Tromgeroffel

De winnaar van Heel Holland Bakt 2022 is...

7 mei 2022 21:43 | amusement | Door Janine van Rooden

© Omroep MAX/Roland J. Reinders

Acht weken geleden begonnen tien amateurbakkers aan een nieuw seizoen Heel Holland Bakt. De winnaar van 2022 is nu eindelijk bekend (let op: spoiler-alert!).

Finalisten Tom, Zeinab en Enzo gooiden zaterdagavond nog één keer alles in de strijd om de titel 'De Beste Thuisbakker van Nederland' binnen te slepen. En die titel ging naar... Enzo!

Bijzondere finale

De finale van Heel Holland Bakt zat dit negende seizoen iets anders in elkaar dan normaal gesproken. Er waren geen drie, maar twee opdrachten: de technische opdracht en het spektakelstuk. Waarom? Omdat het spektakelstuk een heuse bakmarathon van maar liefst twee dagen was.

Kersengebakjes

De bakkers trapten af met de technische opdracht: het maken van zes gebakjes in de vorm van een kers. Vooral Enzo en Zeinab ervaarden direct de stress van de finale. Zij haalden het uiteindelijk niet om alle zes de kersengebakjes te maken. Deze ronde werd daarom gewonnen door Tom.

Bruidsbuffet

Toen was het tijd voor het pittigste spektakelstuk uit de HHB-geschiedenis: het maken van een compleet bruidsbuffet in twee dagen. Dit buffet moest bestaan uit een bruidstaart, tien mini bolgebakjes, twaalf bonbons, twaalf hartige bladerdeeg hapjes en twintig macarons. Een enorm grote uitdaging voor de amateurbakkers.

Zeinab en Enzo hadden wat tijdsnood tijdens deze laatste opdracht, terwijl Tom opvallend rustig bleef. Uiteindelijk slaagden alle bakkers erin om een volledig bruidsbuffet neer te zetten.

De jury was zeer tevreden over de buffetten van Enzo en Zeinab. Er waren wat kleine verbeterpunten, maar over het algemeen waren Janny en Robèrt erg enthousiast. Bij Tom was er eigenlijk op elk baksel van het buffet wel iets aan te merken, dus daarmee leek een derde plek voor hem al zeker te zijn.

De uitslag

Janny en Robèrt gaven toe dat de uitslag een close call was tussen Zeinab en Enzo, maar toch was het Enzo die er met de winst vandoor ging. Volgens de jury had hij uiteindelijk de beste smaken en technieken laten zien. Ook waren Janny en Robèrt erg onder de indruk van zijn manier van vegan bakken.

Enzo kon zijn geluk niet op: "Bizar! Ik hoopte het natuurlijk wel, maar ik vind het echt heel onwerkelijk."

Meer over