De Laatste 24 Uur

Willeke Alberti: 'Ik ben behoorlijk anti botox'

7 februari 2020 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© EO

In De laatste 24 uur confronteert EO-presentator Bert van Leeuwen een aantal BN’ers met het onvermijdelijke: hun laatste dag is aangebroken. Hij overviel ook Willeke Alberti.

Tekst: Ella Weisbrod

Hoe vond je dat?
“Ik wist nergens van, alleen dat ik een hele dag in mijn agenda moest vrijhouden. De rest was een volslagen verrassing. Iedereen, ook mijn kinderen, had keurig z’n mond gehouden. En eigenlijk houd ik niet van verrassingen, ik ben meer van de regie. Maar dit keer is dat heel goed afgelopen.”

En hoe was het?
“Ik houd het graag ook voor de kijkers als een verrassing. Maar ik kan wel zeggen dat alles wat er die dag gebeurde, me diep heeft ontroerd. Het is alsof je hele leven wordt samengevat in bijzondere gesprekken.”

Wat heeft het je geleerd?
“Ik was nooit echt bang voor de dood. Ik heb veel mensen zien gaan en het is bijzonder als je ziet dat dit rustig, zonder angst of strijd, kan gebeuren. Als je in liefde kunt heengaan met al je dierbaren bij je, dan is het goed. Maar over afscheid nemen had ik nog nooit nagedacht, want ik ben vast van plan om 103 te worden.”

Vond je het geen confronterende boodschap: je laatste 24 uur?
“Een paar weken eerder was me iets vreemds overkomen. Ik mocht Wilhelmina spelen, als standbeeld in Den Bosch, ten bate van de kankerbestrijding. Dat was koud en heel zwaar: drie uur niet bewegen. Maar het was een van de mooiste dingen die ik mocht doen. De volgende dag thuis werd ik opeens niet goed. Ik liep naar buiten en viel flauw. Gelukkig waren er mensen om me heen die de dokter riepen. Ze vonden ook dat de kinderen moesten komen, want het leek nogal zorgelijk. Toen ik langzaam bijkwam, zag ik boven me de wolken vredig overdrijven en dacht: dit is best een mooi moment om te gaan. Gelukkig liep het goed af: het bleek aan de bloedsomloop te liggen. Uitgerekend die dag hoorde ik, dat Johnny en zijn vrouw weer een kindje verwachtten. Ik heb dagen lopen stralen van dankbaarheid.”

Hoe ervaar jij ouder worden
“Willy Verbrugge wordt 75 maar Willeke Alberti heeft nergens last van. Behalve dat ik na een concert een beetje stram uit de auto kom, want dit vak is topsport. En natuurlijk zie ik de rimpels wel. Dan maar minder make-up, want anders gaat het maar in die groeven zitten en ik ben behoorlijk anti botoxbehandelingen. Iedereen moet het zelf weten, maar het is niks voor mij. Senioren zijn mooi zoals ze zijn. Het werken met jonge mensen houdt me ook jeugdig. Ik leer van hen. Daar ben je nooit te oud voor.”

Je hebt net je achtste kleinkind gekregen. Wat hoop je voor die kleintjes?
“Dat ze heel lang omringd zullen zijn door mensen die onvoorwaardelijk van hen houden. Familie is het allerbelangrijkste.”

De laatste 24 uur | vrijdag | NPO 1 | 21.30 uur

Meer over