Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard heeft een tip voor de makers van GoedNieuws Vandaag

26 september 2023 16:02 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier
Carlo Boszhard weidt deze week zijn column aan GoedNieuws Vandaag, een nieuwe show van SBS6 waarin dagelijks enkel goed nieuws aan bod komt. Hij denkt dat de makers het niet makkelijk gaan krijgen.

GoedNieuws,

Weg met somber nieuws: SBS 6 brengt de dagelijkse show GoedNieuws Vandaag. Het is op zich al goed nieuws dat de zender zoveel nieuwe programma’s uitprobeert. En loopt het niet, dan is het sneller weg of verplaatst dan de snelste wandelaar van het geflopte You Never Walk Alone. Tot zover het slechte nieuws, terug naar positief.

Het programma met goede berichten over de hele wereld is al ruim een half jaar in de luwte bezig met de ontwikkeling. Hopelijk hebben ze dan ook onderzocht waarom Sonja Barend met haar Goed Nieuws Show uit 1977 snel haar titel veranderde. Ook daar was het de bedoeling de positieve kanten van het nieuws te bespreken, maar het venijn en de pittigheid won het al snel van het positieve. Toch blijkt uit onderzoek dat veel mensen de nadruk op negativiteit zat zijn. Al zegt een blik op sociale en mainstream media van nu genoeg; drama en cynisme graag.

Zijn we verslaafd of is er nog hoop? Toch even proberen, in mijn eigen wereldje… Ik kan u vertellen dat ik gegierd heb met Gerard Joling bij de opnames van Oh, Wat een Jaar. Al viel ik bijna van de trap, maar goed nieuws: niks gebroken. Er zijn prachtige nieuwe kostuums bij The Masked Singer dit jaar. Gemaakt in verschillende landen, allemaal figuren om verliefd op te worden. Na afloop heb ik met Loretta Schrijver gezellig twee hele schalen bitterballen opgegeten, omdat we er maar niet uitkomen wie er toch in die pakken zitten. Goed nieuws: ook na een derde schaal hebben we nog geen idee, het tv-format werkt nog steeds.

En terwijl ik dit opschrijf, merk ik wat bij mij de boventoon blijft voeren. Een ongelofelijk drang om het met een vleugje cynisme op te schrijven. De makers van GoedNieuws Vandaag zullen moeten zoeken naar de juiste toon. Dat is niet makkelijk maar allesbepalend voor het succes. Het slechte nieuws heeft inmiddels de redactie van deze show al bereikt. Het wordt om 18.00 uur uitgezonden. Een combinatie met Hart van Nederland was wellicht beter geweest. Toch is deze show (zonder cynisme) nu al het beste nieuws in tijden.

Meer over