'Online fabeltjesfuik'

Arjen Lubach maakt korte metten met Lange Frans

19 oktober 2020 11:38 | amusement | Door Andrea Peelen

© VPRO

Arjen Lubach heeft in Zondag met Lubach korte metten gemaakt met Lange Frans. De rapper en complotdenker is volgens de presentator slachtoffer geworden van een ‘algoritme’ en zit daardoor vast in een online fabeltjesfuik.

Lubach refereerde in de uitzending van zondagavond naar The social dilemma, een Netflix-film over de gevaarlijke invloed die internetgiganten als Facebook en YouTube hebben op de leefwereld van hun gebruikers. Volgens de presentator gebeurt hetzelfde bij complotdenkers, omdat zij dankzij een algoritme alleen maar filmpjes zien die hun theorieën bevestigen.

Lange Frans

Vooral Lange Frans moest het ontgelden in het item van Zondag met Lubach. De rapper gelooft dat de elite, waaronder de politieke leiders, een satanisch pedofielennetwerk onderhouden. "De meeste van jullie denken nu, hoop ik: what the fuck is dit? Dat had ik ook, totdat ik de laatste tijd een beetje ben gaan rondklikken op YouTube", aldus Lubach. "Daar zijn heel veel mensen die geloven dat onze realiteit niet klopt."

De presentator liet regelmatig fragmenten zien van Lange Frans, waarin hij met andere complotdenkers in gesprek gaat. Zo beweert hij in een van de filmpjes bijvoorbeeld dat het NOS Journaal dagelijks zijn kijkers manipuleert.

Lubach heeft hier maar weinig boodschap aan. "Oké, dus zij zeggen: ‘Alles wat je op televisie zit en in de kranten leest, is fake news. Iedereen die daar werkt, krijgt orders van hogerhand om jou dom te maken.’ En als je dat eenmaal gelooft, dan kom je vanzelf terecht in een soort web van theorietjes. Van ‘Trump is top’ ga je naar ‘9/11 was nep’."

Bewijs

Als bewijs voor zijn theorie deed Lubach een test, waarbij hij met een nieuw YouTube-account een video bekeek over een complottheorie. Meteen stond zijn hele overzicht vol met aanbevelingen van gelijksoortige filmpjes, waaronder een met complotdenker Robert Jensen. "Dit is zieke shit."

Lange Frans heeft zelf nog niet gereageerd op het item van Zondag met Lubach.

Meer over