Winston Gerschtanowitz over Mensenkennis

Dinsdagavond is quiz-avond bij SBS 6. Winston Gerschtanowitz presenteert dan de spelshow Mensenkennis met daarin sociale experimenten en BN'ers.

Wat gaan we zien?

„We zijn al maanden bezig om met de candid-camera leuke filmpjes te maken en hebben allerlei grappige experimenten gefilmd. Bijvoorbeeld: zeg je dat je een UFO hebt gezien als de verslaggever van een tv-programma dat aan je vraagt? Die filmpjes starten we in en dan vragen we twee bekende Nederlanders in de studio om in te schatten wat die mensen gaan doen.”

Dit is een programma met BN’ers als kandidaten. Is dat leuker dan met gewone mensen?

„Nee, ik ben met de Postcode Loterij natuurlijk altijd met gewone mensen in de weer, en die zijn hartstikke leuk. Maar met zo’n studioprogramma is het voor de kijkers geinig wanneer er bekende mensen meedoen. Voor mijzelf is het ook leuk. Je bent wat amicaler met elkaar, ik denk dat dit programma zich goed leent voor BN’ers.”

In jullie tv-experimenten komt niet iedereen er lekker vanaf. Zo gaf een vrouw op straat zonder probleem een vuurtje aan een jochie van 13. Vond ze het niet erg om daarmee op tv te komen?

„Het is in dit land zo dat iets nooit tegen je wil uitgezonden mag worden, we moeten dus altijd toestemming vragen. En dat gebeurt dus Waarom ze 'ja' zeggen weet ik ook niet. Misschien omdat ze het een wijze les voor de kijkers vinden.”

Heb je zelf veel mensenkennis?

„Ja, als ik mensen net ontmoet, scan ik ze meteen en dan zit ik er niet vaak naast. Maar dit soort dingen zijn lastiger. Ik denk ook het leuke aan dit programma is dat mensen met ieder experiment en elke situatie thuis mee kunnen doen. Dat is niet vaak met programma’s, maar dit heeft een enorm meespeelgehalte. En ik weet zeker dat je dan een leuke avond hebt. Ik heb in 20 jaar tv-maken nog niet eerder meegemaakt dat mensen zo moesten lachen in de studio.”

Heb je een kijkcijferdoel?

„Ik ben daar echt niet mee bezig. Het televisielandschap is ook zo aan het veranderen, mensen kijken Netflix, ze vinden uitgesteld kijken vanzelfsprekender dan ooit. Het absolute kijkcijfer is zo aan het veranderen, dat ik me daar niet meer druk om maak. En ik kan ook niet beter m’n best doen dan ik doe.”

Kijk je zelf überhaupt nog tv?

„Niet veel. Ik ben fan van Penoza en ik kijk graag naar de TV Show, heerlijk vind ik dat. The voice ook. En ik zie Shownieuws als m’n vrouw presenteert.”

Binnenkort krijgt je alweer een nieuw programma: Circus Gerschtanowitz. Wordt dat echt ouderwets zaterdagavond entertainment?

„Ik denk dat het een van de grootste programma’s van deze tijd wordt. Echt een bijzonder voorrecht om dat te mogen doen.”

Hebben zich al bijzondere acts aangemeld?

„Oh ja. En het mooie is: mensen zijn vaak goed in één ding. En dat is het mooie aan dit programma: ze komen ook maar één keer voorbij. De week erna zie je weer nieuwe mensen.”

Je presenteert dan voor het eerst een programma met je vrouw Renate. Hoe is dat?

„Super! Wie krijgt de kans om met z'n vrouw zo’n groot studioprogramma te maken? Dat is uniek.”

Mensenkennis, iedere dinsdag om 20.30 uur op SBS 6

Meer over: