Finale in aantocht

William Rutten over Het Perfecte Plaatje: 'BN'ers staan in de rij om mee te doen'

13 december 2023 10:00 | amusement | Door Wouter Luijken

© William Rutten

De finale van Het Perfecte Plaatje is aangebroken. Jurylid William Rutten is niet bang dat de winnaar zijn baan overneemt. ‘De meeste BN’ers willen niet werken voor het geld dat fotografen verdienen.’

Wat kan je vertellen over de finale van Het Perfecte Plaatje?

“Die is in Ierland, een locatie die al lang op ons lijstje stond vanwege de filmachtige landschappen. Daarbij gaat wel veel afhangen van de weersomstandigheden. We kunnen de leukste opdrachten verzinnen, maar als het dagenlang regent kan dat roet in het eten gooien. Daarom hebben we reserveopdrachten klaarliggen. Alle eerder afgevallen kandidaten komen trouwens ook die kant op.”

Wat vind je van de groep van dit seizoen?

“Ze kwamen langzaam op gang, ik was niet meteen onder de indruk. Dat was ook wel te zien aan de cijfers die ik gaf. In aflevering drie is het kwartje gevallen en dan zie je dat ze er ook plezier in krijgen. Ze kregen in het begin ook wel pittige opdrachten. Je kan als deelnemer ook niet gelijk alles snappen en goed doen. Het geeft goed aan hoe moeilijk fotografie is, je leert het met vallen en opstaan.”

Hoe win je het programma?

“Door zo lang mogelijk goed te scoren. Je hoeft niet eens de allerbeste fotograaf te zijn, die kan afvallen door het twee keer op rij minder goed te doen. Het is beter om een tijdje in de middenmoot te blijven en aan het einde toe te slaan. Dat is hoe het programma werkt: je bent zo goed als je laatste foto. En houd je vooral goed aan de opdracht. Als je dan een redelijke foto aflevert, kun je al ver komen.”

Welk advies geef jij de winnaar mee?

“Geniet! Of je nou wint of niet, dat is niet zo belangrijk. De finalisten zijn allebei winnaars, ze hebben hard geknokt voor een finaleplek. Als je dan nipt verliest, ben je echt niet de mindere fotograaf. In de finale kan je net even die pech hebben. Dat komt ook omdat we blind jureren, we kijken puur naar de foto en niet naar de weg die de fotograaf heeft afgelegd.”

Vrees je bij het zien van al die mooie foto’s weleens voor je eigen baan?

“Nee, de meeste BN’ers willen niet werken voor het geld dat de gemiddelde fotograaf verdient. Ik kreeg ooit een belletje van een oud-deelnemer: die had een klus van twee dagen aangeboden gekregen voor 1000 euro en was verbaasd over de laagte van het bedrag. En dat was dan nog een goed betaalde opdracht ook. Welkom in de wereld van fotografen.”

Hoe ziet de toekomst van het programma eruit?

“Ik denk dat BN’ers in de rij staan om mee te doen. We laten iedereen in zijn waarde, je kan echt wat leren en het is een fantastisch avontuur met een leuke groep. Als we willen, kunnen we nog wel tien seizoenen maken met alleen de mensen die gezegd hebben mee te willen doen. Of die seizoenen er komen, ligt natuurlijk aan de kijker.”

De finale van Het Perfecte Plaatje is op woensdag 13 december vanaf 20:30 uur te zien op RTL4. Terugkijken kan via Videoland.

Meer over