Zware jongens in Echte Penoze

17 november 2013 14:35 | amusement | Door Televizier

Penoza maar dan echt. Ewout Genemans praat in Echte Penoze met oud-misdadigers over alles wat ze hebben uitgevroten in het criminele wereldje.

Leven topcriminelen net zoals in dramaseries als Penoza en The Sopranos? Ewout Genemans zoekt het uit en interviewt in Echte Penoze zes voor­malige zware jongens over hun misdaden en hun (gezins)leven. 

De aanleiding voor deze reeks is de recente publiciteit rond ­Heineken-ontvoerder Willem Holleeder. „Iedereen wil met hem op de foto, boeken over zijn leven verkopen heel goed”, duidt presentator Genemans. „Maar wat we niet vaak op tv hebben gezien, zijn ónbekende criminelen die zonder balkjes voor hun ogen ­vertellen over hun leven.”

Moord en xtc

In zes afleveringen vertellen deze ex-delinquenten over hun misdaden, gecombineerd met reconstructies. „Ik laat vooral het menselijke aspect zien: wat zeg je tegen je vrouw en kinderen als je weggaat om een bank te beroven?”

Ewout vond het best spannend om de zware jongens te interviewen. „Het zijn mensen die moorden hebben gepleegd of zwaar in xtc handelden. Ik kon nu recht in hun ogen kijken. Ik leerde dat hun leven echt afhing van waar hun wieg stond. Veel ging er al mis in hun jeugd, door een onstabiele thuissituatie bijvoorbeeld.”

Afgeknalde vrienden

De zes criminelen in Echte Penoze hebben één ding met elkaar gemeen, denkt Genemans: ­„Allemaal wilden ze liever dat het anders was gelopen. Ze belandden in de gevangenis, hun vrienden zijn afgeknald, ze raakten hun geld kwijt. Criminaliteit levert echt niet zo veel op als soms in series lijkt.”

Meer over