Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard maakt zich druk over kijkcijfers

30 november 2021 14:58 | columns | Door Carlo Boszhard

© RTL/Televizier
Alles hangt in Hilversum af van de kijkcijfers. Maar die worden volgens Carlo Boszhard helemaal niet goed gelezen.

Cijfers,

Nee niet de coronacijfers, maar kijkcijfers. Dáár wil ik graag wat over schrijven. Ik zit met Herald op de bank naar Prince Charming te kijken. “Waarom schrijf je niet over deze serie op Videoland, dat is toch veel leuker dan die saaie cijfers?” zegt mijn prins. De serie, waarin twaalf prachtige gay mannen in een huis worden gezet om uiteindelijk het hart te winnen van Prinsje-nooit-genoeg, is heerlijk.

Maar eerlijk is eerlijk: Herald en ik zijn de doelgroep. Dat laatste woord heeft alles te maken met kijkcijfers. Als RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst naar Luxemburg afreist om de kijkcijfers te bespreken, gaat het daar om één ding: de marktaandelen in de doelgroep van 20 tot 49 jaar. Victor Mids scoort met zijn zaterdagavondhit Mindf*ck 1,7 miljoen kijkers, tegenover Chantals pyama party met 900.000 kijkers. Maar in de doelgroep 20-49 jaar is het Chantals pyama party die er met de winst vandoor gaat. Niet zo verwonderlijk dat Eddy Zoëy onlangs terecht aanstipte dat zijn show Ranking the Stars het veel beter doet dan mensen denken.

Maar dat gaat er bij de media niet in. ‘Ja ja Eddy, dat zal wel. Weer een wanhopige tv-ster die een doelgroepje heeft gevonden, waarin zijn programma het wel aardig doet’, lees je tussen de regels door. Deze onnozele reactie is ook best begrijpelijk: Stichting Kijkonderzoek publiceert alleen de algemene kijkcijfers. De doelgroepcijfers kun je enkel zien met een inlogcode. Ik vraag me af waarom dat zo is. Weg met die ruis op de lijn, laat gewoon alle cijfers zien. Nu het niet openbaar is, geef je geen openheid van zaken en daar is niemand bij gebaat. Sterker nog, het levert onnodig negatieve publiciteit op in de media.

Ik kijk Herald aan. Zo, dat is eruit, een stevig punt is gemaakt. Hij knikt en ik herken die knik. Hij snapt het, maar zijn aandacht is ergens anders. “Schrijf dat het tweede seizoen van Prince Charming begint met het huwelijk van Prince Marvin en Ferdi uit seizoen 1”, zegt hij. “Nee, het worden die doelgroepcijfers!” Ik kan het niet aan om het niet te melden en net te doen of ik van de prins geen kwaad weet.

Meer over