Zwart gat na Wie is de Mol? Ga de Vlaamse versie kijken!

13 maart 2017 13:40 | amusement | Door Televizier

Met tien weken mysterie achter de rug zijn veel Wie is de Mol?-kijkers bang om in een zwart gat te vallen op de zaterdagavond. Onze tip: begin aan de prachtige Belgische serie!

Nu Thomas Cammaert heeft onthuld dat hij de Mol is, moeten we weer bijna een jaar wachten tot er tien nieuwe BN'ers op zoek gaan naar de saboteur in hun midden. Maar niet getreurd: de Vlaamse versie is ook zéér de moeite waard.

De Mol

Bij onze zuiderburen is De Mol, zoals het programma daar heet, bezig aan zijn vijfde seizoen. Dit is in feite de 'oorspronkelijke' versie, want de Belgen hebben het spel in 1999 bedacht. Na drie reeksen (in 1999, 2000 en 2003) leek het doek te vallen voor de Vlaamse Mol, terwijl de AVRO in Nederland gewoon zeventien jaar lang doorging met het aangekochte format. Maar plots pakten de Belgen vorig jaar de draad weer op.

Onbekende Vlamingen

En ook dit jaar kan Vlaanderen weer genieten van De Mol. Inmiddels is de Belgische saboteur van 2017 vijf afleveringen onderweg. Annelies, Bertrand, Bouba, Davey, Eline, Hans, Jessica, Jolien, Marzena, Robin en Sam zijn dit jaar afgereisd naar Zuid-Afrika. Geen beroemdheden - de Vlamingen spelen het tv-programma nog 'gewoon' met onbekende mensen. 

Meer in de auto

En dat is niet het enige dat afwijkt. Wie De Mol gaat volgen, zal zien dat er best wat verschillen zijn tussen de Belgische en de Nederlandse versie. De Vlaamse reeks voelt meer als een reisverslag, waarin bijvoorbeeld uitgebreid te zien is hoe de kandidaten met de auto onderweg zijn naar opdrachten (al dan niet vanwege sponsor BMW) en hoe ze zich bezatten in een kroeg (en vervolgens stomdronken een opdracht spelen).

Minder biechten

Ook valt op dat de uitzendingen bij onze zuiderburen veel minder draaien om de 'biechten'. Waar onze BN'ers veelvuldig aan het woord zijn voor een duistere achtergrond, wat door de opdrachten heen gemonteerd is, zien we in de Vlaamse versie meer de spellen zelf, die worden uitgelegd door een voice-over. Biechten komen slechts sporadisch langs.

Ingenieuze spellen

De Belgische opdrachten lijken ook iets ingenieuzer in elkaar te zitten dan de Nederlandse van dit jaar. Verwacht geen 'simpele' spellen zoals het alfabet op de juiste volgorde leggen langs een fietsroute of naar een vrijstelling rennen in een veld - in alle Vlaamse spellen zitten superveel lagen. Dat begint al met een bloedstollende opening: één van de kandidaten mag niet mee naar Zuid-Afrika. Later volgen nog een executie met een bloedstollende twist in aflevering 3 en een eigen versie van de Hunger Games in aflevering 5.

Online bekijken

Benieuwd geworden naar De Mol? Het programma is elke maandag te zien op de commerciële zender VIER, bij ons niet op televisie te ontvangen - maar gelukkig zijn de afleveringen online te bekijken, ook vanuit Nederland! Klik hier om alle episodes terug te zien.

Lees ook:
Thomas Cammaert dacht serieus even dat er twee Mollen waren 

Meer over