Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard brengt een ode aan de videotheek en aan Videoland

3 oktober 2023 13:56 | columns | Door Carlo Boszhard

© RTL/Televizier
Carlo Boszhard heeft warme herinneringen aan de videotheken van vroeger en hij verheugt zich op alles wat er op Videoland aan zit te komen. 

Video,

Kent u dat gevoel nog, even een filmpje halen bij de videotheek? Wij hadden thuis Betamax en voor 5 gulden kon je een film huren. Alle delen van Jaws of Death Wish 1, 2 en 3. Eigenlijk een soort prehistorie bingewatchen. Stiekem was het uitzoeken van zo’n film al een hele happening op zich. Je trof daar je buren, met wie je het probleem van de dag besprak. Welke film moet je gezien hebben? Allemaal azen op de nieuwe film van Stephen Spielberg.

Was je te laat met terugbrengen dan kreeg je een boete of een knipoog, of allebei. Een bezoek aan Videoland was een hele gebeurtenis in de jaren 80 en 90. Als het niet zou lukken om te presenteren op tv, was ik dan ook vast besloten een eigen videotheek te beginnen. Toch een beetje in de buurt van Hollywood, show en spektakel. Omringd met prachtige filmposters die vaak veel beter waren dan de film zelf.

Tot het illegaal downloaden en vervolgens de streamingdiensten hier een einde aan maakten. Wat overbleef waren nog maar een paar videotheken, van duizenden naar één naar uiteindelijk geen. “Videoland, daar moeten we wat mee”, moeten een paar eigenwijze en tevens geniale mensen bij RTL gedacht hebben. Ze keken vooruit en de kijker kon dat ook doen – letterlijk – met de serie Divorce. Deze geniale meesterzet is het Nederlandse antwoord op Netflix.

Deze week zat ik bij de RTL Content presentatie waar allemaal nieuwe titels gepresenteerd werden. Dramaserie Máxima, over de jonge jaren van onze koningin, heeft gelijk de allure van The Crown. Maar ook het levensverhaal van Patty Brard met Holly Mae Brood wil ik zien. Het beste boek van Peter R de Vries is verfilmd, Een Moord Kost Meer Levens. En Chantal Janzen heeft een hartverwarmende serie over een samengesteld gezin. Ik voel me weer even een jongen in de videotheek, op zoek naar wat ik absoluut niet mag missen.

Er is weleens gezegd dat de naam Videoland achterhaald en ouderwets zou zijn. Het roept juist in een tijd waarin retroseries als Stranger things, Glow en The Movies that Made Us op Netflix de knallers zijn, een goed gevoel op. Dus houden die naam, hij is goud waard.

Meer over