Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard vertelt alles over zijn nieuwe programma Blablabla met Schaap

27 juni 2023 10:49 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier/RTL
Carlo Boszhard neemt afscheid van het ene programma en vertelt alles over het gloednieuwe Blablabla met Elise Schaap.

Schaap,

Elk jaar prijs ik mij gelukkig met een mooi programmapakket. I Can See Your Voice, Married at First Sight, Make up Your Mind, The Masked Singer en Oh, Wat een Jaar. Van deze laatste titel heb ik na drie seizoenen besloten afscheid te nemen, om ruimte maken voor nieuwe projecten. Gerard Joling neemt het stokje over en dat wordt zeker gieren. Daarbij is de wens en ambitie om vaker zelf tv-programma’s te produceren en deze zomer maakt een nieuw tv-kindje zijn opwachting. Of moet ik zeggen: schaapje.

De fascinatie van Elise Schaap voor alles wat met dialecten en accenten heeft te maken, is het startsein geweest voor een nieuw programma op RTL4. “Je moet nu zelf undercover”, riep Herald tijdens de opname van De TV Kantine. “Je krijgt les, interviewt bekende en spraakmakende mensen uit de provincie en krijgt dan de ultieme test. Lukt het jou om Volendammers, Hagenezen of Tukkers te overtuigen dat jij echt uit die streek komt?” Je kan alles bedenken, maar iemand moet er zelf al zijn passie in gooien en Elise heeft zich er echt volledig ingegooid.

Denk niet dat ze makkelijk slaagt om alle dialecten even onder de knie te krijgen. Kent u dat liedje van Rowwen Heze, ‘Het is een kwestie van geduld tot heel Holland Limburgs lult’? Makkelijker gezegd dan gedaan als men een paar kilometer verderop in dezelfde provincie alles weer totaal anders uitspreekt. Ga dan maar eens proberen te slagen, verkleed als vlaaiverkoopster in een bakkerswinkeltje.

Ik doe net als Elise graag imitaties, maar geloof me: dit is echt van een totaal ander level. Daar staat ze dan undercover als een verloren schaap in een kledingwinkel in Twente. Paniek, want wat vragen al die mensen? Prikken ze er niet gelijk doorheen? Bluffen dus en hard studeren, want een Volendammer hoort gelijk of je een Jas bent of een Bodywarmer. Een ‘Jas’ is iemand van buitenaf en een ‘Bodywarmer’ heeft enkel een Volendamse moeder of vader en is getrouwd met iemand van buitenaf. En dat horen ze dus allemaal meteen.

En dan die heerlijke woorden zoals Gleuvenglijder in Den Haag. En weet u toevallig wat een crèmesnitje voor een Limburgs gebakje is? Heerlijk om zo’n programma te mogen maken, maar hoe gaat het schaapje heten? “Blablabla chocoladevla”, de uitspraak van de imitatie op Nikkie Plessen bracht ons op blabla. En dat is natuurlijk taal en zo werd Blablabla met Schaap geboren. Vanaf donderdag 27 juli op te zien, begin maar vast met schaapjes tellen.

Meer over