Column Carlo

Carlo Boszhard springt in de bres voor jonge tv-makers en -sterren

4 juni 2024 07:00 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier
Tina Nijkamp maakt zich onlangs nog zorgen over het gebrek aan jongere presentatoren op tv. Begrijpelijk, zo vindt Carlo Boszhard. In zijn column van deze week roept hij zijn (machtige) collega's dan ook op om hier iets mee te doen.

Kweekvijver,

Ik was nog een tiener toen ik bij de AVRO begon. De omroep had immers een patent op het opleiden van jonge mensen in de media. Eerst onder de noemer 'Minjon', later 'Pauze TV' en weer iets later 'Forza TV'. Daar waar ook Humberto Tan zijn eerste stappen als presentator heeft gezet.

Werken voor de televisie als redacteur, presentator of editor; wat bijzonder, wat magisch. Ik keek mijn ogen uit in de AVRO-kantine, al die sterren en vooral de bevlogenheid van iedereen. Je werkte dan ook bij de televisie, de wereld van Mies, Jos, Willem Ruis. En nog steeds voel ik me dat jongetje dat een kijkje mag nemen in een snoepfabriek. De zin hierboven klinkt gelijk ouderwets en eerlijk is eerlijk, ik ben ook de jongste niet meer. 54 jaar inmiddels, waarvan dik 36 jaar bij de televisie.

Ik begrijp de vraag van kijkcijferinfluencer Tina Nijkamp best wel: waar blijft de nieuwe aanwas? Er zijn nieuwe talenten, maar zeker niet in overvloed. Ligt het aan het medium, dat wellicht niet meer de uitstraling heeft om er alles voor over te hebben?

Er is natuurlijk een generatie die met een eigen platform een groot publiek kan bereiken zonder de wetten van tv. Wellicht pas je dan niet in het keurslijf waar je niet alles zelf bepaalt, maar de producent en de zender iets te zeggen hebben over je. Voor het jonge talent dat wel op tv instroomt geldt meestal: ben je populair of kan je iets, dan word je vaak gelijk op een grote titel gezet. Wat niet voor iedereen een fijne ervaring is. En in hoeverre kun je als beginneling nog iets eigens toevoegen als het format de ster is en niet jij?

Er zijn in ieder geval veel tijd en vlieguren nodig om te mogen falen en dan uiteindelijk te stralen. En dat geldt voor elke discipline binnen tv, zowel voor als achter de schermen. Daarin ligt een mooie taak voor de publieke omroep, maar ook voor de commerciëlen.

Ooit had ik het idee om weer een Telekids te maken zoals ik het met Irene achter had gelaten. Gedraaid door cameramensen in opleiding, redacteuren die net beginnen en een poel van presentatoren. Ik kreeg het helaas niet van de grond, jammer. Want ik zag het voor me als een prachtige kweekvijver.

Onder de noemer eerst zaaien dan oogsten, vraag ik: welke 50-plusser met macht pakt deze handschoen eens op?

Meer over