Het begint!

Wie van deze 10 is De Mol?

5 januari 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© AVROTROS
Voor de vijftiende keer proberen bekende Nederlanders in Wie is de mol? de verrader in hun midden te ontmaskeren. Dit jaar onder toeziend oog van Rik van de Westelaken, die zelf in 2015 won.

Evelien de Bruijn
Ze gooit nog net niet het schaakbord door te kamer als ze dreigt te verliezen, maar Evelien de Bruijn (44) houdt wel erg van winnen. De radio- en televisiepresentator, van bijvoorbeeld de Top 2000 en Hart van Nederland, denkt wel dat ze die lust om te winnen kan verbergen. “Want dan denken mensen misschien dat je de mol bent”, zegt ze. “En dat komt mij natuurlijk goed uit.”

Evi Hanssen
“Ik vind het de max dat ik mag meedoen”, zegt de Vlaamse presentatrice Evi Hanssen (39). “Het was al van kleins af aan een grote droom van mij en ik kan niet geloven dat die nu eindelijk uitkomt.” Voor 3 op reis bezocht ze al allerlei landen, nu gaat ze naar Colombia voor Wie is de mol. Evi wil zich niet te veel laten meeslepen door complotten en bondjes. Ze hoopt dat haar gevoel haar leidt naar de mol.

Merel Westrik
Tegen haar collega’s zei ze dat ze werd geopereerd aan haar keelamandelen, maar Merel Westrik (39) zat gewoon in Zuid-Amerika voor de opnames van Wie is de mol. Het spijt de nieuwslezeres van RTL Nieuws echt vreselijk. In het spel kan Merel er niet tegen als iemand de baas speelt omwille van het de baas spelen. “Ik geloof in een goed argument. Laat iemand eerst maar vertellen waarom hij penningmeester wil zijn.”

Jamie Trenité
Hij kijkt ieder jaar naar Wie is de mol, maar hij zit er ook keer op keer naast. Het is voor Jamie Trenité (28) nogal belangrijk dat hij het dit jaar wel goed heeft. De presentator van het wetenschappelijke tv-programma Jules unlimited gaat er alles aan doen. En als hij het echt even niet meer weet, dan kan hij altijd zijn vertrouwenspersoon bellen. “Dat is mijn moeder. Met haar keek ik altijd. Ze snapt veel van het spel én van mij.”

Niels Littooij
Het grote publiek kent Niels Littooij (28) als zanger Nielson met hits als Sexy als ik dans. En straks ook als kandidaat van Wie is de mol. Zijn deelname geheimhouden vond hij niet moeilijk, behalve voor de mensen dicht bij hem. “Ik vind liegen best wel lastig”, zegt hij. “Tegen de mensen die om mij geven”, vult hij aan. Want als Niels de mol is zal hij wel een paar leugens moeten vertellen.

Nikkie de Jager
Nikkie de Jager (24) werd bekend van haar YouTube-kanaal NikkieTutorials. Haar video The power of make-up werd bijna veertig miljoen keer bekeken. Zou make-up de visagist helpen verbergen of ze de mol is of niet? Ze heeft in ieder geval vlak voor haar deelname een cursus expressies en lichaamstaal gevolgd. “Ik leerde bijvoorbeeld dat iemand die liegt vaak op zijn handen gaat zitten.”

Rick Paul van Mulligen
“Mijn karakter is ingewikkeld. Ik kan alles zijn en ben een soort kameleon”, zegt Rick Paul van Mulligen (37). De acteur van onder andere de tv-serie A’dam-E.V.A. heeft de perfecte persoonlijkheid om de mol te kunnen zijn, of een hele goede kandidaat. Al zou de test nog wel eens roet in het eten kunnen gooien. “Ik zie nu al op tegen het malen in m’n hoofd en de twijfel of ik wel genoeg heb opgeschreven.”

Robèrt van Beckhoven
Bakker, patissier en presentator Robèrt van Beckhoven (57) zullen de meeste mensen kennen als jurylid van Heel Holland bakt. Als kandidaat wil hij op de achtergrond blijven en de kat uit de boom kijken. “Maar ook vrienden maken en vooral goed luisteren en kijken.” Hij vindt een goede mol iemand die met volle overtuiging met beide partijen mee kan praten. Of Robèrt dat kan zal moeten blijken.

Sarah Chronis
Sarah Chronis (32) is actrice en speelde onder andere in tv-serie Meiden van de Herengracht en films als Bloedlink en Alles voor elkaar. Ze vindt zichzelf behoorlijk goed in spelletjes. “Iedereen onderschat mij altijd en vindt me een beetje naïef. Maar ja, dat kan ik voor dit spel natuurlijk goed gebruiken.” Wel is ze bang voor vliegen, hoogte, diepte, haaien, spinnen en slangen. Dus dat wordt nog spannend.

Sinan Can
In tegenstelling tot de meeste andere deelnemers twijfelde Sinan Can (41) toen hij werd gevraagd voor het programma. Past dit eigenlijk wel bij mij, dacht de onderzoeksjournalist en documentairemaker van bijvoorbeeld Bloedbroeders. “Het antwoord was ‘ja’, want ik wilde mijn eigen grenzen verkennen”, zegt hij. “En dan bedoel ik vooral de morele grenzen. Hoe hou ik me staande door te liegen, bedriegen en manipuleren?”

De quotes uit dit artikel komen uit de voorstelvideo’s van de kandidaten op wieisdemol.nl.

Wie is de mol?,  zaterdag - NPO 1 • 20.30 uur

Meer over