Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard gunt dit programma de Gouden Televizier-Ring 2023

20 september 2023 09:08 | columns | Door Judith Regeling

© Televizier
De strijd om de Gouden Televizier-Ring 2023 is nog altijd in volle gang. Als Carlo Boszhard een titel moet noemen die hij het gunt, weet hij het wel: Oogappels.

Afscheid,

“Dag, u spreekt met Carlo Boszhard, op zoek naar Edda Barends.”

“Ja, dat ben ik,” klonk er aan de andere kant van de lijn. Bloednerveus ging ik verder; het was wel dé Edda Barends. Een topactrice die onder andere met Ko van Dijk en Jeroen Krabbé speelde in mijn favoriete blijspel ooit, Liefde half om half. Jaren later speelde ik in een amateurversie van het stuk, en ik had het idee om haar persoonlijk uit te nodigen voor onze versie. Ze was vriendelijk en enthousiast, en ik mocht de uitnodiging opsturen. Zo'n telefoongesprek waarvan je geen afscheid wil nemen, maar honderden vragen wil blijven stellen. Een prachtige stoel vooraan het podium had ik hoogstpersoonlijk uitgekozen. Maar helaas bleef het een lege stoel vooraan, en ik was teleurgesteld.

Nu snap ik het; ze had afscheid genomen van haar rol en het stuk. En juist dat afscheid stond centraal in de eerste aflevering van Oogappels, waarin diezelfde Edda Barends schittert als de moeder van Eric. De serie was weer eens op zijn best, met herkenbaarheid als sleutelwoord. Topacteurs die kunnen bouwen op een geniaal script. Tranen rolden over mijn wangen bij deze tekst en levensles: het leven is te kort om te blijven hangen in iets wat eigenlijk voorbij is, en soms is afscheid nemen en loslaten het beste wat je kunt doen.

Hoe ouder ik word, hoe meer ik dat probeer, maar het is niet makkelijk. Sommige mensen doen het stapsgewijs, zo ook een trouwe Televizier-lezer. Ze had mijn columns gelezen en dacht na over mijn verzameling handtekeningen. Die had zij ook en ze besloot dat de tijd daar was om er afscheid van te nemen en ze aan mij te gunnen. Unieke foto’s met handtekeningen van Doris Day, Jayne Mansfield en Mies Bouwman.

Ik was sprakeloos en belde haar op om haar te bedanken. Ze was alleen, en het voelde goed om er nu afstand van te doen. Ik bewaak het met mijn leven, totdat ook ik het weer doorgeef. Nu we toch aan het doorgeven zijn… in 2010 won ik de Gouden Televizier-Ring. En ik heb gezien dat er tussen de vele mooie kanshebbers van dit jaar zeker wel een oogappeltje zit.

Benieuwd of Oogappels nog altijd in de race is? De uitslag volgt op donderdag 21 september in RTL Boulevard.

Meer over