Wie is de Mol-thermometer #05: Een hint naar de Mol op je toetsenbord?

Een woord typen met één rij op je toetsenbord. Kan dat ook bij de naam van de Mol? Televizier neemt de WIDM-kandidaten onder de loep in deze thermometer.

Arme, arme Ellie Lust. Ze is nog niet vertrokken uit Wie is de Mol of het gaat al helemaal mis met de etherdiscipline. Bij maar liefst twee opdrachten in aflevering 5 speelden portofoons een rol en steeds liep het uit op chaos. Het lijkt zo makkelijk (“Heb ik Rop? Kom eens uit voor Ellie!”), maar de praktijk is weerbarstig. Een van de BN'ers liet zelfs een portofoon op de grond vallen: Marjolein Keuning. Hoe verdacht dat ook was, de GTST-actrice is niet de Mol, want ze kreeg een rood scherm.

In onze eigen Wie is de Mol-thermometer bespreken we na iedere aflevering welke deelnemers potentiële Mollen zijn, wie we stiekem verder nog in de gaten houden (trust nobody) en wie we beschouwen als onschuldige kandidaten.

 

Is Annemieke de Mol?
 

Afbeelding

Na een weekje als topverdachte duikelt Annemieke naar beneden in de thermometer. Tijdens de fietsopdracht ziet ze als eerst envelop 8, waardoor Tim uiteindelijk het goede antwoord op vraag 8 kan doorgeven aan Taeke. Een zeer kleine bijdrage van de 3FM-dj, maar zij leverde in ieder geval wél een bijdrage en dat kon je van niet veel kandidaten zeggen. Ook bij de opdracht op de brug is Annemieke heel goed bezig. Ze staat aan het begin van de estafette en zou als Mol dus makkelijk meteen een foutje kunnen laten sluipen in haar verhaal over de langste woorden uit de Van Dale. Maar nee, alle zinnen die we haar horen doorgeven aan Rop, kloppen volledig.

Tegenover deze voorbeeldige acties staat Annemiekes belabberde score bij de middelste opdracht, in de bootjes. Haar team vist nul plaatjes uit het water en draagt dus niet bij aan de oplossing van de puzzel. Annemieke is vooral met het prachtige uitzicht bezig. “Het was echt een droom. En dan vergeet je af en toe: o ja, ik moet ook nog wat doen.” Cruciaal in deze opdracht was echter dat de kandidaten aan het begin niet allemaal één Taino-teken uit de puzzel zouden onthouden, maar dat iedereen alles opsloeg. En wie opperde dit lumineuze idee? Juist, Annemieke.

 

Is Cécile de Mol?
 

Afbeelding

In de derde opdracht staat Cécile net als Annemieke aan een uiteinde van de brug. De modekoningin vormt de eerste schakel in het doorgeefverhaal over woorden die je kunt typen op een beperkt deel van het toetsenbord. Maar dat gaat niet zo lekker. Aan Taeke geeft Cécile meteen haar eerste zin al fout door, en bij de volgende zin maakt ze het nog véél bonter: ‘waarzegster, zeveraarster, secretaressedag, aardgasreserves en verbeteraars’ wordt opeens ‘waarzegster, zeveraars, wereldverbeteraars, aardgasreserves’. Een woord vergeten, een woord ingekort, een woord verlengd én een verkeerde volgorde… Wat een blunders! Nou ja, gelukkig kon Cécile eerder deze aflevering wel pijlsnel door het zand fietsen. (O nee toch niet.)

Ah, sorry, hiermee doen we Cécile misschien tekort. Er is ook wel wat goeds te melden. In de bootjesopdracht haalt ze samen met Klaas vijf van de negen plaatjes binnen. En nadat ze vorige week de ‘penningmeesteres’ werd, laat Cécile nu zien dat ze – ook al kan ze niet tellen – wel degelijk om het geld geeft. Ze maakt de biljetten net zo kreukvrij als haar bloezen en koopt zelfs een speciale ‘zwarte neplederen penningmeesteressenportefeuille’. “Ik ga ermee onder de douche en ik ga ermee slapen.” Goed om te weten.

 

Is Klaas de Mol?
 

Afbeelding

Zagen jullie dat? Klaas’ reactie toen hij een groen scherm kreeg bij de executie? Hij keek een beetje naar beneden, lachte onzeker… Helemaal geen opluchting? Als Mol wist hij natuurlijk al dat hij groen zou zien.

Ja, we kunnen hier flink verkeerd zitten, maar de bekende ‘tunnelvisie’ heeft ons volledig in zijn greep. Klaas is gewoon de Mol. En dat hij in de fietsopdracht een goed antwoord doorgaf aan Taeke, haalt ons niet uit die tunnel. Hetzelfde geldt voor de vele Taino-tekens die Klaas met Cécile zijn bootje binnenhaalt: de tosti, de drie-oor, Rop, de schildpad én de baby. Drie stukjes van de plattegrond en twee getallen uit de cijfercode. Maar toch is en blijft Klaas de Mol. Echt. Zoals Tim zegt: “Hij brengt wel euro’s in de pot, maar hij fixt ze er ook weer uit hoor.”

Klaas maakte in de boca de tiburon (de haaienbek-grot) de kist met het geld open en haalde daar 1000 euro uit. Maar naast Klaas heeft niemand in die kist gekeken. Het zou zomaar eens kunnen dat hij er nog 1000 euro in heeft laten zitten. En toen Cécile op het laatste moment haar fout ontdekte in de opdracht op de brug, liet ze Taeke “voor aardgas hoort nog secretaressedag” doorgeven. Klaas maakte ervan: “aardgas komt voor secretaressedag”. En dan Taeke de schuld geven.

 

Is Rop de Mol?
 

Afbeelding

“Ik dacht: ik fiets achter Annemieke en Tim aan en ik merk wel wanneer de eerste envelop komt.” In de eerste opdracht let Rop aanvankelijk niet bijster goed op, en dan is het toch opeens de acteur die envelop 7 ontdekt. Goede actie, maar verder draagt hij niet zo veel meer bij. Of nou ja, hij vindt nog wel envelop 5... als Taeke al lang en breed bij vraag 10 is. Ook in het bootje levert Rop weinig op voor de groep. Samen met Annemieke en Marjolein vindt hij geen enkel juist plaatje in het water.

Het doorgeefverhaal op de ‘brug naar nergens’ gaat Rop een stuk beter af. “Er zijn mensen van de radio bij, er zijn acteurs bij, er zijn presentatoren bij. Als er iets moet lukken, is het het onthouden van tekst.” Niet helemaal waar, maar zelf leverde Rop in elk geval een goede bijdrage. Hij is heel fanatiek bezig. Een afleidingsmanoeuvre, omdat één klein foutje de opdracht toch al laat mislukken?

Dan nog even over die tekst van het doorgeefverhaal. De zin “Het langste woord dat je kunt maken met alleen de bovenste rij van je toetsenbord is topprioriteit”, laten we die eens combineren met de afleveringtitel 3 al weg, 7 over. Als dat nou niet slaat op het aantal kandidaten, maar op de toetsen op de bovenste rij van het toetsenbord... Daar kun je met drie toetsen Rop typen. Dan blijven er nog 7 over. (Overigens staan de letters van Klaas allemaal op de middelste rij van het toetsenbord.)

 

Is Taeke de Mol?
 

Afbeelding

“Wat doet-ie dat goed hè?” zegt Tim als Taeke wegsprint op de fiets in de eerste opdracht. Nou, kon beter. De hockeyer heeft tien minuten om bij Art te komen, maar is daar al in vijf minuten en kijkt niet goed om zich heen. Zodoende heeft de rest weinig informatie over de enveloppen die ze moeten vinden. In de brugopdracht krijgt Taeke al veel incorrecte zinnen door van Cécile, maar hij voegt er gerust nog wat foutjes aan toe.

Toch houden we de thermometer bij Taeke op de middelste stand. Hij lijkt heel goed z’n best te doen in de bootjes, al helemaal met de portofoons. “Boot A, Annemieke, kom er eens uit.” Geen reactie. “Annemieke, etherdiscipline, kom er eens uit!” Kan Ellie toch nog een beetje trots zijn.

 

Is Tim de Mol?
 

Afbeelding

Twee van de drie goede antwoorden in de fietsopdracht kreeg Taeke van Tim. Wat bedoelen de Dominicanen als ze platano tegen je zeggen? “Dat het lijkt alsof je een Dominicaan bent.” En waar kwam Columbus aan wal? “Playa Las Flechas.” Goed werk! Net als in het bootje trouwens, waar Tim en Taeke drie juiste plaatjes scoorden: de baardaap, het zonnetje en de tv met de kapotte antenne.

Tim was ook in z’n nopjes met het doorgeefverhaal op de brug. Snel teksten repeteren gaat hem als presentator goed af. “Ik dacht: ik doe gewoon net alsof ik een programma sta te maken over de Dikke Van Dale. Dan kom ik er wel uit.” We zien hem inderdaad geen fouten maken.

 

Potentiële Mollen

 “Het lijkt wel een uitgebreid gezin,” zo omschrijft Art de kandidaten van dit jaar. Dat ze niet meer in een hotel, maar in een appartement verblijven, draagt bij aan het familiegevoel. Tim doet de was, Cécile doet de strijk, iedereen helpt mee met de klusjes! Alhoewel… Met zijn “Ik weet de huiselijke taakjes tot nu toe redelijk te ontwijken” is Taeke een beetje aan het mollen in het huishouden. Maar de Mol in het spel? Dat is Klaas. Of Rop.

 

Lees ook:
Onze Wie is de Mol-thermometer na aflevering 4

Foto's kandidaten: Michel Schnater - AVROTROS

Reageren