Column Carlo

Carlo Boszhard hoopt dat heel Nederland zaterdag gaat kijken naar Make Up Your Mind

4 april 2023 14:55 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier
Carlo Boszhard kijkt reikhalzend uit naar aanstaande zaterdag, want dan is Make Up Your Mind weer wekelijks te zien op RTL4. In zijn column licht hij alvast een tipje van de sluier op.

Speurtocht 

Wat is het voor weer op 8 april? Een kleine speurtocht op internet zegt nu 13 graden. En dus is er de hoop dat er tijdens het paasweekend genoeg kijkers om acht uur ’s avonds voor de buis zitten. Hoewel we in een tijd leven waarin de kijkcijfers pas een week later door uitgesteld kijken een realistisch beeld geven, zijn de media daar nog niet helemaal op ingesteld. Dat Married at First Sight 900.000 kijkers behaalde op de avond zelf stond overal, maar het persbericht dat het uiteindelijk ruim 2 miljoen kijkers zijn met uitgesteld kijken, is nauwelijks opgepakt. Nee ik dek mij niet in, ik gun alleen alle dappere BN’er-Queens het grootste podium.

En er speelt nog iets anders. Sinds de lancering van Make Up Your Mind is genoeg interesse vanuit het buitenland, echt niks te klagen, maar als dit niet een programma was dat de boodschap uitdraagt dat je mag zijn wie je wilt zijn, was het wellicht door meer landen opgepakt. Nu kijken toch wat minder dappere of ruimdenkende programmadirecteuren nog een beetje de kat uit de boom. En dus moet het succes van Italië, België, Duitsland en het nieuwe seizoen in Nederland het juiste voorbeeld geven. Pak die hak, en hak de knop door; Make Up Your Mind!

Vele verhalen hebben mij dit seizoen weer geraakt. Gek genoeg merk je dat ook de trotste gayman het lastig vindt om zijn vrouwelijke kant te laten zien. We leven toch in een maatschappij waarin een vrouwelijke kant bij een man iets is wat je niet mag tonen. Anders ben je al snel een outcast in een dorp of in de familie. Die onderdrukking maakt je nooit compleet als mens. Juist je mannelijke kant én je vrouwelijke kant ontwikkelen, maakt wie je bent. Pruiken, make-upsessies van vier uur en op maat ontworpen kostuums maken dat de BN’ers zich – ondanks dat ze uit hun comfort-zone stappen – zich sterk en zelfverzekerd voelen. Die overwinning op zichzelf is hard nodig in een tijd waarin bijvoorbeeld in Tennessee dragshows alleen maar achter gesloten deuren mogen plaatsvinden.

Conservatieve Republikeinen zeggen daarmee de kinderen te willen beschermen. Ik denk dat zowel u als ik wel een aantal realistischere, gevaarlijkere dingen kunnen aanstippen dan een show met humor, glamour en een boodschap.
Trots ben ik op Nederland, op alle Queens en zelf ga ik er heel even tussen uit voor wat rust. Ik hoop dat u zaterdag tussen het zoeken van paaseieren ook met het hele gezin wil speuren naar de identiteit achter die dappere Queens. Ik verzeker u, het is de speurtocht meer dan waard. U vindt wellicht meer dan u durfde te wensen.

Meer over