Column

Carlo Boszhard heeft genoeg van alle mediarellen

10 mei 2022 14:21 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier/RTL
Carlo Boszhard zou graag zien dat we BN'ers iets minder snel aan de schandpaal nagelen.

Feud,

Mediarellen zijn er altijd geweest, maar in Nederland is de grote hoeveelheid nu bijna niet meer bij te benen. Tel daar heftige bedreigingen aan BN’ers en de nieuwe cancelcultuur bij op en het is wachten tot het een keer misgaat. Schandalen leveren nu eenmaal clicks op en zelfs de ‘serieuze media’ gaan mee in die hype. Wie is er fout? Wie moet verbannen worden? Wie moet net als in de middeleeuwen op het schavot door de straat worden getrokken?

Er is een ongelofelijke honger om alles zo snel mogelijk op te blazen en uit zijn verband te trekken. Komt het door corona, de nieuwe generatie of moeten we eens opnieuw de grenzen aangeven van wat wel en niet mag en de nuance opzoeken? Zeker nu een paar nare twitterberichten op het internet in de media al gelijk de mening van heel Nederland lijken te vertegenwoordigen. We willen een ruzie. Wie start het moddergooien?

Tussen actrices Joan Crawford en Bette Davis was er ook altijd een vete. Prachtig neergezet in de gelijknamige dramaserie Feud op Disney+. Twee diva’s samen in een film getiteld What Ever Happened To Baby Jane?, dat moet natuurlijk oorlog zijn geweest op de set. Schreeuwen, vechten en elkaar het leven zuur maken. Ook hier werd het bespelen van het internet van toen ingezet. Hedda Hopper was de gossipcolumniste in de jaren 40 en 50 en drijvende kracht achter de zwarte lijst van Hollywood. Carrières werden door haar verwoest bij de verdenking een communist te zijn, een losbandig leven te leiden of erger: homoseksueel te zijn.

Hedda, zelf een mislukte actrice, was als roddeltante machtig en leefde van rellen als die van Crawford tegen Davis. De filmmaatschappij die hun film What Ever Happened To Baby Jane? op de markt zette, gebruikte het moddergooien juist weer als reclamedoeleinde. Zo werden twee topactrices eigenlijk voor smerige promotie door hun eigen werkgever tegen elkaar uitgespeeld.

De film eindigde met een schitterde scene op het strand. Niet alleen de actrices achter de schermen maar ook de personages in de film haatten elkaar. Na een bekentenis van een van de personages zegt het karakter dat Bette Davis speelde: ‘You mean all this time we could have been friends?’ Misschien hadden Joan Crawford en Bette Davis in het echt ook inderdaad vriendinnen kunnen zijn. Maar net als in deze tijd zat daar toen niemand op te wachten.

Wil je de columns van Carlo teruglezen? Dat kan hier.

Meer over