Met dank aan Lenny Kuhr

Zo maakte Even Tot Hier in recordtempo lofzang op Van Gaal

4 december 2022 19:18 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 1
De mannen van Even tot hier schreven direct na de WK-wedstrijd Nederland - Verenigde Staten een gloedvolle lofzang op de bondscoach. Nu blijkt hoe ze dat samen met Lenny Kuhr voor elkaar kregen.

Jeroen Woe en Niels van der Laan maken het zichzelf nooit makkelijk in Even tot hier, maar de ringwinnaars overtroffen zelfs hun eigen verwachtingen door binnen een kwartier na de WK-wedstrijd Nederland - VS een actueel eerbetoon aan Louis van Gaal af te hebben.

Drie versies

Net op het moment dat Nederland in Qatar het veld betrad stroomde de studio van Even tot hier vol met publiek. Het was dus onmogelijk om Lenny Kuhr al tijdens de opnames te laten zingen. Vooraf hadden de presentatoren en het schrijversteam al drie verschillende versies van het lied gemaakt. Voor publiek zongen ze een kladversie van de song die gebaseerd is op De Troubadour waamee Kuhr in 1969 het Eurovisie Songfestival won.

Haastklus

In afwachting van het verloop van de wedstrijd zouden de mannen na de opnames nog even snel een definitieve versie maken die Kuhr voor een lege studio kon inzingen. Maar toen Nederland met 3-1 won kon al het voorwerk de prullenbak in. Het team had maar een kwartier om alles rond te krijgen. Aan het AD vertelt Van der Laan dat het een zenuwslopende haastklus was: "We hebben staan schreeuwen van de stress".

Geen stress

Op televisie was uiteindelijk van stress niets te merken. In de uitzending, waar 1.7 miljoen mensen naar keken, schakelden de mannen moeiteloos over naar Lenny Kuhr die vol passie Admiraal Van Gaal zong. Zowel Lenny als Niels en Jeroen werden via Twitter overladen met complimenten. 

Superheldin

Van der Laan is ook vol lof over de wijze waarop Kuhr met de situatie om ging: "Zij is een echte superheldin. De inkt was nog nat, toen ze het nummer moest opnemen. Normaal zorgen we dat op donderdag de nummers voor artiesten klaarliggen, zodat ze nog kunnen repeteren, maar Lenny moest het met een paar minuten toch maar even doen."

Meer over