte dekmantel voor een Mol, omdat de kandidaten niet te horen krijgen wie de fouten heeft gemaakt.

En wijst ‘het spel verandert altijd achter je rug’ ook niet op Rop? Als oud-Mol Dennis Weening tijdens de kloosteropdracht deze hint geeft, zien we Rop weglopen. Met, jawel, zijn rug naar de camera.

 

Is Taeke de Mol?
 

Afbeelding

Taeke bleef deze aflevering een beetje op de achtergrond. Een prima positie voor de Mol, maar we hebben onze twijfels. In de zoutopdracht was hij dan wel veel heen en weer aan het lopen en weinig concreet bezig, toch hielp hij Marjolein met het zeezout én vond hij samen met Tim de plekken waar mineraalzout en strooizout lagen. Ook had hij zijn vak op de trap heel snel compleet (“Waar is een terrasje?”) en bleken daarvan ook nog eens veel rijen goed te zijn.

 

Is Tim de Mol?
 

Afbeelding

Tim is de kamer- en bondgenoot van Taeke en gedroeg zich in de opdrachten ook vrijwel hetzelfde als de hockeyer. Behalve dan dat Tim toen er al vier zoutsoorten gevonden waren, nog lekker de hele steiger af ging rennen. Hmmm… In de trapopdracht ging het dan juist weer prima: van de bovenste vijf rijen, waar Tim bezig was, waren er drie goed.

 

Potentiële Mollen

In aflevering 2 is er slechts 700 euro verdiend en dat brengt de pot op 1700 euro. De Mol is goed bezig. Zo duurt het vast ook nog wel even voordat de kandidaten ontdekken dat er op de achterkant van het speelgeld een mozaïek staat, dat de afbeelding van de Mol vormt. Vorige week zagen we trouwens dat op het biljet van 1000, in de guldentijd ook wel ‘rug’ genoemd (!) Ellie is afgebeeld… Maar wij zetten voorlopig ook Remy en Rop hoog op ons lijstje.

 

Lees ook:
Onze Wie is de Mol-thermometer na aflevering 1

Foto's kandidaten: Michel Schnater - AVROTROS

Reageren