Wie is wie bij De Mol 2017: Jochem van Gelder

7 Januari 2017 16:51 | amusement | Door Televizier

© AVROTROS/Michel Schnater

In aanloop naar het nieuwe seizoen Wie is de Mol? spraken we met de kandidaten over hun deelname, spelstrategie en vermoedens. Zo ook met Jochem van Gelder.

Jochem van Gelder (53) geldt als de nestor van de groep, maar dankzij z'n jarenlange ervaring als maker van jongerenprogramma's als Willem Wever en Praatjesmakers heeft de van oorsprong Tielse presentator alles in huis om met mensen van alle leeftijden te communiceren. En sinds zijn overstap van de NCRV naar SBS is hij dankzij Bonje met de buren ook nog eens een kei in conflictbemiddeling.

Waarom heb je meegedaan?

“WIDM is al zeker tien jaar dé televisiehit in huize Van Gelder. Het is het enige programma waarbij wij als gezin samenkomen, de jongens hun andere schermpjes aan de kant gooien en we een uur lang ademloos voor de tv zitten. Mijn drie zoons riepen dan ook altijd: ‘Pap, als je wordt gevraagd móet je meedoen!’ Dat gebeurde vijf jaar geleden, maar toen kon ik niet vanwege opnames. Tsja, dan is het wachten tot je nog een keer wordt gebeld.”

Welke smoes heb je gebruikt?

“Dat ik voor een nieuw tv-programma, getiteld Ver weg, in Colombia was om daar een Nederlands gezin te volgen. Dat klonk op den duur zo geloofwaardig dat toen het bekend werd wat ik echt had gedaan, mensen in mijn omgeving teleurgesteld waren dat het programma niet kwam.”

Wat was je tactiek?

“Ik ging voor de vrije val-techniek: van tevoren niets voorbereiden of willen weten en er gewoon induiken. Ik dacht: ik zie wel waar het schip strandt. Wel heb ik geprobeerd om iedereen zo goed mogelijk in de gaten te houden. Ik ben de oudste van de groep, dus ik ging ervanuit dat ik de meeste mensenkennis zou hebben en zo sneller de Mol zou ontdekken.”

Welke eigenschap kwam het meest van pas?

“Eigenlijk heb ik alleen maar eigenschappen die mij ongeschikt maken als Mol-kandidaat. Ik ben niet reislustig, niet avontuurlijk en voel me niet op mijn gemak in een groep. Verder ben ik vrij open en enorm fanatiek, waardoor ik mezelf soms verlies in fanatisme. Wel heb ik ontdekt dat ik vrij makkelijk kan liegen.”

Wie er nog meer mee doen? Check ons overzicht van alle Wie is de Mol? kandidaten van 2017.

Interviewtekst: Irma Tomas & Vanessa Vunderink

Meer over