Carlo Boszhard bedacht zijn grootste tv-hit tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala

27 september 2022 14:28 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier/RTL
Carlo Boszhard bedacht De TV Kantine ooit tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala. En hij heeft een briljante aflevering in gedachten voor het nieuwe seizoen.

Inspiratie,

De eerste aflevering van De TV Kantine in 2009 was getiteld: ‘Het Gouden TV Idee’. Niet geheel vreemd, omdat De TV Kantine mede bedacht is op een avond toen de Gouden Televizier-Ring werd uitgereikt. Hoog in de nok van Carré zat ik in mijn smoking te piekeren. Kon ik zelf iets verzinnen dat ooit de Ring zou kunnen winnen? Op 6 oktober – als het Gouden Televizier-Ring Gala zijn 57ste editie beleeft – hoop ik dat tv-makers genoeg geïnspireerd raken om zélf een ringwaardig programma te verzinnen en te maken.

“We missen De TV Kantine”, sprak vorig jaar een mevrouw bij wie ik altijd kant-en-klare salades koop. Maar ik was er even klaar mee. Net als bij de salades ging ik voor gemak. Ik reed naar de studio, iemand deed mijn haar, ik trok een mooi pak aan en liet me leiden door een goed tv-format, waarin ik mezelf mocht zijn. Geen geplak op mijn gezicht, niet drie uur zitten – per typetje – voor de make-up. Met als toetje gekleurde lenzen in een rood ontstoken oog proppen. Televisie maken is een voorrecht, begrijp me goed. Maar toen Irene Moors besloot om de verkleedkist dicht te doen, was ik er zelf ook even klaar mee. Daarbij vroeg ik me af: wat kan er eigenlijk nog qua humor? Satire is tegenwoordig een cabaretier of een presentator met een pennetje in zijn hand die ons de maat neemt.

Mensen uitvergroten zoals in De TV Kantine, kan het nog? En toen zag ik ineens een nieuwe scène voor me. Tim Hofman, die bij ons al eerder briljant is gepersifleerd door acteur Valentijn Benard, gaat op onderzoek uit. Mag je nog wel iemand nadoen en wanneer ga je te ver? Er ontwikkelde een nieuwe aflevering in mijn hoofd die ik voor mezelf houd, omdat ik hem écht wil maken. Opeens kon ik niet wachten om de tv-wereld waarin iedereen over elkaar heen valt, te relativeren met een Kantine-special. Het rare is dat juist het imiteren van mensen begon te irriteren, omdat iedereen het begon te doen. Nu we niet meer Deepfaken, Koefnoen-en, en Spijkers met koppen slaan, wil ik de deur van de kantine weer open. Op de avond van het Gouden Televizier-Ring Gala, waar het allemaal begon, krijg ik vast weer genoeg inspiratie voor een heel seizoen.

Meer over