Wie vervangt Martine bij Heel Holland Bakt?

4 maart 2016 09:23 | amusement | Door Televizier

Nu Martine Bijl definitief het vierde seizoen van Heel Holland Bakt gaat missen, moet Omroep MAX haar vervanger kiezen. We nemen onze kanshebbers door.

Uiteraard ligt de uiteindelijke keus bij MAX-baas Jan Slagter. Maar als hij het niet zelf gaat doen, dan hebben de volgende BN'ers wat ons betreft de beste papieren.

6) Paul de Leeuw

Afbeelding
Het VARA-icoon is misschien niet de meest voor de hand liggende keus, maar hij is wel fan van het programma én van bakken. Een groot deel van zijn vorige theatershow Ik Ben Rustig stond in het teken van appeltaart bakken. Daarnaast geeft Paul op Twitter tijdens Heel Holland Bakt hilarisch commentaar op alles en iedereen, dus dat belooft wat als 'ie er met de neus bovenop staat. Ook is hij close met jurylid Janny van der Heijden. Ze stelden de Nationale Eettest samen en staan wekelijks in de keuken van Pauls Puberkookshow. Het voelt al bijna als familie.

5) Harmke Pijpers

Afbeelding
Als Omroep MAX zoekt naar iemand met een heel eigen stemgeluid is journaliste Harmke Pijpers de ideale keus. Door haar strenge voorkomen mist ze misschien de warme uitstraling van Martine, maar de twee zijn wat betreft spitsvondige steken onder water meer dan aan elkaar gewaagd. En laten we wel zijn, met de immer vriendelijk lachende Janny en de vleesgeworden gemoedelijkheid Robèrt van Beckhoven kan Heel Holland Bakt best een friszuurtje gebruiken. Net als bij de beste baksels komt dat het eindresultaat alleen maar ten goede, om over het mondgevoel maar te zwijgen.

4) Brigitte Kaandorp

AfbeeldingEen van de redenen dat Martine Bijl zo goed past bij Heel Holland Bakt is haar authenticiteit. Soezendeeg kan zwart blakeren, een heel dorp aan peperkoekhuisjes kan in elkaar klappen, Martine blijft zichzelf. Met een bezorgde blik en een goed getimede grap slaagt ze er in om humor in tragedie te vinden. In tranen lachen is een eigenschap die Brigitte Kaandorp zonder twijfel met haar deelt. De laatste tijd doet de cabaretière steeds meer op televisie. Ze sprak in 2014 de voice-over teksten in van het RTL 4-programma Thuis voor de Buis en schitterde in de allerlaatste 24 Uur Met. En zeg nou zelf, van die achternaam krijg je toch spontaan trek?

3) Hanneke Groenteman

Afbeelding
Scherp, enthousiast en altijd wel een relevante vervolgvraag paraat, Hanneke Groenteman zou het prima doen als vervanger van Martine. Ze is immers ook al jaren een bekend MAX-gezicht en bovendien geliefd bij menig kijker. Eén mogelijk minpunt: Hanneke is een behoorlijke zoetekauw, ze schreef uitgebreid over haar worstelingen met snoep en koek in boeken als Doorzakken bij Jamin en De Dikke Dame. Een aantal jaren geleden onderging ze echter een maagverkleining, waardoor ze nog maar heel mondjesmaat kan eten. Schaamteloos snoepen is dus uit den boze. Dat maakt het bijna misdadig haar te vragen een show te presenteren waar iedere aflevering tientallen overheerlijke lekkernijen geproefd moeten worden.  

2) Martine van Os

Afbeelding
Naar alle waarschijnlijkheid zoekt Omroep MAX eerst binnen de eigen gelederen. Dan kom je al snel uit bij naamgenoot en MAX-collega Martine van Os. Op papier heeft ze alles in huis om de honneurs waar te nemen. Zelfs de naam op de kleedkamerdeur hoeft niet aangepast te worden. Alleen de logistiek kan nog roet in het eten gooien. De opnames van Heel Holland Bakt vinden in de zomermaanden plaats en uitgerekend in die periode trekt Martine door Europa met een karavaan kamperende senioren voor het cultprogramma We Zijn Er Bijna!

1) Nelleke van der Krogt

Afbeelding
Eigenlijk ging ze vorig seizoen met pensioen en ja, ze heeft ook al een Koninklijke onderscheiding op zak voor haar tv-werk. Maar wie weet laat Nelleke van der Krogt (68) zich overhalen voor een ererondje als het tijdelijke gezicht van Heel Holland Bakt. Ze beschikt in elk geval over alle noodzakelijke ingrediënten: ze heeft een duivels gevoel voor humor, weet van (oven)wanten en kan zowel begripvol als vlijmscherp uit de hoek komen. Na 13 jaar Kunst & Kitsch is Nelleke een meester in het relativeren van klein menselijk leed en weet ze met een kwinkslag zelfs van de grootste spreekwoordelijke drol een gebakje te maken. De jurering zal met Nelleke nooit meer hetzelfde zijn.

En tot slot de onwaarschijnlijke, maar eigenlijk oh-zo-logische...

Dirk Zeelenberg

Afbeelding
Dirk Zeelenberg mag zich sinds dit seizoen presentator noemen en wil daar graag mee door. Bij SBS 6 kwam hij naast Kim-Lian van der Meij in Thuis op Zondag helaas niet tot z'n recht. Zowel het programma als het fenomeen duo-presentatie bleken niet aan hem besteed. Maar, een van de weinige hoogtepunten voor Dirk waren zijn uitstapjes naar de keuken. Hij leefde helemaal op zodra hij grapjes mocht maken met kok Sandra Ysbrandy, terwijl hij wat in pannen roerde zonder echt te helpen. Ideale eigenschappen voor een Heel Holland Bakt presentator, een tv-klus die je ook nog eens helemaal in je eentje mag doen. En nog beter: Heel Holland Bakt wordt opgenomen op het terrein van kasteel Broekhuizen in Leersum, een populaire trouwlocatie. Als de kandidaten druk aan het bakken zijn, kan Dirk tussen de bedrijven door mooi bijklussen als trouwambtenaar. En na het ja-woord is er voor iedereen wat lekkers. Een ideale combinatie wat ons betreft. Dus kom op MAX, geef die man een kans!

Meer over