Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard bidt niet voor hoge kijkcijfers

13 december 2022 16:50 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier/RTL
Carlo Boszhard keek op van biddende Oranjespelers en geeft toe dat hij zelf ook wel eens bidt. Maar niet voor succes. 

Nee, dit wordt geen stukje waarin ik de leukste tot slechtste Sinterklaas in rangorde plaats. Of over een leuke hit op Videoland, Netflix of televisie. En nee, ook geen venijnige column over welke show niet om aan te gluren is. Of welke BN’er van de buis moet. Het was het uitspreken van geloven in een hogere macht dat mij deze week boeide.

Oranjespelers zoeken steun bij God. Cody Gakpo en Memphis Depay krijgen er kracht door. Juist die openheid zullen jongeren, die leven in een tijd waarin alles perfect moet zijn, steunen. Ikzelf zit meer tussen geloof en bijgeloof in. Zo heb ik thuis een beeldje waarvoor ik bid in onrustige tijden. Nooit bid ik voor kijkcijfers of succes, maar juist voor inzicht, gezondheid en liefde. Nee, ik ben niet bang dat dit wellicht raar wordt gevonden. Ieder mens krijgt te maken met druk en slecht nieuws en zoekt dan steun. Steun van een vriend of een hogere macht is nog altijd beter dan drank of erger.

Cody Gakpo zegt: “Je moet mensen om je heen zo goed mogelijk proberen te helpen. Als je andere mensen helpt of misschien zelfs redt, dan word je daar zelf ook blij van.” Dat is toch iets anders dan bidden voor een doelpunt. Het kwam bij mij des te meer binnen toen ik op tv naar Geef om je Hersenen zat te kijken. Ruim vier miljoen mensen kampen met een hersenaandoening. Tussen al het voetbal door kwam dit live-programma van Omroep MAX over de hersens, recht uit het hart.

Mariska Bauer, Viggo Waas maar ook minder bekende mensen zoals jurist Emiel Duijn vertelden hun aangrijpende verhaal. Een vader van een jong gezin, en zijn vrouw die zo goed verwoordde. Als hij ooit oud wordt, mag hij gerust zijn ogen sluiten. Maar nu niet. Niet als je 42 bent, niet als je 42 bent. Maar er is ook hoop! Er is een nieuwe manier om in de hersenen te komen en het kwaad te bestrijden. Er werd gevraagd om te doneren en dat brengt me weer even terug bij het geloof. Ik hoop dat u gelooft in een god in een ieder van ons. Die avond kwamen er 6181 nieuwe donateurs bij voor de Hersenstichting. Zit u daar niet bij, dan vraag ik u om het alsnog te doen. Ik geloof in uw goedheid.

Meer over