Wie is de Mol-thermometer #04: Brult de Mol een hint door de megafoon?

"Niemand geeft nog een f*ck om de pot", denkt Tim. Maar hoe ontdekken we de Mol dan? Televizier neemt de WIDM-kandidaten onder de loep in deze thermometer.

“Wat moet een mens zonder Ellie Lust? Als er een crisissituatie is – Ellie Lust is in de buurt. Op Ellie Lust kan je bouwen”, glunderde Rop nog in deze vierde aflevering van Wie is de Mol. Maar enkele ogenblikken later vloog de politievrouw toch echt uit het spel, waarin ze alle kijkers iets wilde bijbrengen over haar werk. Gelukkig heeft ze na haar lesje etherdiscipline op het nippertje nog kunnen laten zien hoe je moet fouilleren. Maar de Mol heeft ze helaas niet op kunnen speuren.

In onze eigen Wie is de Mol-thermometer bespreken we na iedere aflevering welke kandidaten potentiële Mollen zijn, wie we stiekem verder nog in de gaten houden (trust nobody) en wie we beschouwen als onschuldige kandidaten.


Is Annemieke de Mol?
 

Afbeelding

Annemieke toch, Annemieke toch. In aflevering 1 en aflevering 2 leek je nog zo’n perfecte kandidaat. Maar inmiddels stapelen de bewijzen zich op…

In de kajak-opdracht brachten de kandidaten zes kokers binnen, waarvan vijf met geld en één met mingeld. Het zou goed kunnen dat de Mol het mingeld binnen heeft gebracht. Dat pleit de mensen vrij die twee kokers binnensleepten (Rop en Ellie) en maakt de mensen die één koker bij zich hadden verdacht: Marjolein en Annemieke.

Bij die eerste opdracht is het dus mogelijk, maar bij de tweede is het zeker dat Annemieke geld uit de pot heeft gehaald. In de steenmijn griste ze – met Blur in haar hoofd – de drie jokers en de min 500 euro uit het mandje. “Dit is de hoofdprijs”, zegt ze. Ja hoor.

In de laatste opdracht met de kist durft Annemieke opeens niet naar boven te klimmen. Maar nog verdachter: we zien Annemieke helemaal niets bijdragen aan goede antwoorden op de raadsels. Al met al lijkt de 3FM-dj de pot vooral veel geld te kosten. En we kunnen maar niet uit ons hoofd zetten dat ze ons elke aflevering in de leader recht in de ogen kijkt als Mol

 

Is Cécile de Mol?
 

Afbeelding

Cécile begint aflevering 4 als de nieuwe penningmeester. Of, zoals ze het zelf noemt, de nieuwe penningmeesteres. “Terwijl ik totaal niet met geld om kan gaan. Het enige wat ik kan, is het op kleur bij elkaar leggen en het uitgeven.” Toch heeft de groep vertrouwen in haar. En terecht. Cécile kan de Mol gewoon niet zijn, bleek vorige week toen ze ‘€ 333’ opschreef als bedrag dat uit de pot moest. In de vierde aflevering was er niet weer zúlk overduidelijk bewijs, maar toch blijven we erbij: Cécile is een onschuldige kandidaat, die zich niet hoeft bezig te houden met mollen, maar die alle tijd heeft om zich – na de witte-legging-gate – in de kajak te bekommeren om haar waterschoenen, “een soort stretch-gedrochten in een afschuwelijke piskleur”. Dat we het maar weten.

 

Is Marjolein de Mol?
 

Afbeelding

Verdacht: Marjolein brengt in de kajak-opdracht één koker binnen, die best wel eens het mingeld zou kunnen bevatten (waar zij zelf op staat afgebeeld). Niet verdacht: Marjolein haalt in de steenmijn 500 euro op voor de pot. Verdacht: Marjolein gaat met vermoedelijk de juiste sleutel naar boven langs de rotswand, maar ziet eenmaal boven maar één slot en krijgt dat niet open. Niet verdacht: Marjolein pleit als enige voor het goede antwoord (20) bij het huisnummer-raadsel.

Je merkt het: de aantekeningen bij deze aflevering spreken elkaar tegen. We weten het dus niet zo goed bij Marjolein. Bij al haar ‘molacties’ lijkt het er wat te dik bovenop te liggen. Zou een Mol ooit zó onsubtiel de boel saboteren?

 

Is Klaas de Mol?
 

Afbeelding

“Ik wil mijn penningmeesterschap overdragen”, zei Klaas opeens aan het begin van deze aflevering. “Waarom wil je dat nou weer?” reageert Tim. “Wat is dat voor gelul?” En daar kunnen we ons wel een beetje in vinden. Want de redenen die Klaas geeft (“leuk om eens te kijken hoe iemand anders onze centen beheert” en “kijken wie hapt”), lijken ons best wel vergezocht. Zou Klaas als Mol niet gewoon willen dat een andere penningmeester lekker gaat puzzelen met het mozaïek op de achterkant van de biljetten? Omdat dat er anders voor niks op staat? En omdat de kans dat de puzzel iets oplevert nihil is?

Ook in de opdrachten liet Klaas zich weer van een molse kant zien. In de steenmijn pakte hij geen geld, maar een joker. En niet voordat hij had gezien dat Annemieke de min 500 euro had meegesneakt. Bij de kajak-opdracht ging Klaas met twee kokers in de hand niet terug naar het strand, maar wilde hij per se verder zoeken, waardoor een duiker zijn kajak kon omkieperen. En hij was continu codes door de megafoon aan het schreeuwen, wat de andere kandidaten alleen maar afleidde. En zou er in die codes ook nog een hint verborgen zitten? Het briefje van Art begon met 11001016, 11611, 19993533, 99913353, 178, 10013902, 152411, 23451051. WIDM-blogger Martine de Jong ontdekte hier het volgende in:

  

 

Is Rop de Mol?
 

Afbeelding

Rop zakt deze week wat in de thermometer. In de kajak-opdracht brengt hij twee kokers binnen en dat betekent dus sowieso een koker met geld; er was immers maar één koker met mingeld. In de steenmijn komt hij te laat het veld uit en wint hij dus niets. Het lijkt ons logischer dat de Mol in ieder geval iets pakt, al was het maar om een fanatieke kandidaat te lijken. In de laatste opdracht is Rop weliswaar verantwoordelijk voor een aantal fouten bij de raadsels, toch levert hij wel een belangrijke bijdrage aan de antwoorden waarmee Taeke en Ellie de juiste sleutels bemachtigen en zo de kist naar beneden halen. Hmmm. Vanwege de vorige afleveringen blijft Rop wel nog even op trust nobody.

 

Is Taeke de Mol?
 

Afbeelding

Taeke was deze week opnieuw op weinig verdachte acties te betrappen. Vooral in de laatste opdracht was hij heel goed bezig. Bij het eerste raadsel (“Taeke en Tim gooien tegelijkertijd een joker in de lucht. Hoeveel procent kans is er dat beide jokers op de Mol vallen?”) pleitte Taeke bijvoorbeeld als enige voor het goede antwoord (100% kans), want hij wist: op allebei de zijden van de jokers staat ‘de Mol’. Later kreeg de hockeyer een van de sloten van de kist open nadat hij naar boven was geklommen.

 

Is Tim de Mol?
 

Afbeelding

“Volgens mij heb ik die gast nog een mep verkocht met m’n peddel”, zegt Tim over de duiker die zijn kajak liet omkieperen in de eerste opdracht. “In een reflex. Ik had geen slechte intenties, maar hij wel een blauw oog.” Geen slechte intenties, daar houden we even aan vast. Want Tim bedoelt het allemaal goed, denken wij. Als een echte kandidaat kiest hij in de steenmijn voor tips bij de vierde test en baalt hij als Ellie die na grondig fouilleren afpakt. En bij de klimopdracht (“Het uitzicht is zeker een 6,5”) geeft Tim de goede antwoorden bij het raadsel ‘één voor één, één na één’, bij de kubus én bij de domino-vraag. Bij dat laatste raadsel luistert er alleen niemand naar hem.

 

Potentiële Mollen

Net als de kandidaten begint de thermometer deze week misschien wat oververhit te raken. Sinds er zomaar 2345 euro uit de pot is verdwenen, lijken alle deelnemers het geld niet meer zo belangrijk te vinden. Zoals Cécile het netjes verwoordde: “Het groepsgevoel en de drang om met z’n allen geld te verzamelen zijn een beetje aan het verdampen, in die hitte natuurlijk.” Of (en zo kun je het ook zeggen) Tim: “We weten wel dat niemand één fuck geeft om de pot.”

Dat resulteert in veel molachtig gedrag en natuurlijk is het dan lastig speuren naar de échte Mol. Toch blijven wij inzetten op Klaas. En deze week stijgt Annemieke met stip naar de tweede plek.

 

Lees ook:
Onze Wie is de Mol-thermometer na aflevering 3

Foto's kandidaten: Michel Schnater - AVROTROS 

Reageren