Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard vindt Het Jaar van Fortuyn het beste in tijden

5 april 2022 14:30 | columns | Door Carlo Boszhard

© RTL/Televizier
Carlo Boszhard is dolenthousiast over de serie Het Jaar van Fortuyn. Zijn vriend Herald stond intussen op en ging naar bed met Make Up Your Mind. Want dat programma staat op punt van beginnen! 

Hart en ziel,

De dramaserie Het jaar van Fortuyn is het beste wat ik in tijden heb gezien. Is het mijn TV Kantine-hart dat sneller klopt bij al die verkleedpartijen van de over-the-top karakters? Of is dat toch te snel door de bocht? Pim Fortuyn kun je misschien wel beter imiteren dan Jeroen Spitzenberger doet, maar juist door het kleiner te houden wordt het een mens van vlees en bloed. Jeroen toont daarmee het ware gezicht van Fortuyn: de twijfel, het kwetsbare. Het is een prachtig staaltje acteerwerk.

Ramsey Nasr steelt echter de show als Ad Melkert. Een dubbele reden om de serie in één dag helemaal uit te willen kijken. Alles klopt, want deze serie is met het hart gemaakt. Je voelt de verantwoordelijkheid bij regie, script en acteurs tot in de kleinste details, zoals de manchetknopen van Pim. Perfect.

Terwijl wij zelf als makers op elk detail letten bij De TV Kantine, ligt onze focus nu op de nieuwe zaterdagavondshow Make Up Your Mind. Of het ook met hart en ziel gemaakt is, laat ik aan u, de kijker. Wel ben ik getuige van hoe mijn vriend Herald ermee opstond en ermee naar bed ging. Na het succes van de eenmalige uitzending is de druk om de reeks te maken best groot. Als de bedenker van de show je partner is en jijzelf de presentator, dan gaat het bij de koffie maar om één ding: hoe gaat het met de show?

Wie is bij de repetitie op hoge hakken door zijn enkel gegaan? Hoe zorgen we ervoor dat Fred van Leer en Nikkie de Jager niet gelijk zien dat een BN’er een behoorlijke, specifieke neus heeft? En het dierbaarste van allemaal: wat doet het traject met de BN’ers? Het mooiste cadeau is toch wel dat er iets prachtigs gebeurt zodra de BN’ers zichzelf zien als een Queen en dit durven te omarmen. Hun mannelijkheid loslaten en een geweldige performance als Drag geven. Kwetsbaar maar tegelijk zo krachtig. Allemaal met een prachtige, duidelijke boodschap voor een nieuwe generatie: je mag zijn wie je wil zijn. Het is het leven, gemaakt uit liefde en te bewonderen aanstaande zaterdag om 21.35 uur op RTL 4. Natuurlijk met Hart en Ziel.

Meer over