Wat is er veranderd?

Yvon Jaspers over Boer Zoekt Vrouw

Yvon Jaspers gaat op pad voor Boer zoekt vrouw. Na de eerste aflevering is duidelijk om welke vijf boeren het tiende seizoen draait. En: wat is er in al die jaren veranderd?

Wat kan je over het nieuwe seizoen vertellen?
“Het liefst zou ik hier een hele avond over kletsen. Maar ik hou me in. Dat zou zó zonde zijn. Wel heeft een aantal mensen mij flink kunnen verrassen. Je zou denken dat ik na veertien jaar wel kan inschatten hoe mensen reageren, maar niets is minder waar. En nee, hier ga ik ook nog niets over verklappen!”

Hoe is het om na een internationale weer een binnenlandse serie te maken?
“We hebben zo’n ongelooflijk geluk gehad met deze prachtige zomer. Voor de boeren van Nederland is deze droogte natuurlijk geen pretje, maar voor ons als makers van een programma met zoveel romantiek is het een feest. De zwoele zomeravonden met zinderende gesprekken bij ondergaande zon. Het eindeloos duiken in vennetjes en beekjes. Het is Nederland op z’n mooist! Als gevolg van de hitte is er dit seizoen wel veel bloot te zien! Meer dan ooit, haha! Dat zullen de mensen die deze herfst in hun vest op de bank zitten te kijken ook wel denken. Maar ja, het was ook zo heet!”

Het programma is qua opzet niet veranderd, in welk opzicht is het na tien jaar wel anders dan in het begin?
“Ik weet beter welk pad de boeren gaan bewandelen. Natuurlijk kan je het niet voorspellen, maar je kan de boeren wel beter voorbereiden op wat er gaat gebeuren. Hun hele leven komt op zijn kop te staan, daar moet je klaar voor zijn. Er komen leuke meningen, maar ook vervelende. Ze moeten leren dat met een korrel zout te nemen. Dat geldt voor zowel de positieve als de negatieve reacties.”

Hoe ben je zelf in de tien seizoenen veranderd en zie je jezelf dit programma nog eens tien jaar maken?
“Over hoe ik zelf ben veranderd denk ik eigenlijk nooit na. Ik ben natuurlijk veertien jaar ouder en wijzer en ben een ongelofelijke bak ervaring rijker. Toen ik begon met televisie maken was ik 19 en sindsdien doe ik niet anders dan iedere draaidag mijn stinkende best om er het beste van te maken. Met BZV ben ik ook zo vergroeid, ik neem elke dag mijn hele ziel en zaligheid mee. Ik zie het niet als werk; ik bén dit gewoon. En over of ik het nog tien jaar ga doen: dat ligt heel erg aan hoe de wereld verandert. Welke kansen krijg ik nog bij de NPO? Er verandert zoveel; ik kijk steeds een seizoen vooruit.”

Het Nederlandse televisielandschap verandert in rap tempo. Er wordt steeds minder lineair gekeken, verhalen over bezuinigingen vliegen ons om de oren. Hoe zie jij de toekomst van het programma?
“Natuurlijk zie ik ook dat Boer zoekt vrouw, uitgezonden op NPO op een vaste avond en vaste tijd, hoort bij wat we later misschien ‘ouderwetse tv’ zullen noemen. Tegelijkertijd voel ik ook dat veel mensen het heerlijk vinden om samen op zondagavond op de bank te genieten van de liefdesverhalen op het platteland. Ik begrijp maar al te goed dat we het hoogtepunt van lineair tv kijken hebben gehad. Maar tegelijkertijd heb ik er alle vertrouwen in dat sommige programma’s juist mensen kunnen verbinden. Door samen te kijken op hetzelfde moment en er lekker de volgende dag over te kletsen. Als wij onszelf blijven vernieuwen, de kijker blijven verrassen en een eerlijk verhaal vertellen, denk ik dat we nog een mooie toekomst zullen hebben.” Er zijn inmiddels bijna zeventig ‘BZV’-baby’s geboren.

Ga je bij allemaal op kraamvisite?
“Nee! Want dat kan helemaal niet. Er worden niet alleen baby’s geboren, er wordt ook getrouwd, er zijn openingen van winkels of nieuwe stallen. Daar kan ik onmogelijk allemaal bij zijn. We sturen natuurlijk wel altijd en kaartje én in de grote BZV-app-groep houden we elkaar allemaal op de hoogte. Daarin gaat het niet alleen over baby’s, maar ook over tractoren, de droogte, van alles. En ja, daar zitten heel veel boeren uit tien seizoenen BZV in. Net een grote familieapp!”

Boer zoekt vrouw, zondag - NPO 1 • 20.20 uur

Meer over:

Reageren