Wie wint Heel Holland Bakt?

25 oktober 2015 12:49 | amusement | Door Televizier

Nederland maakt zich op voor de grote finale van Heel Holland Bakt. Voor het eerst staan drie vrouwen in de finale. Maar maken ze evenveel kans? Een analyse.

Dit jaar was het deelnemersveld van Heel Holland Bakt behoorlijk gemêleerd. In de eerste weken vielen al bijzondere types af. De enthousiaste anesthesist Joris moest in aflevering één al het veld ruimen. Daarna was de mondige Fina aan de beurt die meende meesterpatissier Robèrt van Beckhoven nog wat te kunnen leren over meringue.

Martine hartje Aat 

In de derde week moet Filiz ondanks haar make-a-wishtaart de tent verlaten. Aflevering 4 was een bijzondere: thuisbakker Jaap had wegens persoonlijke omstandigheden besloten zich terug te trekken. Hierdoor hoefde er niemand naar huis, waardoor het vertrek van de 24-jarige Maartje een week werd uitgesteld. Week zes was een domper voor Martine Bijl toen haar stiekeme favoriet Aat naar huis werd gestuurd. Bijl mocht de lievige, boomlange assistent-supermarktmanager graag een beetje plagen en kon smakelijk lachen toen hij zijn chipolatataart de onvergetelijke naam 'Chipolaat' meegaf . Daarmee was de perfectionistisch ingestelde Michiel de laatste man in de competitie. In de halve finale bleek hij met zijn verrassende smaakcombinaties niet voor het beste mondgevoel te kunnen zorgen. 

Martine

En toen waren er nog maar drie over. De eerste finalist is Martine. Deze goedlachse moeder van twee zoons is huisvrouw en zou weleens een kanshebber op de overwinning kunnen zijn. In de opmaat naar de finale viel Martine vooral op door haar onopvallendheid. Even leek ze in de derde week er uit te vliegen toen haar suikerbrood een ramp werd, maar ze wist het misbaksel goed te compenseren. Martine's kracht is een creatieve draai geven aan klassieke smaakcombinaties zoals een abrikozenvlaai met hazelnoot, een Abraham van frangipane en een chocoladetaart die Robèrt zo in de winkel wilde verkopen.

Farida

Dat de 44-jarige Farida in de finale staat is een verrassing voor vriend en vijand. Elke week leek er wel iets vreselijk mis te gaan bij, of rond haar bakoven. Haar chipolatataart had opstijfproblemen, ze vergat de satéprikker tijdens de cake cerise waardoor haar kersen naar de bodem van de cake zakten en toen was er die keer dat haar bakpapier vlam vatte en Robèrt moest komen blussen. Door al deze blunders kreeg Farida een zekere reputatie die niet geheel terecht is want er gaat ook gewoon veel goed. Dankzij haar imposante Against All Odds-cake met prachtige print werd ze zelfs meesterbakker tijdens de halve finale. Bij RTL Late Night vertelde Farida dat de tijdsdruk haar grootste vijand is, als ze thuis in haar eigen keuken alle tijd heeft maakt ze de mooiste dingen.

Sarena 

De laatste finalist is de Italiaanse Sarena die volgens kijkers de beste papieren heeft. Ze beheerst de technieken, blijft daardoor rustig onder de tijdsdruk en maakt met het grootste gemak tartellettes met mandarijnencreme, vanille-anijs of cocos. Maar het is nog zeker geen gelopen race, Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden mag het graag zeggen: "Je bent zo goed als je laatste baksel". 

Finaleopdrachten Heel Holland Bakt

En wat wordt er dan vanavond allemaal gebakken? De signatuuropdracht is het bereiden van een macaron-dessert. De technische opdracht draait om het fenomeen harde mokka's en tot slot is er het spektakelstuk dat in het thema 1001 Nacht moet zijn. 

Kortom, finalisten klaar... bakken maar! 

Meer over