Wie is de Mol-thermometer #06: Is Rop een oelewapper of een leugenaar?

Badulaque is oelewapper en mentiroso is leugenaar. Maar welke van die twee is Rop? Televizier neemt de WIDM-kandidaten onder de loep in deze thermometer.

6310 euro. Best een leuk bedrag, om te winnen in Lingo bijvoorbeeld. Maar bij Wie is de Mol zijn we toch wel een hogere pot gewend, zo na de zesde aflevering. De kandidaten lijken af te stevenen op een historisch lage eindstand en daar zal de Mol maar wat blij mee zijn. Maar wie o wie is dat toch?

In onze eigen Wie is de Mol-thermometer bespreken we na iedere aflevering welke deelnemers potentiële Mollen zijn, wie we stiekem verder nog in de gaten houden (trust nobody) en wie we beschouwen als onschuldige kandidaten.

 

Is Annemieke de Mol?
 

Afbeelding

We weten het nu zeker: Annemieke is niet de Mol. Ondanks deze hint. De 3FM-dj is gewoon een razend fanatieke kandidaat, die als een van de weinigen echt geld binnenhaalt. In de kabelbaanopdracht bijvoorbeeld, waarbij de kandidaten woorden moesten vertalen van Spaans naar Nederlands en vice versa. Annemieke gaf als afgevaardigde van haar groepje (met Tim en Cécile) drie goede vertalingen aan Art. Bluffer is fanfarrón, zus is hermana en sleutel is clave. Zelfs zonder de hulp van het andere trio (Klaas, Rop en Taeke), dat het Nederlands-Spaanse woordenboek in handen had, wist Annemieke al wat goede antwoorden in te vullen. Zou een Mol nooit doen.

 

Is Klaas de Mol?
 

Afbeelding

“Eerst de dikke, dan de dunne.” “We beginnen met de dunne, hoor ik?” “Eerst de dikke!” Ja, Klaas was behoorlijk aan het stuntelen in het Theater Cabarete, waar hij de boeken precies zo in de boekenkast moest zetten als Cécile aan de andere kant van de muur. En nee, dat kwam niet doordat Cécile ‘zo zacht praat’. Klaas vroeg alles drie keer. “Dat soort dingen kost tijd,” zuchtte Cécile, “en het kost me ook gewoon jaren van m’n leven.” Zó’n uitgebreid overleg over de boeken, dan móéten die wel perfect volgens dezelfde indeling op de planken staan toch? Nou, niet echt:

Afbeelding

Wat een mislukking. En dan hebben we het nog niet eens over het onzinnige idee om dikke en dunne boeken om en om te plaatsen (?!) en het meten in inches (?!).

Down to earth is natuurlijk de perfecte plek voor een Mol en Klaas kiest dan ook voor deze startpositie in de kabelbaanopdracht. Hij laat Taeke en Rop flink klooien met het bellen en spellen van de woorden en vertalingen. Op z’n dooie gemak bladert Klaas door het woordenboek. Bij bluffer zoekt hij “eerst bij de B, BA, en zo langzaam door naar de BL”. Langzaam, hij zegt het nota bene zelf in een biecht! Een Mol heeft geen haast.

Ook in de auto-opdracht doet Klaas rustig aan. Hij gaat lekker de mist in met kaartlezen en zo blijft er nog maar weinig tijd over voor het reconstrueren van de groepsfoto met de kartonnen kandidaten, waarbij Klaas ook nog eens zichzelf en Airen op een compleet verkeerde plek zet.

 

Is Rop de Mol?
 

Afbeelding

Weten jullie nog dat Rop vorige week bij het doorgeefverhaal op de brug steeds benadrukte hoe goed hij is in teksten onthouden? Diezelfde Rop kon bij het Spaans-proefwerkje van Art opeens geen enkele vertaling meer oplepelen. Is hij nou echt zo’n badulaque (oelewapper) of een heel goede mentiroso (leugenaar)? Hij wist in ieder geval maar 100 euro te veroveren (conquistar).

In de theateropdracht plaatst Rop de hamer verkeerd op de tafel. De opstelling van de witte huiskamers moet gespiegeld zijn, dus als Klaas de hamer links neerlegt, moet Rop hem aan de andere kant van de muur natuurlijk rechts neerleggen. Maar dat doet hij niet.

In de laatste opdracht moesten de kandidaten – met alle bordkartonnen versies van zichzelf in de auto – op zoek naar de laatst overgeblevene uit hun midden: Rop. Het einddoel was dus om Rop te vinden; staat dit symbool voor de zoektocht naar de Mol?

 

Is Taeke de Mol?
 

Afbeelding

“Je moet even het schilderijtje slopen Taek!” In het Theater Cabarete is Taeke weliswaar een beetje aan het dollen met Tim, maar verder lijkt hij zich gewoon goed in te zetten voor de identieke inrichting van de witte huiskamers, bijvoorbeeld met de hoed aan de kapstok.

Datzelfde dollen met Tim doet Taeke in de kabelbaan, waar de ‘semi-Siamese tweeling’ (uhhh Art?) behoorlijk wat tijd rekt met warrig telefoonverkeer. Maar als Rop de telefoon van Taeke afpakt, protesteert de hockeyer niet. Zoals een teamplayer betaamt. Een Mol zou meer invloed willen uitoefenen, net als in de auto-opdracht, waar Taeke alleen achter het stuur zit en niet de route door de stad uitstippelt.

 

Is Tim de Mol?
 

Afbeelding

Tim heeft het wel naar zijn zin, zegt hij, “als ik weer iets weirds heb gezegd of net doe alsof ik een sukkel ben en word aangekeken van: wat doe jij nou?” Dat was deze aflevering nogal vaak het geval. In de theateropdracht schreeuwt Tim openlijk over de muur dat Taeke jokers moet zoeken. En in de kabelbaan weet de BNN'er het vertalen aardig op te houden door eindeloos woorden te spellen. Zelfs Nederlandse woorden gaat hij per letter langs: bluffer, B-L-U-F… Lingo! Wij denken dat Tim hier bluft dat hij de Mol is. In de auto is hij even later namelijk superfanatiek als Klaas even verkeerd de weg wijst. En waarom zou je als Mol opeens voorstellen om wéér van penningmeester te wisselen?

 

Potentiële Mollen

Na het vertrek van Cécile (gelukkig kon ze ons in haar laatste opdracht nog even trakteren op een fashion-analyse van de Dominicaanse winkeletalages) zijn er nog vijf BN’ers in het spel. Wij zijn ervan overtuigd dat maar twee van hen de bedrieger van het spel kunnen zijn. Net als vorige week houden we het op Klaas en Rop als potentiële Mollen. In ons verdachtenlijstje dus geen verbreiding (badulaque tácitamente difusión).

 

Lees ook:
Onze Wie is de Mol-thermometer na aflevering 5

Foto's kandidaten: Michel Schnater - AVROTROS

Reageren