Bekendheid X Inhoud = Amusementswaarde

Deze weken pluk ik de vruchten van mijn positie als BBN’er (Beetje Bekende Nederlander). Samen met mijn vrienden Viggo Waas en Peter Heerschop mag ik Concert at Sea presenteren op de Brouwersdam in Zeeland (Bløf, Anouk, Ilse DeLange, etc).


Dat is elk uur een keer tegen 50.000 mensen roepen: 'Hallo, hebben jullie er zin in?! Geef ze een hartelijk applaus; hier is... (en dan noem je de naam van de band).' Daarnaast ben je backstage met al die beroemde muzikanten, met hapjes, drankjes en er is een afterparty.

Deze week (vrijdag 24 juni, iets na zeven uur) mag ik voor AVRO’s Opium naar Oerol. Ik bekijk er een voorstelling en praat daar tien minuutjes over met Cornald Maas, om vervolgens twee dagen op een boot te logeren en de geneugten van Terschelling over me heen te laten komen. Vanaf 4 juli wordt het programma Storm op komst uitgezonden. Twee BBN’ers worden met negen camera’s een etmaal opgesloten op een oude tjalk op het Wad. In dit geval zat ik daar met de sympathieke Barbara Barend een ? fijne schol te barbecueën, we hebben een zeehond tijdens onze waddentocht gespot, gevist, in de zon gelegen en met elkaar oeverloos over onszelf gepraat (en wat is er leuker als aandachtsjunk, die wij tv-mensen immers van nature zijn, dan met camera’s onbeperkt over jezelf te mogen praten?). U begrijpt, mijn vakantie is zo’n beetje begonnen.

Bij Storm op komst twijfelde ik, ondanks de prachtige plaatjes van het wad, aan de amusementswaarde van onze gesprekken. En zo kwam ik op bovenstaande formule. Bij HBN’ers (Heel Bekende Nederlanders) maakt het niet zo veel uit wat ze zeggen; de inhoud heeft al snel een hoge amusementswaarde. Prins Willem-Alexander die van gekookte aardappelen houdt, is al snel leuk. Mark Rutte draagt Hema-onderbroeken. Een stuk leuker dan dat ik van gekookte aardappels houd of Hema-onderbroeken draag. Maar een hoge bekendheid vermenigvuldigd met een lage inhoud levert toch nog een behoorlijke amusementswaarde op.

BBN’ers zoals ik en Barbara (ongeveer evenveel volgers op Twitter, redelijke middenmoters) moeten veel interessante inhoud leveren om onze relatief lage bekendheid te compenseren. En dat hebben we gedaan. Een etmaal lang hebben we geprobeerd elkaar te leren kennen en alles te geven. Ik had in ieder geval een geweldig leuke dag. Dat is nog niet gegarandeerd leuke tv, maar ik heb goede hoop. Misschien voor jullie op maandag 4 juli een leuk half uurtje op Nederland 3. En mocht u andere plannen hebben, dan toch een heel ? fijne zomer gewenst. Tot in augustus!

Reageren