Drie topscoorders in 2 weken...

Zwakke kandidaten zorgen voor monsterscores bij De Slimste Mens

25 december 2021 11:29 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 2
Het winterseizoen van De slimste mens is koud twee weken oud en toch staan er al drie spelers in de lijst van topscoorders. De pijnlijke verklaring voor die monsterscores lijkt de vloedgolf aan zwakke kandidaten.

In de afgelopen 20 seizoenen kwam het bij hoge uitzondering voor dat spelers zóveel seconden bijelkaar sprokkelden dat ze een plekje verdienden in de eregalerij van De slimste mens. In deze reeks kwamen binnen twee weken drie nieuwe spelers in die lijst van topscoorders terecht.  

Jacob Derwig

Het seizoen begon vrij rustig. Jacob Derwig mocht als één van de bekendere kandidaten (en onuitgesproken publiekstrekker) het spits afbijten. Dat deed hij bijzonder goed: zonder zichtbare moeite sloeg de acteur zich met een stalen blik bloedserieus door zeven afleveringen heen. Een plek in de finaleweek kan hem niet ontgaan en met 506 punten was hij de eerste speler van het seizoen die zich tot de topscoorders mag rekenen. Hij behaalde de op 8 na hoogste score ooit: "Daar kan ik mee thuiskomen", merkte hij bescheiden op.

Randy Fokke

In Jacobs zesde aflevering kwam Randy Fokke in het spel. De actrice, onder andere bekend van de Albert Heijn commercials, ontpopte zich eveneens tot sterke speler. Ze bleef overeind tegen de doordenderende Derwig, versloeg in de finale moeiteloos cabaretier Remy Evers en begon toen aan haar eigen zegetocht. In vier afleveringen bokste ze 't voor elkaar om de op zes na beste score allertijden te halen: 512 punten. 

Frank Heinen

Maar er is altijd baas boven baas. Journalist en programmamaker Frank Heinen kwam in aflevering 8 van het seizoen om de hoek kijken en blijkt een ware puntenstofzuiger. Hij lijkt de weetjes feiloos uit z'n mouw te schudden, strooit met goede antwoorden en pakt zonder te knipperen winst op winst. Hij is zelfs zo goed dat hij zich uitgerekend op kerstavond de beste speler allertijden mag noemen met een imposante 663 punten. Maar is hij nou zo goed of de rest zo slecht?

Zwak spelersveld

Dat Heinen, Fokke en Derwig kunnen bogen op brede feitenkennis en onder druk weten te presteren staat buiten kijf. Toch speelt er wat anders: het algemene niveau van de spelers lijkt tot nu toe buitengewoon zwak. Zonder namen te noemen, de punten spreken voor zich, is duidelijk dat het bij velen aan algemene kennis ontbreekt. Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band? Nooit van gehoord. Wie is Pieter Omtzigt en is Joop Zoetemelk een bekende kok? Heeft Bugs Bunny wel een standaardkreet? Het niveau is bedroevend, waardoor het voor kandidaten met wat meer parate kennis makkelijk is veel en vaak te scoren. Het is een veeg teken dat ook kijkers van De slimste mens zorgen baart.

Meer over