Wie wordt De Slimste Mens van 2013?

Vorig jaar was de quiz De Slimste Mens onder leiding van Philip Freriks en Maarten van Rossem totaal onverwacht een doorslaand succes. Weten ze dit jaar het succes te evenaren?

In Vlaanderen was De Slimste Mens al jaren een hit. Bij de zuiderburen is het jaarlijks stil op straat tijdens de finale. Nederland had de onwaarschijnlijke combinatie Philip Freriks en Maarten van Rossem nodig om de quiz succesvol te maken. Jaren daarvoor hadden respectievelijk Linda de Mol (Talpa) en Martijn Krabbé (RTL 4) het al eens geprobeerd met dezelfde quiz. Maar toen nam niemand de moeite om te kijken.

Zomerhit

Toen de NCRV vorig jaar een derde poging aankondigde waren de reacties dan ook een tikje schamper. Zeker omdat De Slimste Mens ook nog eens een zomerprogramma zou worden. De periode waarvan ze in ­Hilversum denken dat iedereen op vakantie is en niemand ­televisiekijkt.

Toch liep het totaal anders. Een dikke miljoen mensen keken zes weken lang dagelijks naar de quiz waarin drie BN’ers in verschillende rondes lieten zien hoeveel algemene ­ontwikkeling ze in huis hadden. Ook thuis speelden de kijkers gretig mee. Binnen drie weken werden al één miljoen spelletjes gespeeld op de bijbehorende app. De NCRV had warempel een zomerhit te pakken.

Arjen Lubach

Cabaretier/schrijver Arjen Lubach mocht uiteindelijk de De Slimste Mens-bokaal mee naar huis nemen. In de finale rekende hij af met Jan Rot, die struikelde over de vraag: ‘Wat weet je van de Moulin Rouge?’ Arjen genoot met volle teugen van zijn eretitel. „Ik hoop dat deze kwestie nu voor eens en voor altijd wereldwijd beslecht is”, zei hij hoopvol na afloop. Dat blijkt nu niet het geval. Het is helaas voor Arjen een kwestie van nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Henny Stoel

Voetbalcommentator Evert ten Napel, politica Sharon Gesthuizen, zanger Charly Luske, presentatrice Merel Westrik, oud-journaallezer Henny Stoel en politiek ­verslaggeefster Dominique van der Heyde doen dit jaar een gooi naar de titel.

De eerste drie kandidaten zijn komediant Dennis van de Ven, acteur Sjoerd Pleijsier en presentatrice Janine Abbring, de vrouw aan wie Lubach zijn prijs opdroeg. TV-icoon Mies Bouwman, André van Duin, astronaut André ­Kuipers en komiek Jochem Myjer horen dit jaar bij de ­vragenstellers. Let the games begin!

Reageren