Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard denkt door Netflix-serie Heartstopper terug aan zijn eerste liefde

30 augustus 2023 15:22 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier

Netflix-series als Heartstopper en Young Royals laten Carlo Boszhard terugdenken aan vroeger. De tv-presentator weet immers dat de situatie ook heel anders kan zijn. En dat is niet altijd even positief.

Heartstopper,

In een van de drie landen waar Netflix te zien is, staat de serie Heartstopper op nummer 1. Het is een lieve, zoete serie over jonge lesbische, homo-, biseksuele en transseksuele tieners. De populariteit van de serie is ongekend, ook in landen waar homoseksualiteit nog totaal niet is geaccepteerd. De serie is een les voor elke ouder in hoe je met je kind moet omgaan dat anders is dan de heteronorm.

Hoofdrolspeler Kit Conner werd zelf gedwongen uit de kast te komen. Hij schreef: ‘Ik ben bi, gefeliciteerd met het dwingen van een 18-jarige jongen om uit de kast te komen. Ik denk dat sommige mensen de boodschap van de show niet begrijpen.’

Ik zie mijzelf nog zitten op het kantoor van de manager van boyband Caught in the Act. Eloy de Jong en ik waren verliefd, maar dat kon niet en dat mocht niet. Trillend van de zenuwen keken we elkaar aan. Hoe nu verder? Het zou niet goed zijn voor de fans en een jongensgroep was nou eenmaal voor jonge, gillende meisjes.

Ik denk nog wel eens aan die tijd dat we met zonnebrillen en petjes op wegschuilend in een auto door het leven gingen. We hadden beloofd het zo geheim mogelijk te houden, maar iedereen begrijpt dat dat geen leven is. Totdat Eloy zelf ook gedwongen werd uit de kast te komen door o.a. de Hitkrant en de roddelbladen. Met dikke tranen zat hij op de bank te kijken naar het artikel, wat zou dit doen voor zijn jongensband? Gevoelens van schaamte en onzekerheid overheersten.

Eloy en ik hebben allebei onze echte grote liefdes gevonden, maar ik denk dat er best een mooie serie te maken is over die roerige periode. Een boybandjongen wordt verliefd op een jonge presentator, om vervolgens verliefd te worden op een andere jongen uit boyband Boyzone: zijn naam is Stephen Gateley.

Series als Heartstopper, Young Royals en Red, White and Royal Blue op Prime Video laten ons zien hoe we met een coming-out in deze tijd om moeten gaan. En dat is een hele grote stap naar voren. Die grote stap werd bevestigd toen er honderden gillende meisjes de hoofdrolspelers verwelkomden op de Gay Parade in London. Deze totale omarming is hartverwarmend. Hopelijk komt er ooit een groep met iemand uit de LHTBQ+ community en maakt dat geen ene flikker uit.

Meer over