Café Hendriks en Genee

Wilfred Genee: 'het wordt weinig sport, veel actualiteiten'

2 Juni 2019 11:07 | amusement | Door Irma Tomas

© Wessel de Groot

Samen met Hélène Hendriks presenteert Wilfred Genee vanaf zondagavond op Veronica de wekelijkse talkshow Café Hendriks en Genee, met een beetje sport maar vooral veel actualiteiten. Genee slaat hiermee een nieuwe weg in.

Tekst: Ernest Marx

In het NTR-programma Dream school proberen bekende Nederlanders een groep schoolverlaters te motiveren om iets van hun leven te maken. Dit voorjaar deed presentator Wilfred Genee (51) mee als gastdocent. Hij prikkelde en inspireerde de jongeren en drong duidelijk tot ze door. Enkele tv-recensenten concludeerden verbaasd dat de sportpresentator blijkbaar ook een empathische kant heeft. Genee: “Voor mijn naaste omgeving was dat geen nieuws, maar voor kijkers van Veronica inside vast wel. Mijn pedante, irritante trekjes vergroot ik in VI enorm uit, want dat past bij mijn rol. Net zoals Johan Derksen vaak een uitgesproken bullebak is. Maar buiten de uitzending is hij een verschrikkelijk aardige man. Bij Dream school kon ik niet de bijdehante presentator uithangen. Die jongeren hadden daar ook meteen doorheen geprikt.”

Klopt het dat je veel boeken leest over persoonlijke ontwikkeling?
“Ja. Maar dat moet je niet groter maken dan het is. Dan word ik er weer op aangesproken dat ik boeddhist ben. Maar ik denk wel dat iedereen er baat bij heeft om het hoofd en hart wat meer met elkaar in lijn te brengen. Want daar komt de kernboodschap van al die zelfhulpboeken uiteindelijk toch op neer.”

Wat haal jij eruit?
“Probeer zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. Zeker in het televisievak zie ik te vaak mensen dingen doen die ze niet leuk vinden. Of ze doen zich anders voor dan ze zouden willen zijn. Veel tv-mensen nemen zichzelf veel te serieus. Maar hoe succesvol je ook bent, iedereen is inwisselbaar. Ik ook. Daarom vind ik: je moet doen wat je oprecht leuk vindt en daar zo goed mogelijk in proberen te worden. Als dat succes of roem oplevert, is dat mooi meegenomen. Maar jouw intrinsieke motivatie moet altijd vooropstaan. Anders leidt het tot teleurstelling en frustratie.”

Jij riep al op je twaalfde dat je ‘de beste sportpresentator van Nederland’ wilde worden. Waarom ging je toch rechten studeren?
“Voor mijn ouders. Ik was de eerste in onze familie die het gymnasium aankon. Ik merkte dat ik hen er een heel groot plezier mee zou doen om daarna eerst een universitaire studie af te ronden. Dat heb ik gedaan. Ik studeerde in Groningen, een geweldige stad. Al die jaren werkte ik naast mijn studie wel continu bij de lokale omroep als presentator. Dat was goed te combineren.”

Ouders blij, jij blij.
“Nou ja, lange tijd hoopten ze dat ik toch iets met die rechtenstudie zou doen. Maar op de dag van mijn diploma-uitreiking zei ik tegen ze: ‘Ik heb de bul binnen, ik heb het met liefde gedaan, maar nu ga ik doen waar ik echt zin in heb.’ Na een paar jaar legden ze zich daarbij neer. En over het algemeen, als de recensies niet al te negatief zijn, zijn ze daar tegenwoordig ook heel blij mee. Het pakte allemaal prima uit.”

Op tv sla je nu een zijpad in. Samen met Hélène Hendriks presenteer je Café Hendriks & Genee. Wat wordt dat?
“Een talkshow over de actualiteit, Vanuit een bruin café, het krijgt een iets lossere sfeer dan de bekende actualiteitentalkshows. Het is in eerste instantie voor zes weken, maar met de intentie om er iets structureels van te maken. Qua kijkcijfers is mijn verwachting niet hoog. Ik wil niet gelijk in de underdogpositie gaan zitten, maar ik ben wel realistisch. VI scoorde het eerste jaar nauwelijks. En dat kwam toch ook best goed.”

Klopt het dat je deze talkshow eerst alleen zou doen?
“Toen John de Mol vorig jaar met Johan, René en mij in gesprek ging over onze overstap naar Talpa, zei hij steeds tegen mij: ‘Op zondagavond is er nog geen talkshow over de actualiteit. Is dat iets voor jou?’ Later kwam ik daar bij hem op terug en opperde ik om er een duopresentatie van te maken. Het liefst samen met Hélène Hendriks.”

Waarom met haar?
“Vanwege haar nuchterheid, zelfspot, snelheid van denken, haar goede uitstraling en omdat ze volgens mij goed overweg kan met onderwerpen die breder zijn dan sport. Want dat is ons uitgangspunt: weinig sport, veel actualiteiten.”

In hoeverre vullen jullie elkaar aan?
“Ik denk dat haar vrouwelijke, zachtere kant, die ik minder heb, voor een goed evenwicht kan zorgen. In onze verschillen versterken we elkaar. Anderzijds delen we onze sportachtergrond en een bepaalde dynamiek. Als een interview bij de een totaal niet loopt, kan de ander zeggen: ‘Nou, dat loopt weer lekker hè!’ Een beetje relativeringsvermogen kan in dit vak geen kwaad.”

Jouw agenda zat al overvol met radio- en tv-programma’s. Kon je deze werkzondag nog verkopen aan je echtgenote?
“Rond de overstap naar Talpa heb ik met mijn vrouw afgesproken dat ik er nog een paar jaar extra hard tegenaan wilde gaan. Het plan voor deze talkshow bestond toen al, alleen kwam mijn dagelijkse radioprogramma Veronica inside er nog extra bij. Alles bij elkaar is het nu inderdaad wel veel, maar ik vind het allemaal verschrikkelijk leuk om te doen. Bovendien heb ik het geluk dat het me allemaal relatief gemakkelijk afgaat. De natuur heeft mij nu eenmaal bepaalde vaardigheden meegegeven: ik kom makkelijk uit mijn woorden en kan snel denken. Bij mijn voorbereidingen hoef ik iets maar één keer te lezen en het zit in mijn hoofd. Ik gebruik ook nooit een autocue. En ik ken de factor stress bijna niet, dat scheelt. Maar het blijft natuurlijk wel oppassen dat ik mezelf niet voorbijloop.”

Hoe doe je dat?
“Waarschijnlijk kan ik wat meer vakantiedagen krijgen, zodat ik vaker langere periodes weg kan met mijn gezin om weer op te laden. Mensen denken weleens dat ik altijd van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het werk ben. Dat is niet zo. Neem vandaag. Het is nu begin van de middag. Om half drie haal ik mijn kinderen van school, dan breng ik mijn zoontje naar Engelse les en mijn dochter naar gymnastiek. Om half vier rijd ik door naar de studio voor mijn radioprogramma. Om half zeven eet ik thuis met mijn gezin. Daarna ga ik naar de studio voor de tv-uitzending van VI. Maar op avonden dat ik niet uitzend, ben ik om half zeven gewoon klaar. Natuurlijk bereid ik dan nog programma’s voor en kijk ik voetbalwedstrijden, maar er is veel tijd voor de kinderen. Ik breng ze ook elke ochtend naar school. Dus ik ben zeker niet zo’n vader die alleen op zondag het vlees snijdt. Ik heb mijn kinderen nog niet horen klagen. Hoogstens zegt mijn vrouw soms: ‘Ietsje minder zou geen kwaad kunnen.’ Maar over het algemeen gaat het prima.”

 

Café Hendriks & Genee | zondag | Veronica | 22.00

Veronica inside | maandag en vrijdag | Veronica | 20.30

Veronica inside radio | maandag t/m donderdag | Radio Veronica | 16.00

The friday move | vrijdag | BNR Nieuwsradio | 16.00

Meer over